home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kulturális főváros
Talpai Lóránt
2022.01.13.
LXXVII. évf. 2. szám
Kulturális főváros

Újvidék Szerbia első európai kulturális fővárosa  — Szabad az út a lombikbébiprogram kapcsán — Hamarosan ismét jár vonat Belgrádból Zágrábba és Ljubljanába

Újvidék Szerbia első európai kulturális fővárosa

2022-ben Újvidék, Szerbia második legnagyobb városa lett egyike a három európai kulturális fővárosnak. A címen a luxemburgi Esch-sur-Alzette-tel és a litvániai Kaunával osztozik. A város híres tudósok és művészek előtti tisztelgéssel, történelmi épületek és új hidak kivilágításával kezdte meg az eseménysorozatot, mely a kultúrát, a társadalmi és a gazdasági fejlődést állítja középpontba. Az új hidakért lett a jelmondatuk az egész éven át tartó rendezvényeknek. A város 2022-ben fesztiválok, kiállítások, színházi előadások, koncertek révén olyan kérdésekkel foglalkozik majd, mint a migráció, Európa jövője, a női kreativitás, a béke fontossága. Az eseménynek több mint 4000 művész lesz részese. Újvidék 1500 kulturális rendezvénynek ad majd otthont, abban reménykedve, hogy a kétévnyi pandémia után újra fellendülhet a turizmus Vajdaságban. (Tanjug)

 

Szabad az út a lombikbébiprogram kapcsán

Azok a párok, amelyek az állam által támogatott lombikbébiprogramra jelentkeznek, az idei évtől mindezt korlátlanul megtehetik. A téma kapcsán fontos megjegyezni, hogy a női ivarsejt lefagyasztásának nagy jelentősége van, de Szerbiában még mindig tabunak számít, és a nőknek csak kis százaléka dönt úgy, hogy megteszi ezt a lépést. Szerbiában a petesejtek tárolása eddig nem volt része az egészségbiztosításnak, ezért 500 eurót kellett érte fizetni. Ezt az eljárást leginkább azok a párok alkalmazzák, amelyek lombikbébiprogramban vesznek részt, a folyamat azonban 2022-től ingyenes és korlátlan lett. Nemcsak a női, de a férfiivarsejteket is tárolhatják. A lefagyasztott sejtek túlélési aránya 60-80 százalék, és a beültetési eljárásnak köszönhetően megszülető babák éppen olyan egészségesek, mint a természetesen fogant társaik. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Hamarosan ismét jár vonat Belgrádból Zágrábba és Ljubljanába

A Belgrádból Zágrábon át Ljubljanába tartó vonat ez év tavaszától, hosszabb szünet után, újra közlekedni fog — jelentette be Nebojša Bojović, a belgrádi Közlekedési Kar dékánja. A Belgrád—Šid—Vinkovci—Zágráb—Dobava—Ljubljana útvonalon hetente három-négy alkalommal járnak majd szerelvények, a Szlovéniába utazó üzletembereknek megfelelő éjszakai járattal. A tervezett jegyár egy irányba 20 euró körül mozog majd, és ahogy Bojović elmondta, ez kezdetben egy kísérleti vonal lenne, mely később állandósulna, ehhez megvan a szükséges vasúti infrastruktúra, valamint az utasok is érdeklődnek iránta, csupán a Ruma és Šid közötti szakasz műszaki állapotának a javítása szükséges a vonatok sebességének növelése érdekében. „Már van egy útvonal az európai menetrendben, csak aktiválni kell. December minden második hétvégéjén új európai menetrend készül. Megvan az időpont a Belgrádból Ljubljanába tartó vonatok számára” — mondta Bojović. A projektumban részt vesznek a Szerbiai Vasutak illetékesei, és több találkozót is szerveztek a szomszédos országok szakembereivel. A megvalósulás felgyorsítása érdekében a vasúttal és a közlekedéssel foglalkozó európai intézeteket is bevonják majd a munkába. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..