home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lajstromba vett emlékhelyek
Kartali Róbert
2023.03.15.
Lajstromba vett emlékhelyek

A Bánság romániai és szerbiai részén található emlékhelyekről készült hiánypótló kiadvány, melyben összesítették a magyar forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő emlékműveket. A 48-as emlékhelyek a Temesközben címmel megjelent, 80 oldalas könyv 53 színes fényképpel és korabeli képeslappal mutatja be a helyszíneket, a megadott GPS-koordináták alapján pedig az olvasók is könnyedén felkereshetik őket.

A Communitas Alapítvány támogatásával a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet gondozásában megjelent kötetről a szerző, Balázs István László, a Bánsági Kárpát Egyesület elnöke nyilatkozott lapunknak.

— Azokat az emlékhelyeket mutattam be, amelyeket még a magyar világban a különféle honvédbizottságok állítottak Temesváron és környékén, de vannak olyanok is, például sírok, amelyek ’48-as honvédek emlékét őrzik. Ezeknek a síroknak a többségén sajnos nincs feltüntetve, hogy ’48-as honvédé volt, de a különféle újságok fellapozásával hozzájuthatunk az adatokhoz. Ez többévnyi gyűjtőmunka eredménye, a szöveg tavaly készült el, és az idén januárban sikerült megjelentetni. Vannak azok az emlékművek, amelyeket még Trianon előtt emeltek, ezek közül elsősorban a Temesvár temetőiben lévő honvédobeliszkeket, a temesvári csata helyén lévő obeliszket — a szabadságharc utolsó csatája Temesvár közvetlen közelében zajlott — vagy a híresebb emberek, például Vukovics Sebő sírját említeném. Ő Kossuth egyik közeli harcostársa volt, és a honvédelmi miniszter a szabadságharc időszakában. Temesvártól 10-15 kilométerre található a sírja, egy valamikor szerb településen, ahol most románok laknak. Annak a templomnak a kertjében van, amelyet a Vukovics család támogatásával építettek, de a síremlék, mely egy mauzóleum, sajnos elég rossz állapotba került. 

* A történelmi Temesköz átnyúlik Vajdaság területére. Ebből adódóan a könyvében listázta mindkét országból a fellelhető emlékhelyeket.

— Nem akartam külön csak Temes megyét írni, mivel a történelmi Temes és Torontál megye a mostani Románia, illetve Vajdaság, azaz Szerbia területén volt, és ennek a régiónak a történelmi múltja összefonódik. Nem lehet csak úgy kettészakítani, mint ahogyan a mostani határ keresztülhúzódik a hajdani megyék területén. Ezért is gondoltam, hogy mindenképp mind a két országban lévő emlékműveket meg kell keresni, lajstromba kell venni, és le kell írni. Ez Vajdaságban leginkább Nagybecskereket és a város közvetlen közelében lévő Elemért érinti, de Kisoroszon szintén van egy ’48-as emlékmű, Magyarittabén pedig a Kossuth-szobrot vettük be a gyűjteménybe. Minden olyan ’48-as emlékművet leírtunk, amely valamikor régen fel lett állítva, de emellett a közelmúltban létesített ’48-as emlékműveket is, melyeket a ’90-es vagy a 2000-es években emeltek.

* Milyen kalandok és kihívások adódtak a szerbiai emlékhelyek felkutatásakor, és mennyire sikerült megtalálni őket?

— Szerbiában a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nem tagja az Európai Uniónak. Mivel a roamingdíj miatt költséges volt az internet használata, ezért igyekeztük minimálisra fogni. Háromszor mentünk el Temesvárról Vajdaságba, hogy felkutassuk ezeket az emlékhelyeket. A legnagyobb kihívás Óécska közvetlen közelében, a perlaszi csata emlékműve volt, hiszen ezt csak harmadjára sikerült meglelni. Sokat keresgéltük, de nem találtuk. Hazajöttünk Temesvárra, majd újra megnézve a műholdfelvételeket látszott az emlékmű. Megint visszamentünk, és végül, nagy boldogságunkra, sikerrel jártunk. Ott volt a gazban, a sűrű növényzetben, Óécska település kijáratánál.

