home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Legyél alázatos!
Fehér Márta
2022.08.31.
LXXVII. évf. 35. szám
Legyél alázatos!

Szabadka elhunyt püspökének lelki üdvéért is imádkoztak a szabadkai Szentkút búcsúján. A Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen vasárnap reggel tartottak magyar nyelvű szentmisét, melyen az alázatról prédikált Fazekas Ferenc plébános. A szertartás végén Fabijan Svalina szerémi püspök szólt a hívekhez, és méltatta a szabadkai hívőközösség erejét.

Az első részletes leírást a kegyhelyről 1911-ben a Danicában találjuk. A cikk írója szerint Sándor falu közelében már ősidők óta volt egy forrás, ahol gyakran megpihentek a fáradt vándorok, mivel az a régi Péterváradi út közelében volt. A forrás mellett itatták állataikat a pásztorok is, itt volt ugyanis a közeli falu közlegelője. Az utasok és a juhászok is észrevették, hogy a forrásnak gyógyító ereje van. Az itt lakó pravoszlávok és katolikusok úgy vélték, hogy csodálatos gyógyulás történt, ezért szent helynek tartották a forrást — írja Beszédes Valéria A Szentkút — Bunarić interetnikus vonatkozásai című tanulmányában, mely az Életjel-könyvek 2001-ben megjelent Ünnep ez minekünk. Írások a szabadkaiak népi vallásosságáról című kötetében található. A gyógyító erővel bíró szent kút vizéből és a tóparti nádból azóta is visznek haza a hívek.

Az egyik szombaton Jézus betért egy vezető farizeus házába, hogy nála étkezzék. Amikor észrevette, hogy a meghívottak válogatják az első helyeket, egy példabeszédet mondott nekik. „Amikor lakomára hívnak — kezdte —, ne ülj az első helyre, mert akadhat a hivatalosak közt nálad előkelőbb is. Ha ez megérkezik, odajön, aki meghívott titeket, és felszólít: Add át a helyedet neki! És akkor szégyenszemre az utolsó helyet kell elfoglalnod. Ha tehát hivatalos vagy valahova, menj el, és foglald el az utolsó helyet, hogy amikor a házigazda odajön, így szóljon hozzád: Barátom, menj följebb! Milyen kitüntetés lesz ez számodra a többi vendég előtt! Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig magát megalázza, azt felmagasztalják.” Ekkor a házigazdához fordult: „Amikor ebédet vagy vacsorát adsz, ne hívd meg barátaidat, se testvéreidet, se rokonaidat, se gazdag szomszédaidat, mert azok is meghívnak és viszonozzák neked. Ha lakomát adsz, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. Boldog leszel, mert ők nem tudják neked viszonozni. Te azonban az igazak feltámadásakor megkapod jutalmadat” (Lk 14,1.7—14) — így hangzott a vasárnapi evangélium, a szentmisét vezető ft. Fazekas Ferenc pedig az alázat gondolatsora köré fűzte fel elmélkedését.

— Mi is sokszor nem jól értjük meg az alázatosság nagyszerűségét. Az alázat ugyanis nem más, mint helyes értékelés. Helyes ismerete és értékelése a Jóistennek, önmagunknak és a körülöttünk levő világnak. Aki nem tudja, mily nagy a Jóisten, milyen félelmetes erő és hatalom, de mennyi irgalom, szeretet, jóság, az sohasem tudja igazából őszintén értékelni s szeretni őt. Az alázatos ember nemcsak a Jóistent értékeli helyesen, hanem önmagát is. Ez a hatalmas, végtelen Isten kinyilvánította, hogy őelőtte minden emberi élet nagy érték. Ő minden embert üdvözíteni akar, boldoggá tenni. Jézus mindenkiért föláldozta önmagát. Ezért minden kereszténynek ismernie kell önmaga értékét, az istengyermekséget, a megváltottságát, a megigazulását. Ha nem is alkot mindegyikünk világraszóló dolgokat, az Úr előtt akkor is fontosak vagyunk, hiszen a Jóisten egyikünket sem feleslegesen teremtette meg. Célt és feladatot adott mindenkinek. Mindezt azonban alázatban, szerénységben kell gyakorolnunk. Nagyszerű példa az alázatosságra a mi égi édesanyánk, Mária, akinek tiszteletére összejöttünk — fogalmazott.

A búcsún és a szentmisén részt vevők szívét eltöltötte a szomorúság a Szabadkai Egyházmegye főpásztorának halála miatt. Slavko Večerin augusztus 26-án, pénteken, az esti órákban hunyt el a Nagybecskereki Egyházmegye Misericordia Idősek és Ápolást Igénylők Otthonában, Nagykikindán. A szabadkai püspök rövid és súlyos betegség után, hatvanhat évesen, szentségekkel ellátva, papságának 40. és püspökségének 2. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. A szentmise keretében Fazekas Ferenc plébános, illetve a búcsúra meghívott vendég, Fabijan Svalina szerémi püspök is méltatta az egyházmegye főpásztorát.

— Imádkozzunk együtt Slavko püspök atyánk lelki üdvösségéért és az egyházmegyéért, hogy az Úr útján járjon továbbra is. Egy élő hívőközösséggel találkoztam itt, és ezt a lelkületet kell átadni a jövő nemzedékének. Megéreztem, átéltem erős hiteteket, ezért köszönet illeti a lelkipásztorainkat is, és reméljük, hogy továbbra is ugyanezen az úton haladtok mindannyian. A püspök atyáért és az egyházmegyéért imádkozva haladjatok tovább is ezen az úton, és ezen az úton segítsen benneteket a Boldogságos Szűz Mária, aki bennünket megvigasztalt, aki közbenjár értünk, aki mutatja az utat, és segít az úton haladni.

Msgr. Slavko Večerin 1957. június 6-án született Szabadkán. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után a Szabadkai Egyházmegye növendékeként belépett a Zágrábi Érseki Szemináriumba, s ott 1976 és 1983 között a Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1983. augusztus 14-én szentelték pappá. Az első két szolgálati évét a zombori Szentháromság-plébánián töltötte káplánként, majd 1985-ben a bácsi Szent Pál-plébánia kormányzójává nevezték ki. 1991-ben áthelyezték Szabadkára, a Paulinum Kisszeminárium lelkésze, valamint a Püspöki Hatóság levéltárosa volt. 1994-től 2006-ig a Szabadkai Püspökség titkári feladatkörét látta el. Emellett az 1998 és 2008 közötti időszakban a bajmoki Szent Péter és Pál-plébánia plébánosa volt, majd 2011-től 2016-ig a szabadkai Mária, az Egyház Anyja-plébánia plébánosa és egyúttal az idetartozó Mária-kegyhely, Szentkút rektora. 2016 óta a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása-plébánia plébánosa. Általános helynökké 2005-ben nevezték ki. Két mandátumban a Tanácsosok Testületének tagja volt. 1999-től 2009-ig a Jugoszláv Püspöki Konferencia, majd a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia Liturgikus Bizottságának tagja. A Boldogságos Szűz Máriáról elnevezett ákosmonostori apáti címmel 2004. február 15-én ruházták fel, a pápai prelátusi címmel pedig 2006. január 16-án. Msgr. Slavko Večerint 2020. szeptember 8-án nevezték ki szabadkai megyés püspöknek, és ugyanabban az évben november 14-én szentelték püspökké, amikor át is vette a Szabadkai Egyházmegye kormányzását.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..