home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lecserélték a csantavéri iskola tornatermének ablakait
Kartali Róbert
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
Lecserélték a csantavéri iskola tornatermének ablakait

Az összes ablakot lecserélték a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tornatermében. A felújításnak köszönhetően a terem biztonságosabb, világosabb, és könnyebb felfűteni is, így a diákok megfelelő körülmények között tudnak tornázni. A munkálatoknak azonban itt még nincs végük, további felújítási tervek is kilátásban vannak. A munkálatokat csütörtökön tekintették meg az illetékesek.

Ezt a projektumot összesen 4,5 millió dinár értékben támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, de nem ez volt az egyetlen beruházás, melyet a titkárság a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola vonatkozásában tavaly támogatott — emelte ki dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a helyszínen tett látogatása során adott nyilatkozatában.

— A hidránshálózat tervdokumentációjának az elkészítése is megtörtént a központi épületre, valamint a višnjevaci és dušanovói kihelyezett tagozatokra, illetve épületre vonatkozóan. Emellett az alsósok épületében a kamerarendszer felszerelésére is sor került. E két utóbbi projektum összértéke 660 000 dinár. Szeretnék köszönetet mondani Szakállas Zsoltnak, illetve a tartományi oktatási titkárságnak, hogy ennek az iskolának a fejlesztését is támogatta. Nemrég a Majsai Úti Általános Iskolában voltunk, tehát elmondható, hogy Szabadka vonatkozásában a tartományi titkárság a városban és a településeken levő iskolák fejlesztését is támogatja.

A tartományi oktatási titkárság évek óta támogatja ennek az iskolának a munkáját — emelte ki a munkálatok megtekintése után Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár.

— 2019-ben egy kisebb tetőcserét bonyolítottunk le, megközelítőleg 2 millió dinár értékben, most pedig a tornaterem nyílászáróinak cseréjét tudtuk támogatni 4,5 millió dinár értékben. Az elmúlt évben 175 millió dinárt tudtunk elkölteni az iskolák felújítására a tartomány területén. Az idén is készülünk pályázatot hirdetni iskolai épületek felújítására. A keretösszeg nem változott, tehát most is 175 millió dinárt szántunk ezekre a célokra. A pályázatot február végén tudjuk meghirdetni, és megkérem az igazgatókat, hogy kövessék a pályázati felhívásainkat, hiszen nem ez lesz az egyetlen pályázatunk, mely az iskoláknak szól. Tervdokumentációs pályázatunk is lesz, amely újdonság ettől az évtől. Tavaly csak egy pótköltségvetéssel tudtunk ilyen célokra eszközöket szánni, de az idén már az év elején ez a pályázatunk is ki lesz írva. Az oktatási projektumok megvalósítása terén is újabb pályázatokat hirdetünk, ahol elsősorban a diákok biztonságára helyezzük a hangsúlyt. Így megkérem az igazgatókat és az iskolában dolgozókat, hogy gondolkodjanak, milyen programokat tudnának megvalósítani a biztonság növelése céljából, és mi majd erre a célra is gondoskodunk eszközökről.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolának mintegy 500 tanulója van. Három magyar és egy szerb tagozat működik az intézményben. Az iskolához tartozik még két épület, az egyik Višnjevacon, a másik Dušanovón — összegezte Szabó Gábor igazgató. Mint mondta, az intézmény folyamatosan azon tevékenykedik, hogy fejlessze az iskolát az oktatás minőségének emelése érdekében.

— Minden olyan projektum támogatásban részesült, amelyet megpályáztunk a tartománynál, illetve önkormányzati szinten is. Ez az első fázisa ennek a beruházásnak, további fázisokra vannak bontva a következő évi terveink, és reményeink szerint azok is sikeresen fognak zárulni. Tervben van a tornaterem teljes felújítása, illetve a hidránshálózat kiépítése, ez utóbbi tervdokumentációja már elkészült. Valamint tervben van további kamera-, illetve megfigyelőrendszerek kiépítése is.

Csantavéren további beruházások is megvalósultak az előző időszakban — mutatott rá nyilatkozatában Pásztor Bálint. Mint mondta, nem csak a szavak szintjén tartják fontosnak a kültelepülések fejlesztési elképzeléseit. Ebben a mandátumban a település központjában a város eszközeiből parkolóhelyeket létesítettek. Ki lett aszfaltozva a Második szőlősor utca, és elkészült a csantavéri Boris Kidrič utca aszfaltozásának a tervdokumentációja. Az idén a Vízművek egy új kutat tervez fúrni annak érdekében, hogy az ivóvízellátás megfelelőbb legyen a településen, és a közeljövőben készülnek a Tiszta Szerbia projektum keretében megvalósítani a Csantavérre eső részt is, ami 25 kilométernyi szennyvízhálózatot, illetve egy szennyvíztisztító kiépítését takarja a településen. Pásztor Bálint arra is rámutatott, hogy nem csak a város, illetve a tartomány eszközeiből valósultak meg fejlesztések a településen, a falu lakossága is aktívabb és összetartóbb, mint korábban volt, ennek köszönhetően jelentős mértékben fellendült a helyi művelődési élet, ezenkívül pedig számos olyan akciót bonyolítottak le, amelynek eredményeként megszépült a település.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..