home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Lakberendezés a szerelem jegyében — avagy Bálint-napi dekoráció
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.02.11.
LXXII. évf. 6. szám
Lakberendezés a szerelem jegyében — avagy Bálint-napi dekoráció

A zimankós télbe a tavaszi megújulás ígéretével érkezett meg a várva várt február. Ehhez igazodva színekkel tölthetjük meg a lakásunkat, magunk mögött hagyva a borongós hangulatot. A hónap idusán a szerelmesek napjához illő dekorációs elemekkel is meghittebbé tehetjük életterünket vagy annak egy szegmensét.

A Bálint-nap még szebb lehet, ha a lakásunk hangulatát is hozzá igazítjuk. Megosztó ünnepről van szó, hiszen sokan nem szeretik, erőltetettnek vélik, mások viszont igencsak fontosnak tartják. Egyértelmű, hogy az év minden napján becsülnünk kellene egymást kedvesünkkel, de az ünnepnapok külön alkalmat adnak arra, hogy a felgyorsult világban elcsendesedjünk egy pillanatra, és ne feledkezzünk el arról, hogy kimutassuk érzelmeinket, ha mással nem, apró figyelmességgel, dicsérő szóval vagy azzal, hogy a lakásban elrejtünk egy-egy szinte észrevétlen dekorációs elemet, mely visszafogott bájával melegséget csempész napjainkba.

Akár halvány, akár harsányabb színeket választunk, tartsuk szem előtt a mértéket. Most se vigyük túlzásba a díszítést! Visszafogott eleganciával nem eshetünk át a ló túloldalára, hogy társunk fejvesztve meneküljön ki a piros szívecskés giccsáradatból. A dekoráció színvilága azonban a fehértől, a halvány rózsaszíntől az égő piroson át egészen a sötétbordóig terjedhet, csak az arányokra kell figyelnünk.

Használhatunk régebbi tárgyakat, illetve modern stílusban is gondolkodhatunk, választhatunk vintage, illetve country elemeket, melyek meghökkentő kombinációja sokkal érdekesebb és kedvesebb tud lenni, mint a túlcsorduló szívözön.

Vintage hangulatú szerelmi fészket varázsolhatunk fehér csipke használatával, rózsaszín csipkés, virágos párnákkal. A vázába friss, illatos virág kerülhet, mely üdeséget, bájosságot visz a helyiségbe. Apró lámpafüzérrel is meleg hangulatot teremthetünk, felhasználva az elmúlt időszak, a karácsony visszafogottabb kellékeit.

A Bálint-napi szerelmes üdvözlés története egészen a III. századig nyúlik vissza. Egy római pap nevéhez fűződik, aki rabsága idején beleszeretett a börtönőr vak lányába. A legenda szerint a papot február 14-én végezték ki, mivel nem akart lemondani vallásáról, hitéről. Halála előtt azonban kedvesének írt egy szerelmes levelet, melyet a lány el tudott olvasni, mivel a pap a hitével és a gyógyító erejével visszaadta neki a látását.


A szerelem meghitt zuga a hálószoba, ahol az éjjeli szekrényre is tehetünk gyertyákat, szaténszalaggal átkötve. Kikészíthetünk mellé egy üveg finom italt és poharakat. Az ágyat teleszórhatjuk rózsaszirmokkal, ha a romantika kedvelői vagyunk. A bensőséges hangulathoz nem is szükségeltetik más, csak a megfelelő pillanatban meggyújtani a gyertyákat.

Ha van kandallónk a lakásban, nyugodtan használjuk ki a szépségét, az égő tűz látványát, melegét. A kandalló köré is érdemes fehér gyertyákat tenni. Szőrmével, puha takaróval is teremthetünk kellemes, meghitt hangulatot, ezekkel a hitvesi ágyat is beboríthatjuk.

A falusi idill elemeként bátran alkalmazhatjuk a szalmabálát is, puha takarókkal, párnákkal kiegészítve. Ezt a dekorációt inkább olyan helyen érdemes igénybe venni, ahol nem okoz gondot a későbbi takarítás, hiszen a szalma nagyon hullik, nehéz vele bánni. Ebben az esetben a gyertya csak nagy óvatossággal ajánlott, inkább lampionokat, lámpafüzéreket használjunk. Ne szabjunk határt a fantáziánknak!

Akik számára túl nagy munka az egész lakás feldíszítése, azoknak azt ajánlom, hogy csak a vacsoraasztalt öltöztessék romantikus díszbe. Az asztalra tehetünk friss virágot, bonbont. A színes tányérok, a csillogó evőeszközök, a kecses borospoharak mind-mind emelik az ünnep fényét. A gyertyák hangulata is különleges, főleg, ha illatosak, színesek. Ismételten fontos hangsúlyozni, hogy a gyertyák használata különösen tűzveszélyes. Saját kezűleg is készíthetünk gyertyatartót, például befőttesüvegből, melyre a többi dekorációval megegyező hangulatú mintát rakjunk. Bizonyára mindenkinek van otthon különleges gyertyatartója.

A bejárati ajtónkat is kidíszíthetjük erre az alkalomra. Takarékos megoldás, ha leszedjük a karácsonyi kopogtatóról a már nem aktuális díszeket, és átalakítjuk. Hatalmas masnit köthetünk rá piros vagy rózsaszín, esetleg kockás szalagból, illetve ugyanolyan színű további elemekkel, szív alakú darabokkal, virággal is kiegészíthetjük. Nyugodtan tegyünk a benti ajtókra is vesszőkoszorúból készített csodákat, akár a hálószoba ajtajára is — biztosan jól érezzük majd magunkat a szép látványtól.

Bármi történjen is, ha elmegyünk valahová, találjunk ki egy különleges programot vagy keressünk egy romantikus helyet, illetve ha otthon töltjük az ünnepet, mindenképpen arra törekedjünk, hogy a dekoráció illeszkedjen a lakás vagy a romantikus hely már meglévő stílusához. Az a lényeg, hogy nekünk és kedvesünknek tetsszen, és jól érezzük benne magunkat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..