home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kulturális rendezvényekről és díjakról döntöttek az MNT ülésén
Kartali Róbert
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 19. szám
Kulturális rendezvényekről és díjakról döntöttek az MNT ülésén

A vajdasági magyar kiemelt jelentőségű hivatásos és amatőr országos és regionális kulturális rendezvényekről, valamint a tanács által támogatott művelődési-művészeti díjakról is döntés született a Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott 6. rendes ülésén, melyen 24 pont szerepelt napirenden, mindegyiket konszenzussal fogadták el.

Meghatározták a vajdasági magyar kiemelt jelentőségű hivatásos és amatőr országos rendezvényeket. Ezek olyan események, amelyek a vajdasági magyar művelődési és művészeti életben az elmúlt években meghatározó jelentőségűek voltak. Nincs mögöttük évtizedes hagyomány, de a közösség és a szakmai közösség részéről egyaránt olyan elfogadottsággal bírnak, mint a hosszú és minőségi múltú rendezvények.

Erre a listára a Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, a Kanizsai Írótábor, a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja, az aracsi pusztatemplom emléknapja, a Topolyai és Zentai Művésztelep, a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja, a Szenteleky Napok, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok, a TAKT — Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor, a Malomfesztivál, a Dombos Feszt összművészeti program és rendezvénysorozat, a Mosolytenger Fesztivál, a Nyárhangoló Fesztivál, a Gróf Hadik András Nap, a Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok, a Dunatáji Herceg János Nap, a Herczeg Ferenc Emléknapok, az Illésnap, a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom, a Gyöngyösbokréta és Durindó Fesztivál, a Tanyaszínház bánáti tájolása, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója és a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok került fel. Mint elhangzott, a szakmaiság, a minőség és a közösség általi elfogadottság tekintetében kijelenthető, hogy ezen rendezvények a vajdasági magyar közösség életében méltán nevezhetőek kiemelt jelentőségűeknek.

Az országos mellett meghatározták a kiemelt jelentőségű regionális rendezvényeket is. A Magyar Nemzeti Tanács erkölcsi és szakmai támogatásban részesíti majd ezeket a közösség által fontosnak megélt eseményeket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kellő állami finanszírozásban is részesüljenek. A kiemelt regionális szintű rendezvények közé sorolták a Desiré Villamosa színházi program- és rendezvénysorozatot, a Hagyományaink Ünnepét, a Hagyományéltető Bemutató Programot, a 9 + 1 Nemzetközi Művésztelepet, az Őseink Zenéjét, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhelyt, a zEtna Irodalmi Fesztivált, a Zentai Magyar Kamaraszínház tantermi tájolási programját, a Szentháromság Kórusfesztivált, a Vajdasági Szólótáncfesztivált, a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszók Találkozóját, a Vajdasági Népzenész-találkozót, a Zengő Délvidéket, a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivált, a Szárazfa Lelke Tamburafesztivált, a Dunatáji Beszélgetéseket, a B. Szabó György Napokat, a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjét, az Észak-bánáti Néptánctalálkozót, a Gazdag Ág Hagyományápoló Népművészeti Vetélkedőt, a Hegyesi Literatúra Csépe Imre Irodalmi Emléknapot, a Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivált, a Négyesfogatot és az Ötösfogatot, a magyarittabéi Téli Találkozókat, a Tordai Művelődési Napokat, a Szilasi Mihály Emléknapot, a Takáts Rafael Emléknapot, a Ricsaj Népművészeti Találkozót, a bánáti Ricsaj Népművészeti Fesztivált, a „Klári néni újra énekel!” elnevezésű emléknapot, az Örökségünket, a Vajdasági Nagyzenekarok Koncertjét és a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját.

Az MNT által támogatott vajdasági magyar művelődési-művészeti díjak a következők: a Híd Irodalmi Díj, a Forum Képzőművészeti Díj, a Vajdasági Magyar Művészeti Díj, a Magyar Életfa díj, a Pataki-gyűrű díj, a Bazsalikom Műfordítói Díj és a Szarvas Gábor Nyelvművelői Díj.

Az ülésen elfogadták a zentai Thurzó Lajos Művelődési—Oktatási Központ, a Kishegyesi Könyvtár, illetve a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia munkabeszámolóit, valamint véleményezték a napirenden szereplő oktatási, kulturális és kisebbségi pályázatokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..