home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kultúrákat köt össze a közmédia kulturális alapítványának rendezvénysorozata
MTVA
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
Kultúrákat köt össze a közmédia kulturális alapítványának rendezvénysorozata

Különleges programsorozat első állomása lesz Nagyváradon 2022. március 20-án. Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója és a rendezvényt szervező alapítvány kuratóriumi elnöke a program jelentőségéről beszélt a rádióadó reggeli műsorában.

Első alkalommal szervez népművészeti találkozót a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány. A Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvénysorozat első állomása a partiumi Nagyváradon lesz, ahol hangszeres és táncbemutatók mellett zene- és kultúrtörténeti programelemek éltetik a népzenét. A programsorozat részleteiről Eredics Gábor a program fővédnöke, és a Dankó Rádió csatornaigazgatója mesélt a Derűs napot! című reggeli rádióműsorban.

A Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvény egy olyan művészeti programsorozatot, ami szellemi párbeszédre hívja a résztvevőit, felkeresve néhány kiválasztott, magyar határ környéki települést. Elsőként Nagyváradot látogatjuk meg, ami egykor a magyar kultúra egyik legfontosabb szellemi centruma volt és ma is kiemelkedő jelentőségű. A program célja, hogy a magyar összetartozást erősítse, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet különböző hungarikumokra is, amelyek nemcsak a magyar kultúrában, hanem a környező szomszéd népeknél is meghonosodtak. Ezek olyan kulturális összefonódások, amelyeknek kölcsönös tisztelete a megterhelt, történelmileg nehezen kezelhető viszonyokat is képesek kisimítani” – kezdte Eredics Gábor, az MTVA kulturális alapítványa, Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátéve, hogy a megnyitó esemény egészen különleges helyszínen valósulhat meg: a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában.

„Ez a hiánypótló programsorozat a nagyváradi római katolikus püspökség segítségével és személyesen Böcskei László megyéspüspök úr készséges pártfogásával indulhat el. Az esemény helyszínét a püspökség alagsorában kialakított, színpaddal és színpadtechnikával felszerelt rendezvényterme biztosítja. Hálásak vagyunk a támogató együttműködésért” – tette hozzá Eredics Gábor, aki invitálta mind a szakmai, mind az érdeklődő közönséget a népművészeti találkozóra.

Hagyományéltetők kultúrköre - március 20-án, 15:30 és 17:00 között a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsori rendezvénytermében!

A mellékelt fotón Eredics Gábor csatornaigazgató, (a Vujicsics Együttes tagja, aki átvette a megosztott Kossuth-díjat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Parlamentben 2014. március 14-én.) MTI Fotó: Kovács Attila.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..