home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Láthatatlan menekültek
BÖDŐ Sándor
2015.06.08.
LXX. évf. 22. szám
Láthatatlan menekültek

Mostanában nappal alig látni őket, az esti továbbinduláshoz azonban félelemkeltően sokan gyűlnek össze — magyarkanizsai helyzetkép • Május első felében annyira megszaporodtak a menekültek a Tisza-parti városkában, hogy az már kezdett zavaró lenni. Ellepték a városközpontot, elfoglalták a két kis park padjait, úgyhogy az oda járó kisgyermekes anyukáknak, nagymamáknak, nyugdíjasoknak gyakran nem is jutott hely.

A legtöbben a pázsiton heverésztek, aludtak, ettek vagy éppen beszélgettek. A park gyakran olyan volt, mint amikor egy földrengés miatt az emberek a legszükségesebb ingóságaikkal az utcára menekülnek, és ott várják meg, hogy a földmozgás csillapodjon. Nem lehetett nem észrevenni őket, annyian voltak. Közöttük nők és kisebb-nagyobb gyerekek is. Az ember beléjük botlott az utcákon, a boltokban, a kávézókban és a pizzériákban, sőt olykor még a piacon is.

Mostanság viszont mintha megváltozott volna valami, mert úgy tűnik, már nincsenek olyan sokan. A látszat azonban sajnos csal. Továbbra is ugyanannyian vannak, csak okosabbak, vagy valaki „felokosította” őket: nappal szétszélednek, eltűnnek az emberek szeme elől, legfeljebb négyen-öten vannak egy csoportban. Aki azonban a kora esti órákban a központban tartózkodik, esetleg éppen a Szabadkai úton lakik, minden este megtapasztalhatja, hogy mintegy vezényszóra negyven-ötven fős, de néha még ennél is nagyobb csoportokban indulnak el Horgos felé. Gyalog, mert a taxi vagy a busz nem biztonságos számukra. A taxit a rendőrök leállítják, a buszról pedig leszálláskor viszik be a menekülteket. Persze ez gyalog is megtörténhet velük, csakhogy akkor van némi esélyük a menekülésre, hiszen ha szétszaladnak, a rendőrök — mivel kevesebben vannak, mint ők — nem tudják mindegyikőjüket elfogni.

A tapasztalatok szerint az iraki, az afganisztáni vagy a szíriai menekültek — akikhez olykor bangladesiek vagy afrikaiak is csatlakoznak — nem veszélyesek, hiszen senkit sem bántanak, a magyarkanizsai község területén még egyetlen regisztrált bűncselekmény sem köthető hozzájuk, de a polgárok — noha sajnálják, esetenként még segítik is őket — mégis aggódnak a jelenség miatt. Nem azért, mert rengeteg szemetet hagynak maguk után, hiszen azt össze lehet szedni, hanem inkább a miatt az uniós bejelentés miatt, amely szerint terroristák is elvegyülhetnek közöttük, akik Nyugatra érve akarnak majd különféle támadásokat elkövetni. Hogy ennek a félelemnek van-e valóságalapja, azt egyelőre nem tudni. Magyarkanizsán legalábbis biztosan nem, hiszen látatlanul „kapjuk” őket, nem tudhatjuk, kiben mi lakozik.

A menekültek legnagyobb része mindössze egyetlen napig tartózkodik a városban, de vannak „visszatérő vendégek” is, akiknek többszöri próbálkozás után sem sikerül átjutniuk a határon, mindig elkapják és visszahozzák őket. Akadnak olyanok is közöttük, akik panziókban szállnak meg, a többségüknek azonban a csillagos ég a takarójuk. A tisztálkodási lehetőségeik minimálisak, a szükségüket az erdőben, a bokrokban végzik, de ennek ellenére igyekeznek legalább külsőleg jó képet festeni magukról. Néhány kivételtől eltekintve mindnek rendes ruhája van. Ha elkopik a lábbeli, esetleg elszakad a nadrág, a kabát vagy a pulóver, akkor vesznek másikat, igaz, a régit egyszerűen csak eldobják útközben. A vonulási útjukat jól jelzik ezek a szétszórt ruhadarabok. A boltok és a vendéglők mindenesetre jól járnak velük.

