home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Látszik a fény az alagút végén
Tóth Tibor
2014.08.26.
LXIX. évf. 35. szám
Látszik a fény az alagút végén

Két éve a londoni nyári olimpiai játékokon szurkolhattunk neki, tavaly azonban szinte semmi sem sikerült Kasza Gábornak, a szabadkai Spartacus kerékpározójának. Defektek, esések — minden balszerencse megtörtént vele, mely egy kerékpározót elérhet. Az idei versenyszezon már másként alakult, volt ugyan példa néhány nem várt eseményre, a sikerek azonban elhomályosították a peches versenyek emlékét. Ahogyan Gábor fogalmazott: már látja a fényt az alagút végén...

A 2014. évre való felkészülést tavaly november 1-jén kezdte. Persze akkor még nem túl nagy intenzitással, hiszen a szervezetet a pihenő után fokozatosan kell hozzászoktatni az erőteljes munkához. A november könnyebb edzésekkel telt, decemberben pedig az erőnléti, súlyzótermi foglalkozásokat is beiktatták a programba. A tél nem volt túl hosszú, ezáltal a hideg hónapokban a korábbi évekhez képest sokkal többször lehetett tekerni aszfalton is. A keményebb felkészülés a januári, montenegrói edzőtáborban kezdődött. Hamarosan pedig elrajtolt az idei év első versenye.

— A kraljevói csapat vendégeként egy szlovéniai, országúti futamon indultam, s attól kezdve szinte minden hétvégén rajthoz álltam valahol — mondta Gábor. — A pálya nem volt könnyű, hegyi jellegéből adódóan meglehetősen sok emelkedőn kellett felkapaszkodnunk. A hegyi versenyek az év elején nem a legmegfelelőbbek számomra. Nem értem el jelentős eredményt, de végigmentem, és elértem a kitűzött célomat. A szerb körversenyre akartam igazán formába kerülni. A legnagyobb hazai viadalt az árvíz miatt hétről három napra csökkentették, és a pálya is megváltozott. Hegyre felfelé menet már az első nap defektet kaptam — ráadásul egy keskeny úton —, és mire a segélyautó megjött, addigra a mezőny már elhagyott. Végül tízperces hátránnyal értem célba.

A szerb körverseny után a szarajevói Grand Prix futamon szállt nyeregbe. A tizedik helyen végzett, és csak egy picivel maradt le az UCI (Union Cycliste Internationale, azaz Nemzetközi Kerékpáros-szövetség) idei első pontjairól.

— A belgrádi befutó után azonnal a boszniai fővárosba utaztunk, pihenésre nem sok idő maradt. Ott már éreztem, hogy egyre jobb formába kerülök, és az országos időfutam-bajnokságra már minden rendben lesz. Ez utóbbi verseny rendkívül fontos volt számomra, hiszen ifiként igen, felnőttként azonban még egyszer sem nyertem meg. A szegedi Mugen Race csapata időfutamvázról gondoskodott számomra, valamint hozzájutottam egy speciális, teli kerékhez is, melynek aerodinamikai szempontból van nagy szerepe. Így végre teljes volt a felszerelésem az erdővégi időfutam-bajnokságra, melyet felnőttként először sikerült megnyernem. A második helyezett 1 perc 20 másodperccel, a harmadik pedig két perccel maradt le mögöttem. A Košutnjakon tartott országúti bajnokságon lecsúsztam a dobogóról, a negyedik helyen értem célba. Az emelkedőkben bővelkedő hegyi pálya — a 110 km-en 2600 méteres szintkülönbség — túlságosan nehéz volt számomra. Kisebb szúrást éreztem, és mire elmúlt, a többiek már megelőztek, ám nem rossz ez a negyedik hely sem — állapítja meg.

A Petrőcön megtartott vajdasági időfutam- és a Kölpényben (Kulpin) rendezett országúti bajnokságot nagy fölénnyel nyerte meg. Vajdaságban vannak ugyan versenyzők, de a kerékpársport nem annyira népszerű. Szabadkán, Zomborban, Újvidéken minden korosztályban láthatunk jó indulókat, a többi klubról azonban ez nem igazán mondható el. Gábor a felsoroltakon kívül több, magyarországi megmérettetésen is nyeregbe pattant, valamint az első alkalommal megtartott V4 (Visegrádi Négyek) Kerékpárversenyen, mely Lengyelországból indult, majd Csehországon és Szlovákián áthaladva a visegrádi várban ért véget. Ezen a versenyen ugyanazt az erőt érezte magában, mint a rendkívül sikeres 2010. évben, a kerékpáros előtt történt bukás és egy defekt azonban keresztülhúzta a számításait.

Török helyett görög

Gábor korábban a Spartacuson kívül a török Manisaspor színeiben is versenyzett. A török csapatot görögre váltotta, és az idén a krétai Castro csapatában áll rajthoz.

— A szintén válogatott Nebojša Jovanović már két éve velük dolgozott. Elsőként őt keresték meg a görög csapat illetékesei, és általa jutottak el hozzám. Közölték velem a feltételeiket és az ajánlatukat, én pedig elfogadtam a lehetőséget. A szerb körversenyen már az ő színeikben indultam. A csapatban nagyon barátságos a légkör, mindenben lehet rájuk számítani. Ők nem is erre, hanem a következő évre helyezik a hangsúlyt. Jovanovićon és jómagamon kívül Ivan Stević is a görög csapatba igazolt, úgyhogy jó eredményekre számíthatunk — mondta Gábor.

A tervekről érdeklődve elmondta, hogy a szeptember végén sorra kerülő világbajnokságon még kérdéses, hány szerbiai kerekes indul, mivel többen kisebb-nagyobb gonddal küszködnek. A jövő évre készülnek a leginkább, hiszen akkor lehet a Rio de Janeiró-i nyári olimpiára kvalifikálni.

— Már az olimpiai ciklus felénél járunk, pedig a londoni verseny is mintha csak tegnap lett volna. Szeretnék ott lenni a következő játékokon, ehhez azonban nekem és a többi szerbiai indulónak minél több pontot kell gyűjtenünk a jövő évi versenyeken. A szükséges pontok száma attól is függ, hogy a rivális országok kerékpározói hogyan szerepelnek. A pályáról még semmit sem tudunk, de a terepviszonyokat ismerve minden valószínűséggel bővelkedni fog emelkedőkben — mondta Kasza Gábor.

Bizonyos országokban nagy léptekkel halad előre a biciklisport — példaként Szlovákiát említhetjük —, és a románok is egyre inkább felhívják magukra a figyelmet. A szerb és a román kerékpársport nagyjából azonos szinten van. Szerbiában kevés megfelelő versenyt rendeznek. A fiatalokat nyugati országokban kellene versenyeztetni, ez azonban a szűkös anyagi körülmények miatt nem lehetséges. Tehetségek márpedig vannak. A Spartacusban jelenleg több olyan kiváló kerékpározó bontogatja szárnyát, aki egyszer majd az idősebbek helyébe léphet. És nyugodtan kijelenthetjük: lép is, hiszen Szabadka az évek hosszú során mindig adott legalább egy versenyzőt a válogatottba vagy valamely ismert külföldi csapatba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..