home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Küzdjön, mint egy nő”
Fehér Márta
2021.09.17.
LXXVI. évf. 37. szám
„Küzdjön, mint egy nő”

Ez a neve annak a mellrákszűrési programnak, amelynek köszönhetően a 40 év feletti nők ingyenes mammográfiai vizsgálaton vehetnek részt. A múlt hét óta hat héten át a Magyarkanizsa községi nők élhetnek ezzel a lehetőséggel. A vizsgálatra telefonon kell bejelentkezni, az önkormányzat segítségével az egészségház a községhez tartozó falvakban élő érdeklődők számára megszervezi az utazást, ha igénylik.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság azokat a településeket választotta ki erre a programra, amelyek felkészültek a lebonyolítására, ám nincs kórházuk, illetve eszközük. A mellekről készült röntgenfelvételen a tumor már korai stádiumban felfedezhető, a mellben képződő csomó kitapintása előtt akár két évvel is. Az emlőrák a rák leggyakoribb megjelenési formája a nőknél, a 40 és 50 év közötti nők elhalálozásának vezető okozója, pedig ha idejében felfedezik, az ötéves túlélést tehet lehetővé a nők 95 százalékának. Az esetek 70 százalékában a nők önvizsgálattal fedezik fel az emlőrákot. Egyre gyakoribb a fiatal nők megbetegedése. Kialakulásának kockázati tényezői közé a következők tartoznak: kor (a megbetegedés kockázata a kor előrehaladtával növekszik), emlőrák vagy petefészekrák megléte a családi anamnézisben a menopauza előtt (női ágon), 12 éves kor alatt jelentkező menstruáció és 55 éves kor feletti kései menopauza, a gyermektelenség, a 30. életév betöltése utáni elsőgyermek-vállalás, a túlzott elhízás, főleg a menopauza után, a tartós stressz, a mozgásszegény életmód, az állati eredetű zsiradékokban gazdag táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A korai felismerés érdekében ajánlatos a mell önvizsgálatát 20 éves kortól minden hónapban elvégezni, a menstruáció kezdetétől számított hetedik napon, 20 és 39 év között minden harmadik évben szakorvos által végzett mellvizsgálatra járni, illetve a 40 év felettieknek a rendszeres, kétévenkénti mammográfiás szűrést javasolják.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők hajlamosak megfeledkezni saját egészségükről, igényeiket háttérbe szorítani a család többi tagja javára, így gyakran nem tudnak időt szakítani a megelőző vizsgálatok elvégzésére. Sok nő szégyent érez, ha nőgyógyászhoz kell fordulnia, vagy egy vizsgálathoz le kell vetkőznie. Emellett a félelem is visszatarthat valakit egy szűrővizsgálattól, hiszen mi lesz, ha kiderül, hogy rákos vagyok. A 47 éves Csendír Violetta magyarkanizsai lakos nem így gondolkodik. Szerinte igenis fontos, hogy a nők rendszeresen ellenőrizzék egészségi állapotukat, és részt vegyenek a különböző szűrővizsgálatokon.


A mammográfiás szűrésre alkalmas kombi a magyarkanizsai egészségház udvarán

— A családban igencsak sűrűn fordult elő mellrák, anyukámat most is kezelik. Már máskor is voltam mammográfián, nekem nem fájt. Amikor lehetőség adódik, mindig elmegyek a különféle szűrővizsgálatokra. Mindenképp a megelőzésre kell törekedni, ezért ajánlom mindenkinek, hogy vegyen részt a vizsgálatokon, az ember aztán nyugodt.


