home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lakberendezési ötletek az új évszakra
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.09.23.
LXXIV. évf. 38. szám
Lakberendezési ötletek az új évszakra

A forró nyári időszak után a lelkünket és a szemünket is elkezdhetjük lassan hozzászoktatni az őszhöz, a természet csodálatos átalakulásához. Ezt a varázslatos hangulatot természetesen az otthonunkba is becsempészhetjük.

Díszítsük pazar színjátékkal a lakásunkat, hiszen ahogy rövidülnek a nappalok, úgy vágyunk a melegségre is. A dekorációk, a textíliák színéhez, anyagához használjuk inspirációként az előttünk álló új évszakot, és a fényekkel is játsszunk.

 

Az évszak színei 

A nyár friss, élénk színeit — a kéket, zöldet — felválthatjuk a melegebb hangulatúakkal, mint amilyenek a sárga különféle tónusai (okkersárga, mustárszín), a piros fakóbb árnyalatai, padlizsánszín, a narancs árnyalatai, konyakszín, a petrol, a drapp, a barna és a bordó meleg változatai. A belső tereinket az erdei gyümölcsök színeivel is dekorálhatjuk — ezek közé sorolnám az indigót, a gesztenyebarnát és a vöröset.

Használatuknál ügyeljünk arra, hogy nagy felületeken nyomasztóan hatnak majd, ha igazán otthonos hangulatot szeretnénk elérni, igyekezzünk inkább dekorációként becsempészni őket a lakóterünkbe.

Textilek  

Az esti időszakban már kellemes lehet beburkolózni egy meleg takaróba, így ehhez illő párnákat is szerezzünk be a nappalink „melegítésére”. Az anyagválasztás sokféle lehet, a lényeg, hogy melegérzetünk legyen tőle — ehhez tökéletes választás a kötött anyag, a bársony, a plüss. Fontos, hogy a színek a melegséget sugározzák, s ezzel az egész lakásunk hangulatát is fokozhatjuk.

 

Melengető fények 

A nyár folyamán hozzászoktunk a sok fényhez, a napsütéshez, de az ősz beköszöntével, a nappalok rövidülésével a korai sötétedés is a mindennapjaink részévé válik. Ennek kiküszöbölése érdekében hangulati elemként használjunk mécseseket, lámpásokat, akár a teraszunkon is. Ha van kandallónk, akkor azt is „felöltöztethetjük” ebbe a csodálatos hangulatú miliőbe. A gyertyákkal, mécsesekkel kellemes atmoszférát varázsolhatunk esténként — tegyük őket pohárba, és őszi termésekkel, például makkal, dióval, gesztenyével, tobozokkal dekoráljuk a kompozíciót. Egy finom, meleg teával a kezünkben, a gyertyákkal feldíszített kandalló mellett, egy fotelben ücsörögve igazán hangulatos melegedni, olvasgatni, beszélgetni.

 

 

Dekorációs elemek 

Gyermekeinkkel, unokáinkkal séta közben összegyűjthetjük a dekorációhoz szükséges alapanyagokat, így a kellemes időtöltés egyúttal hasznos elfoglaltsággá is válhat. Egy csipetnyi kreativitással egyedi dekorációkat készíthetünk, melyekkel egészen biztosan nem találkozhatunk minden második otthonban. A bejárati ajtónkra is készíthetünk az évszak káprázatos színeiben pompázó terményekből kopogtatót, melyhez bátran használjunk hozzá illő színes textíliákat is.

Különböző méretű üvegpoharakat, vázákat gyertya nélkül is megtölthetünk ezekkel a természetből hazavitt kincsekkel, melyeket díszes ágakkal tehetünk még érdekesebbé.

Az eltérő méretű (dísz)tökökkel is elegáns enteriőrt hozhatunk létre. A teraszunkra tegyünk egy létrát, és rakjunk rá ebből a termésből, mellé pedig őszi virágokat. A bejárati ajtónkat szintén feldíszíthetjük ilyen módon — vendégeink bizonyára örülnek ennek a kedves, hangulatos fogadtatásnak.

A dekorációt illetően az ősz az egyik legkedvesebb évszak, hiszen a természet tálcán kínálja számunkra a csodákat, melyeket könnyedén és ötletesen tudunk felhasználni. Az elme szárnyalhat, alkothat — és most nem a gesztenye-fogpiszkáló kombinációra gondolok...

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..