home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Látogatás a palicsi általános iskolában és a magyar művelődési központban
Tóth Tibor
2023.12.01.
LXXVIII. évf. 48. szám
Látogatás a palicsi általános iskolában és a magyar művelődési központban

Ma Palicsra, a Miroslav Antić Általános Iskolába és a Magyar Művelődési Központba látogatott Zsigmond Barna Pál, a magyar Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, akit dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke fogadott. A küldöttség előbb az általános iskolában megtekintette a tartományi forrásokból három tanteremben kicserélt új nyílászárókat, majd az európai uniós támogatásból felépített, 800 négyzetméter alapterületű palicsi Magyar Művelődési Központot, mely a tizenhat szakosztályt számláló Palics Magyar Művelődési Egyesületnek ad otthont. Az MMK nagytermében az európai uniós pályázatok fontosságáról tartottak kerekasztal-megbeszélést, melyen Pásztor Bálint és Zsigmond Barna Pál mellett, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke is szólt a művelődési és oktatási intézmények, civil szervezetek megjelent vezetőihez és tagjaihoz.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke elmondta, hogy Zsigmond Barna Pál látogatása és a kampányban való támogatása nagyon sokat jelent.

— Nagyon fontos kiemelni, hogy 2000-től errefelé az oktatási titkár folyamatosan a VMSZ soraiból kerül ki, ezért az elmúlt években, évtizedekben tartományi eszközökből számos iskola felújítása történt meg. A palicsi Magyar Művelődési Központ épületébe is ellátogattunk, ez az épület ugyanis európai uniós eszközökből épült fel. Az intézmény gyönyörű, a helyiek belakták, és falai között számtalan rendezvényt tartanak. Kerekasztal-beszélgetést folytattunk azokkal az intézményvezetőkkel, akik az elmúlt években éltek az Európai Unió által nyújtott pályázási lehetőséggel, ezáltal is fejlesztve lehetőségeiket. Az Európai Unió nem úgy működik, ahogy mi, magyarok ezt elvárnánk, hiszen az EU részéről határozott kiállásra lenne szükség a migrációval szemben és a béke érdekében. Feladatunk, hogy Szerbiát megpróbáljuk közelíteni az EU felé, annak érdekében, hogy az ország minél rövidebb idő alatt az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon. Élnünk kell mindazokkal a lehetőségekkel, amelyek abban segítenek, hogy európai uniós eszközökből magyar szempontból fontos intézmények alakuljanak és működjenek. Nagyon fontos az épített örökség felújítása is, példaként a Szabadka—Szeged vasútvonalat említeném, hiszen a tervdokumentáció és a megvalósíthatósági tanulmány uniós, határon túli együttműködésnek az eredménye volt, míg a vasútvonal magyar és szerb költségvetési forrásokból épült meg. A jövőben a szabadkai városházát EU-s eszközökből szeretnénk felújítani — mondta Pásztor Bálint.

Zsigmond Barna Pál kiemelte, hogy december 17-én sorsdöntő választások elé néz a vajdasági magyarság, ezért fontos, hogy minden vajdasági magyar vegyen részt a választásokon, és a köztársasági, valamint a tartományi listán is a VMSZ-re szavazzon. Elmondta még, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek erős pozíciói vannak, melyeket meg kell tartani, és lehetőség szerint erősíteni kell őket önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten egyaránt.

— Az országban európai uniós, szerbiai és magyarországi források is rendelkezésre állnak. Ezek a szinergiák tovább erősíthetik a vajdasági magyar közösség erejét. Fontos, hogy minden eszközt, az uniós forrásokat is használják ki, még akkor is, amikor az unióval nekünk, magyaroknak most sok problémánk van, és látjuk, hogy az EU rossz irányba tart. Fontos, hogy Szerbia kifejezett szándéka, miszerint mielőbb csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, megvalósuljon. A jövő júniusi európai uniós választások alkalmával lehetőségünk lesz megváltoztatni a szétesés felé haladó és a kihívásokra nem megfelelő választ adó uniót. Bízom benne, hogy az európai országokban olyan erők kerülnek hatalomra, amelyek a helyes irányba kormányozzák majd az EU hajóját, hogy ideológiai alapon többé nem bélyegeznek meg egyetlen országot sem, és visszatérünk az alapító atyák szándékához, miszerint Európa a jólét és a béke szigete.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..