Csendír Violetta

Ivana Miladić és Aleksandra Kvazbašić röntgentechnikusok elmondták, a vizsgálat nem igényel semmiféle előkészületet. Fontos, hogy a nők eljöjjenek — hangsúlyozták. Derékig le kell vetkőzni, négy felvétel készül, melyeket azonnal a Vajdasági Klinikai Központba küldenek, ahol az orvosok megnézik, és két héten belül értesítik a hölgyeket a vizsgálat eredményéről — magyarázzák. A 40 évnél idősebbek jelentkezhetnek, s azok is eljöhetnek, akik már korábban átestek mammográfián, viszont két vizsgálat között legalább két évnek kell eltelnie — teszik hozzá. Egész Vajdaságot járják két kombival, voltak Sidben, Apatinban, Adaševciban, Begaszentgyörgyön, Csernyén, Kishegyesen, Csókán, a folytatásban pedig Horgos, majd Törökkanizsa következik — sorolják.

Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője rámutatott, a Tartományi Egészségügyi Titkárságnak, illetve Magyarkanizsa Önkormányzatának köszönhetően az egész községre kiterjed a szűrés.

— Ez a megelőző vizsgálat sajnos nagyon nehezen érhető el a mindennapokban, viszont 40 év felett nagyon fontos, hogy minden nő legalább ötévente elvégezze a mammográfiát, hogy időben észre lehessen venni az esetleges mellrákot. A magyarkanizsai nők körében ez a rák a három, leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés között van. Statisztikai adataink szerint a magyarkanizsai nők 90 százaléka soha nem volt ilyen ellenőrzésen. Ennek az az oka, hogy amíg egészségházunkban egy tüdő- vagy méhnyakrákszűrést el tudunk végezni, addig egy mammográfiai ellenőrzést — mely valójában egy ötperces, fájdalommentes folyamat — csak kórházban tudják elérni a község területén élő nők. Ha kapnak is beutalót, várakozással néznek szembe, így ezért, illetve az utazási nehézségek miatt, sokan elállnak a vizsgálattól. Az egészségház udvarán állomásozó kombi a két technikussal húszpercenként tud egy-egy nőt fogadni. Először adatfelvétel történik, majd a filmezés következik. Miután mindkettő megvan, a leletet elküldik a Vajdasági Klinikai Központba, s ha ott valamilyen elváltozást vesznek észre a radiológusok, rögtön jelzik, hogy az illető hölgy azonnal menjen Újvidékre további kivizsgálásra, mely ultrahangból és biopsziából áll. Ha ne adj isten, az is rossz eredményt ad, akkor 30 napon belül a nőt Kamenicán megműtik, soron kívül. Ez a program előnye, hiszen rendes folyamatban több hónapos várakozással kellene számolni. Hat hétig lesz itt a kombi, valamint Horgoson, a község legnagyobb településén még egy hetet, így tehát senki nem marad le a vizsgálatról, aki jelentkezik. Minden megelőző vizsgálat ingyenes, így ez is. Fontos tudni, hogy ez a betegség megelőzhető, időben észrevehető, és teljes gyógyulást hozhat a beteg számára.


Gyólay Karolina

Magyarkanizsán nagyon sok nő él a lehetőséggel, azonnal 400-an jelentkeztek, ahogy beharangozták a vizsgálatot. Továbbra is fogadják a jelentkezéseket a 062/789-948-as telefonszámon, hétköznaponként 8 és 11 óra között. A községhez tartozó településeken lakók számára utazást szerveznek az önkormányzat segítségével.

Az egészségház nagy hangsúlyt helyez a különféle betegségek megelőzésére, így minden egészségügyi világnapról megemlékezik, ami évente negyven akcióban nyilvánul meg. Augusztusban két hétvégét szenteltek a megelőzésnek, labor-, EKG- és szakorvosi vizsgálattal — mondta el az igazgatónő, és hangsúlyozta, hogy a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően náluk, talán egyetlen egészségházként, a leggyakrabban előforduló megbetegedésekről szóló tájékoztató nyomtatványok magyar nyelven is elérhetőek.


Adatfelvétel a vizsgálat előtt

A tájékoztató anyagok magyar nyelven is elérhetőek

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..