home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lakodalom és augusztusi hó
Fehér Márta
2017.10.16.
LXXII. évf. 41. szám
Lakodalom és augusztusi hó

Székelykeve és Tekia — a Kiss Lajos Néprajzi Társaság két rendezvényéről

A dél-bánáti Székelykevét és a szerémségi Tekiát barangoltuk be képzeletben, bepillantást nyerve az ottaniak életébe, belefeledkezve legendáikba, szokásaikba, hitvilágukba, közösségi életükbe. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Egyéni vagy közösségi szokások címmel rendezte meg a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok XI. konferenciáját, melyen beszámoltak a nyári székelykevei gyűjtésükről, majd bemutatták a KLNT legújabb kiadványát, a Kulturális értékeink a Kárpát-medencében sorozat második kötetét, mely A tekiai Havi Boldogasszony köszöntése címmel jelent meg. A rendezvénynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.


Szabó Attila felvételei

— A néprajz életünknek egy olyan területét öleli fel, amely gazdag, sokrétű. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy mennyi rejtelmet tartogat. A legszebb tudományág, mert magával az élettel foglalkozik — ezekkel a mondatokkal köszöntötte a részvevőket és a közönséget Szőke Anna, a KLNT elnöke. A megjelent néprajzosokat arra kérte, véleményükkel segítsék a fiatalokat, szakmailag erősítve további munkájukat.

Ezután hangulatos beszámoló következett a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok első nyári táboráról. Székelykevén szakmai továbbképzéssel és gyűjtéssel töltöttek el öt napot Szőke Anna és Raffai Judit néprajzkutatók, valamint Fehér Viktor, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza vezetésével.

Székelykeve a magyar nyelv legdélebbi bástyája, Kupuszinán kívül ez a másik vajdasági település, ahol nem a magyarok asszimilálódnak az őket körülvevő többségbe. Lakosainak nagyobb része a XIX. század végén az öt bukovinai székely faluból áttelepültek leszármazottja. Ők csángóknak nevezik magukat, a már ott élt magyarokat pedig palócoknak. Összetartó, hagyományos közösséget alkotnak az ottani katolikus bolgárokkal és szerbekkel, s a rokonsággal szinte egyenrangú a szomszédság.

— Az MTTK-n belül működik egy néprajzi műhely, a székelykevei gyűjtőcsapatunk egy része hallgatóinkból tevődött össze, ám a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti ELTE is képviseltette magát. Most a megkezdett kutatásokat villantjuk fel — fogalmazott Raffai Judit, mielőtt átadta a szót a fiataloknak.

— Nagyon meleg fogadtatásban volt részünk Székelykevén. Jó csapat állt össze, összhang alakult ki köztünk, noha nagyon sokszínűek vagyunk. Rendkívül fontosak voltak a napi megbeszélések, hiszen többünknek nem volt terepi munkavégzési tapasztalata, beledobtak bennünket a mély vízbe. Olyan információkhoz jutottunk, amelyek megkönnyítették a munkánkat, például a kommunikációt az adatközlőkkel — kezdte a beszámolót Bodor Anett.

— Székelykeve igen kutatott volt a ’80-as évekig, aztán egy hosszú időszak következett, melyben nagyon kevesen jutottak el a oda, vagy csak nagyon rövid időt tudtak ott eltölteni. Azóta sok minden megváltozott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történt Székelykevén az utóbbi harminc-negyven évben, hogyan állnak hozzá az emberek a saját múltjukhoz. Nemcsak az időseket, hanem a fiatalokat is megpróbáltuk szóra bírni. Sokféle érdeklődési körrel indultunk el, de egységet kellett találnunk a közös, nagy témát illetően, így jutottunk el végül a lakodalomig — ismertette Fehér Viktor.

— A folklór irányában szerettem volna kutatni, hiszen a településnek hatalmas népmesegyűjteménye van. A népmesemondás már nem él, viszont mindenkinek van egy története Szőcs Boldizsárról, a nagy mesemondóról. Így egy utcarészt próbáltam feltérképezni. Rengeteg beszélőközösség van, az emberek kint ülnek a kispadon. Arra kerestem választ, melyek azok a terek, szintek, amelyek összetartanak egy utcát, és a szomszédság intézménye hogyan valósul meg a népszokásokban, az ünnepeken belül — vette át ismét a szót Raffai Judit.

— A székelykevei népcsoporton belül, függetlenül attól, hogy magyarokról, bolgárokról vagy szerbekről beszélünk, összefogás tapasztalható, egységes kultúra alakult ki — emelte ki Bakos Réka, aki a lakodalmas táplálkozási szokásokról beszélt.

Emesz Sára az ajándékozási szokásokat ismertette, Szalai Lilla pedig a gyerekjátékokról és a lakodalomba való „belenevelődésről” számolt be. Mindannyian hangsúlyozták, hogy élvezték az ottlétet, a munkát, és mindenféleképp vissza akarnak menni. Csuvárdity Tamara elmondta, hogy a nyári kutatásuk témáit szeretnék kidolgozni, majd az idei Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián egy összesített dolgozatban bemutatni.

A beszámolót Szőke Anna zárta, aki 2002-ben már gyűjtött Székelykevén, témája az örökös imaóra volt. Az elnevezésen azt értik, amikor a falu egy héten át éjjel-nappal imádkozik. A csak Székelykevén ismert szokás mára kihalt, a szerző az egykori helyzetet a jelenlegivel összehasonlítva készít egy kötetet.

A rendezvény folytatásában a Kiss Lajos Néprajzi Társaság legújabb tanulmánykötetét mutatták be. A tekiai Havi Boldogasszony köszöntése című kiadvány a 2016-ban megrendezett nemzetközi konferencia előadásainak válogatása. A szerémségi Tekia híres búcsújáró hely. Savoyai Jenő 1716-ban Havi Boldogasszony napján, augusztus 5-én aratta a döntő fontosságú péterváradi győzelmet. A legenda szerint a harc már szinte elveszett, amikor Jenő herceg a kegykép előtt könyörgött segítségért, és csoda történt: a nyár derekán havazni kezdett, a hó pedig elrejtette a keresztényeket a győzelemre álló törökök elől. Aztán a nap újra kisütött, dél volt, éppen Úrangyalára harangoztak.

— 2016-ban egy háromnapos tudományos konferenciát szerveztünk a tekiai esemény 300. évfordulóján. Ezzel kapcsolatban csodálatos tanulmányok hangzottak el, rangos kutatóktól. Akkor született meg bennem az elképzelés, hogy ezeket kötetbe kell foglalni és megjelentetni. Két másik kötetünk is készül, az egyik a Penavin Olga-konferencia, a másik pedig a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett négynapos rendezvény anyaga — mondta a KLNT elnöke.

A könyvet a szerzők mutatták be. A kiadvány Szabadkán szerezhető be, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság irodájában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..