Magyarkanizsán nem lesz befogadó központ

A menekültáradat okozta gondokról, illetve a továbbiak megelőzése érdekében a magyarkanizsai városházán munkajellegű megbeszélésre ültek össze az ügyben érintett köztársasági, körzeti és önkormányzati illetékesek, a belügyi és az igazságszolgáltatási szervek, valamint a szociális intézmények vezetői. Az elfogadott határozatokról Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatón számolt be.

— A látszat ellenére Magyarkanizsán semmi ok pánikra vagy félelemre — nyilatkozta a testület elnöke. — Eddig egyetlen atrocitás sem történt, melyet a menekültek okoztak volna a községünkben, a jelenlétük mégis aggodalmat kelt. A polgároknak tudniuk kell, hogy a helyi rendőrállomás minden idegent nyilvántartásba vesz, ezért ellenőrizni tudja, kik azok, akik már sokadszor próbálnak átjutni a szerb—magyar határon. A megszokottnál több szemét miatt az önkormányzat fokozta a közterületek takarítását. A megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően már észrevehető, hogy köztereinkről eltűntek vagy legalábbis valamilyen mértékben megfogyatkoztak a csoportok, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek itt. Ennél többet a rendőrállomás sem tehet, mert nincs elegendő embere. Egyébként is a szükséges létszám 60 százalékával működik, ez pedig nem teszi lehetővé, hogy a mindennapi teendőin kívül olyan pluszfeladatokkal is kiemelten tudjon foglalkozni, mint amilyen a menekültkérdés. Ennek a gondnak a megoldása köztársasági hatáskörbe tartozik, ahogyan a helyi rendőrállomás műszaki és munkaerő-bővítése is. A megbeszélésen határozatokat fogadtunk el, melyeket eljuttattunk a belügyminisztériumnak. Először is azt kérjük, hogy erősítse meg a magyarkanizsai rendőrállomást. Másodszor azt, hogy végezzen hatékonyabb ellenőrzést az ország déli határain, ahol a menekültek belépnek Szerbiába. Ennek eredményeként ugyanis talán kevesebben juthatnának el egészen idáig. Azt is kértük, hogy a Magyarországról visszatoloncoltak ügye ne kizárólag Magyarkanizsa és Szabadka gondja legyen, hiszen számukra mi csak egy állomás vagyunk, ahogyan a többi község is, amelyen idefelé áthaladtak. Határ menti községek lévén azonban csak hozzánk kerülnek vissza az elfogott határsértők, ezért az ebből eredő terheket is csak mi viseljük. 
A községi képviselő-testület elnöke, aki hatáskörileg az állami szervekkel való együttműködés önkormányzati megbízottja is, azt is elmondta, hogy a megbeszélésen ismételten elutasították azt a korábban már többször elhangzott javaslatot, hogy a magyarkanizsai községben hozzanak létre egy befogadó központot a menekülteknek. A megbeszélés részvevőinek értékelése szerint egy ilyen központ megléte csak vonzóbbá tenné Magyarkanizsát a menekültek számára, a jelenlegi gondokat viszont nem oldaná meg.

Mivel Görögországot újabb menekültáradat lepte el, félő, hogy a közeljövőben nem hogy csökken, hanem fokozódik majd az érkezők száma, amire valamilyen szinten fel kell készülni. A legfrissebb információink szerint ezekben a napokban újabb megbeszélésre kerül majd sor, melybe a belügyminisztérium utasítására bekapcsolódik az észak-bánáti közigazgatási körzet elöljárója is. A gondok megoldásához természetesen ez nem elegendő, de első lépésnek mégiscsak elfogadható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..