home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Lajkó Szilvia
2017.03.11.
LXXII. évf. 10. szám
Látogatás Ada első újszülöttjénél

Inkább három gyermek, mint egy — vallja az adai Vén Roland és Anita, akiknek második kislánya, Zselyke Ada első újszülöttjeként látta meg a napvilágot január 3-án.

Példaértékű a házaspár hozzáállása, hogy a szülőföldön tervez boldogulni, és három gyermeket szeretne vállalni.

Az első újszülöttet Velez Teodóra, a Tűzsziget TINCSE elnök asszonya, Mulai Anica, a Vöröskereszt adai szervezete elnökségének tagja, illetve Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke látogatta meg. Krizsán a következőképpen nyilatkozott a Vén családdal való találkozásról:

— Igazán tartalmas beszélgetésnek voltunk részesei, és öröm volt hallgatni a szülőket, miként beszélnek itthon maradásuk és családbővítésük tervéről. Zselyke a szülők második gyermeke. Január 3-án született a kétéves Hanna kishúgaként. Inkább három, mint egy — mondta a házaspár. A fiatalok ugyanis azzal az elhatározással indultak útnak, amikor házasságot kötöttek, hogy vállalják a három gyermeket.

Beszélgetésünk alatt minden szavukkal azt sugallták, hogy eszük ágában sincs elköltözni itthonról. Növénytermesztéssel foglalkoznak. Sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítvány első körében, és erre építve nyújtották be újabb projektumukat a harmadik körben, most az elbírálás eredményét várják. Az is a hosszú távú tervekről tanúskodik, hogy szigetelték a házukat, és gazdaságos fűtésrendszert alakítottak ki.

Az újszülött-látogatás része a népesedési és családgondozási cselekvési programunknak, melynek gyakorlatát más nagycsaládos egyesületeknél is kezdeményeztük, például Péterrévén, Óbecsén, Kishegyesen. Szeretnénk, ha a többi családbarát rendezvényünkhöz hasonlóan ez is vajdasági szintűvé válna, és azt hirdetné, hogy meg kell becsülni azokat a családokat, amelyek gyermeket vállalnak a mai nehéz körülmények között.

Az elmúlt évben 121 gyermek született Ada községben, közülük 69 fiú és 52 lány. Ez az adat bizakodással tölt el bennünket a korábbi évek születési arányát figyelembe véve, és reméljük, a szülők nem terveznek külföldre költözni. Látjuk, hogy egyre több az egzisztenciális gond, és drasztikusan romlott a közhangulat Ada községben, ami hozzájárul az elvándorláshoz. A családok nem csupán gazdasági okok miatt választanak más lakóhelyet maguknak.

A szövetség támogatja a munkaadók családbarát szemléletének előtérbe helyezését, a munkavállalók megbecsülését, illetve a bérük emelését, mely kulcsfontosságú a megélhetés szempontjából — 20 000 dinárból ugyanis nem lehet fenntartani egy családot.

A népesedési kérdésre kitérve, Ada községben ez nem úgy működik, ahogyan szeretnénk, hiszen nem hívják össze a népesedési tanácsot, hiányoljuk a népesedési akciótervet, melyet az önkormányzat még mindig nem hozott meg, noha évekkel ezelőtt előterjesztettük a kidolgozott javaslatot. Ennek hiányában nem lehet átgondolt népesedési politikát folytatni. Az újszülöttek után jár ugyan községi támogatás, de sajnos előfordul, hogy nem minden család kapja meg. Ezért a szülők hozzánk is fordulnak segítségért. Ezek az kellemetlen esetek rontják a közhangulatot, elveszik a fiatalok kedvét a gyermekvállalástól, illetve attól, hogy a községben alapozzák meg jövőjüket. Másrészt az önkormányzat értékrendjét az általa támogatott szervezetek értékrendje tükrözi.

A Tűzsziget TINCSE az elmúlt évben nem kapott anyagi támogatást az önkormányzattól — ahogyan a többi közt a tűzoltószövetség, a Csobolyó ME és a Vöröskereszt helyi szervezete sem —, sőt 2017-re sem hagytak jóvá számára pénzeszközt. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen értékeket támogat az önkormányzat, ha olyan egyesületek, civil szervezetek nem (vagy csak elenyésző mértékben) kapnak pénzt, amelyek sok gyermekkel foglalkoznak, fiatalokat vonnak be működésükbe, értékes programokat szerveznek, és képviselik a közösség érdekeit. Ehelyett olyan egyesületek élveznek előnyt, amelyek nem az imént említett értékek mentén végzik tevékenységüket, nem viszik előbbre a közösséget, és amelyek aktivitásáról nem is tudunk.

A családok jóléte nem csupán az anyagiaktól függ, hanem attól is, hogy milyen a közérzetük azon a településen, ahol mindennapjaikat élik. Régi mondás, hogy egyetlen fa sem nő az égig. Reméljük, hogy előbb-utóbb vége szakad ennek az időszaknak, amikor egy-két ember dönt a támogatásokról, sutba dobva a családok és a közösség valódi érdekeit.  


Fotó: Tűzsziget TINCSE

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..