home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lábra kap a fejetlenség?
NAGY Nándor
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám

Felment a cukrom — szokták mondani, ha valami hirtelenében nagyon felidegesít vagy meglep. Nekem viszont ebben az esetben éppenséggel a cukor miatt ment fel a cukrom. Mondhatnám azt is, hogy váratlanul, vagy inkább az események váratlan kombinációjának következtében.

Bevásárlás közben az önkiszolgálóban azt látom, hogy cukor — kilója 85 dinár. Hogy, hogy nem, mindjárt az jutott eszembe, hogy tavaly ilyenkor 140 dinár körül mozgott a cukor ára, és azok voltak a legboldogabbak, akik három kilogrammot 120 dináros áron kaphattak az árutartalékokból. És most 85 dinár a cukor, és vehetsz, amennyit akarsz. Sőt, az egyik áruházlánc a napokban akciós áron 78 dinárért kínálta. A cukrom azonban lényegében akkor ment fel, amikor este a tévében a „cukros” bácsi szónoklatát hallgattam. El kell ismerni, hogy szakember, hiszen annak idején egy dollárért vette meg a vajdasági cukorgyárakat, majd jó pénzért el is adogatott belőlük. A cukortartaléktól is megszabadult 140 dináros áron. Most már adhatják 85-ért is. Nos, ő adott okos tanácsokat közgazdászainknak és minisztereinknek azt állítva, hogy valóban Svájc lehet Szerbiából. Neki már az is van, hiszen megvásárolta a kopaoniki szállodákat, ahelyett hogy traktor- vagy mezőgépgyárat épített volna.

A cukorszintem tovább nőtt, amikor azt olvastam, hogy az Unióban hét százalékkal csökkent, nálunk pedig 15 százalékkal növekedett az élelmiszer ára. Azon már egy kicsit mosolyogtam is, hogy az uniós konkurencia miatt Horvátországban a belépés után néhány nappal hat százalékkal csökkentették a villany árát. Mi viszont 11 százalékkal tovább növeljük, és valószínűleg ezért sem igyekszünk túlságosan az EU felé. Az pedig már egyenesen felvidított, hogy tavaly egy év alatt csak 9 kilométernyi autópálya épült Szerbiában, a montenegrói testvérek pedig arra panaszkodnak, hogy a drogbáró és kábítószercsempész Darko Šarić 45 millió euró értékű elkobzott vagyonának a karbantartása 150 ezer euróba került, és csak az őrzésért 40 ezer eurót fizetnek évente a derék crnagoraiak.

Bölcs államvezetőségünk viszont úgy véli, hogy mindezt, illetve mindent meg lehet oldani kormányátalakítással. Mellesleg itt említem meg, hogy Kínában néhány nappal ezelőtt korrupció miatt halálra ítélték a vasútügyi minisztert! Ez is egy módja a kormányátalakításnak, itt nálunk azonban nem lenne ajánlatos alkalmazni, mert a végén még srebrenicai tömegmészárlás lenne belőle. Nem tudni, mennyire lesz sikeres a kormány átalakítása, de lényegében a fél siker is siker. Az is valami, ha csak 50 százalék az esélye a javulásnak — hiszen ez ötven százalékkal több a semminél. Főleg akkor, ha a nagy semmiről van szó.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..