home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Leghamarabb egy év múlva
Martinek Imre
2020.06.08.
LXXV. évf. 22. szám
Leghamarabb egy év múlva

Eredetileg május 22-étől 24-éig tartották volna meg Budapesten a sorrendben XVII. Református Zenei Fesztivált...

Az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat helyszínei ezúttal is főként a Ferencvárosban (IX. kerület), vagyis a Bakáts téren, illetve annak vonzáskörében lettek volna, a fesztivál kiemelt eseményei, illetve gazdag kísérőrendezvényei pedig a testvéregyházi összetartozást, a hitet és a baráti kapcsolatok kialakulását segítették volna elő. Megkülönböztetett figyelmet fordítva a kárpátaljai magyarság mélyszegénységben élő rétegére is, mely megsegítésére a fesztivál szervezői ezúttal is tervezték meghirdetni az adománygyűjtést. 


A szerző felvételei

Utóbbi, kikelet havának első napjaiban történt, személyes szakmai és baráti beszélgetésünk óta sajnos nagyon, de nagyon más irányba mozdultak el a dolgok, mint szerettük volna. Vonatkozó kérdésemet — igen tisztes fizikai távolságból —, két kőkemény hónap múlásával tettem fel. Böszörményi Gergely kiadó, producer, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke, a rendezvénysorozat létrehívója és mindekori házigazdája válaszolt. Arra voltam kíváncsi, hogy lényegében milyen lehetőségeik maradtak az idei Református Zenei Fesztivál, a nyárderéki Református énekek hangverseny-istentisztelet, illetve a november közepére tervezett Kárpát-medencei Magyarok Zenéje rendezvények megvalósítására.

— Az idei évre minden eseményt lemondtuk, hiszen a kormány rendelete szerint augusztus 15-éig semmilyen nagyobb rendezvényt nem lehet megtartani. Gondolkoztunk a fesztivál szeptemberre való halasztásán, de fennáll a járvány második hullámának veszélye. S mivel nekünk szükségünk van a diákságra is (vagyis hangsúlyosan nekik is szervezzük a rendezvényt), és ráadásul nem hisszük, hogy egy ilyen tanév után az iskolák legfőbb gondja az lenne, hogy diákjaikat a fesztiválra küldjék, így kénytelenek voltunk elvetni ezt az ötletet. Immár bizonyos, hogy a XVII. Református Zenei Fesztivált csak 2021 májusában lehet megtartani. A döntéshozatal során egyébként az is szempont volt, hogy a fesztivált egy szeptemberi időpontra is szinte lehetetlen lenne megszervezni az elhúzódó járvány és a nyári, visszafogott ügyintézés miatt. A református énekek Müpa-koncertjével ugyanez a helyzet, hiszen június 27-én zárt térben 1800 emberrel tilos megtartani a rendezvényt. Az idei sorszáma persze áttevődik jövőre, tehát Református Énekek XIX. Koncert-istentisztelet néven tartjuk meg, már a dátumát is tudjuk: 2021. június 26-a, szombat, 19.30. A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat is sajnos elmarad, mert szeptember-októberben még veszélyes lenne a körülöttünk levő hét országot végigjárni. Ha meg nincs határon túli sorozat, akkor nincs a sorozatot lezáró gálaműsor sem.

A nevezett rendezvényekről lapunk internetes és nyomtatott kiadásában is rendszeresen közöltünk helyszíni beszámolókat. Írásunk kísérőfotói ezekből az albumokból származnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..