home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lagzis idényértékelő   
Kónya-Kovács Otília
2022.11.20.
LXXVII. évf. 46. szám
Lagzis idényértékelő   

A családi események közül nehezen lehetne kiválasztani a legeslegszebbet, viszont a házasságkötés pillanata — a többivel egyetemben — bizonyára az élvonalban van. Persze a COVID-os időszak ezekre a felejthetetlen alkalmakra is kihatott. A mögöttünk lévő idényben már felszabadultabban ünnepelhettünk, tiltások sem voltak, de a két év kihagyás miatt annyira megszaporodtak az esküvők, hogy voltak olyan hetek, amikor a hétköznapokon is lagziztak az emberek.

Venczel Ida, a Tina menyasszonyiruha-szalon tulajdonosa szerint az idei év erősnek bizonyult, hiszen nagyon sokan foglaltak ruhát.

— A mi szalonunkat már nem kell hirdetni, hiszen négy évtizede dolgozunk, és azok, akik valamikor itt vették a menyasszonyi ruhájukat, most az unokáikat küldik hozzánk. A ruhamodellek két-három évenként változnak. Ebben az évben volt egy nagy váltás a divatban, inkább a bő szoknyájú, barokk ruhák lettek a kedvencek, ejtett vállúak, finom tüllből, nagyon fényes anyagból. De ez természetesen az egyéntől is függ, mert van, aki szolidabb, elegánsabb ruhát keres. Nekünk 400 ruhánk van az üzletben, melyekből lehet válogatni, és mindenféle modell az érdeklődők rendelkezésére áll. Ebben az évben nem csak hétvégén voltak esküvők, mert annyian jelentkeztek, hogy az anyakönyvvezető nem tudott mindenkit szombatra beosztani. Nemcsak a nyár, hanem a szeptember és az október is nagyon jó hónap volt.


Venczel Ida a csodálatos ruhákkal

Mostanság már faluhelyen sincsenek sátoros lakodalmak, helyszínül inkább a különféle termeket választják, és azokat illik virágokkal ékesíteni, dekorálni. A Darusi virágüzlet örömest vállalkozik erre, sőt, az autókat is kidíszíti. Kamrás Leona, a tulajdonos elmondta, valóban mindent díszítenek: a kaputól kezdve az autón át a termekig. Az idén, hála istennek, minden visszazökkent a régi kerékvágásba, mert előtte a koronavírus miatt elég kevés volt a munka.  

— Régebben csak ikebanák voltak az asztal közepén, és ennyiből állt az egész dekorálás. Most viszont egy virágüzletnek azt is fel kell vállalnia, hogy különféle vázákat, gyertyatartókat, díszeket béreljen. Változtak az igények, a virág mellé fények, gyertyák, asztaldíszek is kellenek, attól függően, hogy mit szeretne a menyasszony meg a vőlegény. Például volt egy érdekes esetünk az idén, kamiont díszítettünk ugyanis, mert azzal mentek a menyasszonyért. Mindent, amit lehet, elkészítünk a virágüzletben, majd kimegyünk a terepre, ahol gyakran több órán át tart a munka. Az is divattá vált, hogy a menyasszonyi csokorból kettőt kérnek: egy nagyobbat, mely megmarad, és egy kisebbet, melyet a menyasszony eldob, a hajadonok pedig megpróbálják elkapni.


Kamrás Leona virágkompozíciója

Muzslyán a Deák stúdió nagyon régóta működik, a fotósműhely tulajdonosa Deák Róbert, aki maga végzi a munkát. Időnként kér segítséget, ha megnövekszik az igény a szolgáltatása iránt. Az idei évet jónak véli, különösen, ha összeveti 2020-szal.

— Az idén az emberek megpróbálták behozni mindazt, amit el kellett odázni a járványhelyzet miatt, úgyhogy hétköznap is vannak lagzik. Videózással nem foglalkozom, csak fotózom, de tudom videósok segítségét kérni, ha szükség van rá. Ha engem hívnak, akkor nem szívesen küldök mást magam helyett, de azért megesik, hogy vannak beugró fotósok, akiket tudok ajánlani. A fiatalok rám bízzák magukat, mivel látják, hogyan dolgozom. A kreatív fotózásra szükség van, mert a lakodalom napján nem igazán van idő elmenni az ifjú párral igényesebb fotókat készíteni, muszáj plusznapot rászánni erre. Vannak szép helyek, például az aracsi pusztatemplom és környéke, Elemérnél vagy Törökbecsénél a Tisza-part, a Császár-tó vagy Erzsébetlak főutcája is nagyon érdekes helyszín.


Deák Róbert

Családi ünnepség, lakodalom, esküvő alkalmával fontos szerepet töltenek be a zenészek, akik szórakoztatják a vendégsereget. A muzslyai Atlantic együttes igen nagy népszerűségnek örvend. Nagy Zsolt, a zenekar frontembere elmondása szerint nekik november közepén fog véget érni a lakodalmas idény.

— Szerencsére a tavalyi évünk is nagyon jó volt, amikor megszűntek a korlátozások, utána mindenki szervezkedett, alkalmazkodott a szigorításokhoz, és az engedélyezett kereteken belül tartotta meg az esküvőt, de voltak, akik két évet is halasztottak. Mi már februárban elkezdtük a lakodalmas szezont, nagyon sok megkeresésünk volt és van, az emberek csütörtökön, pénteken és vasárnap is tartanak mulatságot. Nem szoktunk két nap egymás után vállalni muzsikálást, de ha sikerül megegyeznünk, hogy csütörtökön és szombaton vagy pénteken és vasárnap zenéljünk, akkor szívesen vállalunk több lagzit is egy hétre. Nemcsak Vajdaságban játszunk, hanem Magyarországon és Horvátországban, a baranyai részen is gyakran megfordulunk. Már tudjuk, hogy jövőre is lesz két esküvőnk Horvátországban, tehát több országban vagyunk jelen. A zenekarunk hat főből áll, teljesen élőben játszunk, dob, gitár, basszusgitár, szintetizátor, hegedű és szaxofon szólal meg nálunk. Mindenki hozza saját kis világát, és így áll össze az Atlantic együttes zenéje. Nagyon szeretjük az interaktivitást, kimegyünk az emberek közé, együtt bulizunk, megpróbáljuk együtt megélni a mulatságot, nemcsak mint zeneszolgáltató vagyunk jelen, hanem mint szerves része is a lakodalomnak — hallottuk Nagy Zsolttól.


Atlantic együttes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..