home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Legfőbb cél az elsődleges hulladékszelektálás bevezetése
2023.03.01.
LXXVIII. évf. 9. szám
Legfőbb cél az elsődleges hulladékszelektálás bevezetése

A szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság megszervezi a veszélyes hulladék díjmentes átvételét Magyarkanizsán. A cég a 2023. évi üzletviteli programja alapján hamarosan a gyáripari hulladék kezelését is megkezdi.

A szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság számára a 2023-as év is dinamikusan kezdődött. Gligor Gellért igazgató elmondta, ez abban nyilvánul meg, hogy előrehaladás történt a jogosítványok megszerzésében. Kifejtette, a működési- és vízügyi engedély után egy környezetvédelmi integrált engedély megszerzésével zárhatták le az előző évet.

—Ez alapvetően azért fontos, mert Szerbiában egyedül ezzel a technológiával, mellyel mi rendelkezünk, alkalom nyílik arra, hogy a gyáripar hulladékát is kezeljük és elhelyezzük. A gyáripar felé való nyitással a bevételeinket is emelni tudjuk. Az idei próbaév lesz, hiszen az engedélyt novemberben kaptuk meg.

A vállalat folyamatosan igyekszik kommunikálni a gyárakkal, akik már az engedély megszerzése óta érdeklődést mutatnak a hulladéktároló iránt. Ez azt jelenti, hogy az ipari gyártási hulladék és veszélytelen hulladék kategóriájában illetve kódjai alatt tudják a hulladékot elfogadni a központi üzembe.

—Azok az üzemek, melyek nyersanyaggal foglalkoznak az élelmiszeripartól más iparágakig, hulladékkal is rendelkeznek. Információink elsősorban a Környezetvédelmi Minisztériumtól származnak, akik követik ezt a témát. Próbálunk pályázni, mivel állami és regionális szinten mi jelentünk meg új regionális hulladéktároló és hulladékkezelő lehetőségként. A kérdés az, hogy a cégeknek van-e már kialakult hulladékhálózatuk az elhelyezésre és kezelésre. Mi nyitottak vagyunk az együttműködésre és januárban már több szerződést is alá tudtunk írni.

Gligior Gellért kifejtette, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szerepvállalásban Szabadkán és környékén Magyarkanizsával együtt szerbiai szinten a Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság több mindenben is képes lenne első lenni. Hozzátette, az elsődleges szelektálás a lételeme az egész folyamat működésének. Ilyenkor már polgárok a két kukás rendszerben különválasztják az újrahasznosítható és az értéktelennek számító kommunális hulladékot. A kékszínű hulladéktárolóból a másodlagos szelekció során üzemi feltételek mellett a tartalmát értékesíteni tudják, mely során nyersanyagot, mellékterméket és termékeket készítenek.

—Ez lenne a legfőbb cél, hogy a primáris szelekciót mindegyik község területén beindítsuk. Csóka Község területén ez január óta működik, nagyon szép eredmények születtek az elsődleges vizsgálatok és jelentések alapján. Láthatóan nagy a különbség, ami a száraz frakció, illetve a nedves, vagy kommunális frakció a különválasztásával jár. Tehát értékesebb az újrahasznosítható hulladék és egy szárazabb formában kerül hozzánk feldolgozásra, ami nagyban elősegíti, hogy magasabb áron tudjuk eladni.

Jelenleg két község területén kell ulladékhatározatot elfogadniuk. Szabadka Városa és még négy község már jóváhagyta ezt a határozatot, mely pontosan megfogalmazza a feladatköröket a kommunális közvállalatokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a közvállalatok feladata a szervezett hulladékgyűjtése és a primáris szelekció bevezetése. Ami pedig a veszélyes hulladék elhelyezését illeti a vállalat igazgatója a következőket emelte ki:

—A magyarkanizsai községi képviselő testületen elmondtuk, hulladékudvarokat szeretnénk tavasszal nyitni, ami elsősorban a polgárok számára jelente újabb lehetőséget, hogy az illegális szeméttelepek száma csökkenjen. Magyarkanizsa Község területén működő transzferállomásunk van, ahová Törökkanizsa is hozza a hulladékot.

Gligor Gellért hozzátette, a háztartásból származó hulladékot az említett udvarban díjmentesen lerakhatják a lakosok, így lehetőség lesz helyben a primáris szelektálásra.

Forrás: Magyarkanizsa Község sajtószolgálata

Feldolgozta: Juhász Petra

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..