* Mit tapasztalt, Vajdaságban milyen állapotban vannak ezek az emlékművek?

— A perlaszi csata emlékműve nagyon rossz állapotban van, de a többiről, főleg, amelyek a temetőkben vannak Kisoroszon vagy Eleméren, ahol Kiss Ernő sírja van, el lehet mondani, hogy viszonylag rendezettek. Ez érvényes a romániaiakra is, mert itt is vannak gondozott emlékművek, de sajnos olyanok is, amelyek rosszabb állapotban vannak. Itt elsősorban Vukovics Sebő sírjára utalnék, amelynél gyorsan lépni kellene, mert ha összedől, akkor örökre eltűnhet az a mauzóleum.

* Számszerűsítve hány emlékművet sikerült listázni, és ebből mennyi van a mai Vajdaság területén? 

— Huszonöt emlékművet találtam meg. Sajnos nem lett meg az összes, mert Nagybecskereken is tudtam a feljegyzéseim alapján, hogy az ottani temetőben van egy ’48-as sír, de azt nem találtuk meg, pedig elég sok időt töltöttünk azzal, hogy szisztematikusan végigfésüljük a temetőt. Megeshet, hogy csak véletlenül nem sikerült rábukkanni. Érvényes ez konkrétan Buziásfürdőre is, ott is két ’48-as sírról tudtam, de csak egyet találtam meg. A Temesváron lévő síroknak mintegy 80 százalékát sikerült megtalálni. Lugoson is vannak ’48-as sírok a katolikus temetőben, amelyeket szintén felkutattunk. Egyébként a sírokat meg az emlékműveket nem csupán megkerestük és lefényképeztük, de GPS-koordinátával is bemértük őket, így aki kézbe veszi a könyvet, a koordináták alapján saját maga is fel tudja keresni ezeket az emlékhelyeket.

* Vajdaságban az impériumváltás után egyes magyar vonatkozású szobrokat és emlékműveket eltávolítottak a közterekről. Vannak, amelyek részben fennmaradtak, mások teljesen eltűntek. Ezeket is említi a könyvében, sikerült róluk dokumentációt találni?

— Meg lettek említve, például a nagykikindai ’48-as emlékműről írtam, valamint a Temesvár környéki Újszentesen is volt egy, mely a hajdani községháza falán volt felállítva, de már sajnos nincs meg. Ott Vécsey, de még Bem apó is táborozott a ’48-as szabadságharc időszakában. Ezekről is írtam. Továbbá Kiss Ernő egykori nagybecskereki szobra is bekerült a könyvbe, valamint a Törökbecsén lévő Leiningen-szobor, mely szintén nincs már meg, de helyette van egy másik. Vagy a turulszobor, mely szintén Törökbecsén állt.

* Milyen céllal írta meg ezt a könyvet?

— Valójában egy régi álmom valósult meg, hogy sikerült lajstromba venni a ’48-as emlékhelyeket itt a Temesközben. Ezen a területen elég súlyos ’48-as események zajlottak, és Aradon végezték ki a vértanúkat. Ennek akartam emléket állítani, hiszen eddig ilyen könyv nem jelent meg.

* Hogyan lehet megszerezni a könyvet?

— Temesváron lehet megvásárolni, de ha valaki szeretné megszerezni, lépjen velem kapcsolatba, és én nagyon szívesen elküldöm.

* Van már terve, miről fog írni a közeljövőben?

— Az első könyvem az Al-Duna leírása volt, Temesvár látnivalóival kiegészítve. Ez három éve jelent meg, ezután megírtam Temesvárt részletesen, a város fontosabb látnivalóit. Nagy álmom a Bánságnak a feldolgozása, és itt nemcsak a Románia területen lévő Bánságra gondolok, hanem a történelmi Bánságra is, egészen a Tiszáig, délen le a Dunáig, természetesen beleértve a Szerbia területén lévő Nyugat-Bánságot is.

Fényképek: Balázs István László archívumából

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..