home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kultúrtörténeti múltidéző – Seress Rezső
Martinek Imre
2021.11.03.
LXXVI. évf. 44. szám
Kultúrtörténeti múltidéző – Seress Rezső

Seress Rezső, eredeti nevén Spitzer Rezső neves zeneszerző és zongorista százharminckét évvel ezelőtt, vagyis napra pontosan 1899. november 3-án született Budapesten, a Józsefvárosban.

Leghíresebb szerzeménye minden kétségen felül a Szomorú vasárnap című örökzöld dal, az újabb világháború őrületeibe és annak minden borzalma felé kábultan sodródó korszak híres/hirhedt világslágere. Az öngyilkosok himnuszaként is aposztrofált dalt, legalábbis fénykorában, hivatalosan száznál is több nyelven előadták. Seress Rezső 1968. január 11-én (más források szerint 12-én) hunyt el. Budapesten. Nyugvóhelye a Kozma utcai izraelita temető.

A zenész egykor a Dob utcában lakott, majd élete végén, 1958 és 1968 között gyakran zongorázott az Akácfa utcai Kispipa vendéglőben, többek között itt kereste fel őt Cziffra György zongoraművész és John Steinbeck amerikai író. Ez az étterem napjainkban is működik, az utcára néző faláról pedig maga a zongorázó Seress, pontosabban annak bronzból készült miniatűr mása köszön rá a járókelőkre. Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész alkotása.

Külső hivatkozások: wikipedia, Budapest Funzine és a Múlt-Kor történelmi magazin.

A mellékelt fotó a szerző munkája. Készült 2021. augusztus 26-án. Budapesten, a VII. kerületben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..