home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Leg, leg — 2021
Zvekán Péter
2022.01.07.
LXXVI. évf. 52. szám
Leg, leg — 2021

Érdekes megfigyelni, hogy évekig volt mérvadó, egy zenei klipet hányan hallgattak meg egy évben a YouTube-on. Ez nyilván most sem elhanyagolható, de szép lassan átvette az uralmat a Spotify és az Apple Music, így az idén azt nézzük meg, hogy mely dalokat és előadókat streamelték a legtöbben 2021-ben ezeken a platformokon.

Spotify

Nos, mindezt több kategóriában tehetjük meg. Kezdjük azzal, hogy az idén kik voltak azok az előadók, akiket globális szinten a legtöbben hallgattak a Spotifyon. Kiemelkedő helyen végzett Bad Bunny, Taylor Swift, BTS, Drake és Justin Bieber. Ennek ellenére a Bad Bunny név az európai ember számára mégsem mond sokat. Mindez azért van, mert figyelembe kell vennünk a piacot. Ha a globális piacot tekintjük, akkor ki kell emelnünk a nyelv fontosságát, melyből a legmenőbb az angol és a spanyol. S amíg az angol többnyire eljut hozzánk, a spanyol valahogy egy kicsit nehezebben, ám ez a számokat tekintve mégsem mérvadó, a Bad Bunny nevű előadó ugyanis csak 2021-ben 9,1 milliárd streamet generált a Spotifyon, ami eszméletlen adat.

A legizgalmasabb viszont mégis az, hogy melyek azok a dalok, amelyeket a legtöbbet hallgattak 2021-ben. Ebben a sorban pedig 1,1 milliárdos streammel egyértelműen Olivia Rodrigo és a Drivers Licence lett a befutó. Mindez azért érdekes, mert Olivia egy mindössze tizennyolc éves, amerikai énekesnő, akinek ez volt a bemutatkozó dala. Amikor megjelent, érezhető volt, hogy nagyot fog menni, ám ilyenkor mindig az a kérdés, hogy túl tudja-e szárnyalni a többi szám az előző sikerét. Nos, túlszárnyalni nem tudta, de a sorra megjelenő trackjei olyan népszerűek lettek, hogy csak az idén összesen 7 Grammy-jelölést kapott, a Time magazin pedig az év előadójának választotta.

Őt követi a sorban Lil Nas X a Montero (Call Me By Your Name) című dalával, majd jön The Kid Laroi és Justin Bieber közös trackje, a Stay, ezután ismét Olivia Rodrigo következik a Good 4 Youval, de ott van még Dua Lipa és DaBay dala is, a Levitating.

Apple music

Arról se feledkezzünk meg, hogy a Spotify mellett van még egy fontos platform, mely nem más, mint az Apple Music. A két streamingszolgáltató listája pedig lényegesen eltér. Az Apple platformján Lil Nas X például csak a 22. volt, míg a legtöbbet játszott dal nem Olivia nevéhez fűződik, hanem a BTS-éhez. A BTS, avagy Bangtan Boys egy dél-koreai csapat, melynek sikerült kitörnie a nemzetközi piacra. Valójában ezek a fiúk lettek a K-pop stílus legfontosabb hírnökei, akik az idén a Dynamite című dalukkal egyértelműen elvitték a pálmát az Apple Music platformján, de még a YouTube-on is hihetetlenül jól szerepeltek a több mint 1,3 milliárdos megtekintéssel. Őket követi a sorban Olivia Rodrigo, Ariana Grande, a The Weeknd, Justin Bieber, Dua Lipa, Drake, és még sorolhatnám.

Mindez azt bizonyítja, hogy változik a világ, minden digitalizálódik, tűnnek el a CD-k, és egyre többen használnak olyan zenei platformokat, amelyeknél havi előfizetés van. Ez a legtöbb helyen már működik, méghozzá olyannyira, hogy az előadóknak már presztízskérdés lett, hogyan szerepelnek e platformokon, hiszen az újságírók is elkezdték figyelni ezeket a statisztikákat. Mindennek ellenére Szerbiában még csak barátkozunk a gondolattal, hogy fizetni kell azért, ha az ember zenét akar hallgatni például a mobilján, de szerintem csak idő kérdése az egész, és minket is bekebelez a rendszer.

Kép: vibesofindia.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..