home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Külön utakon
Talpai Lóránt
2021.03.11.
LXXVI. évf. 10. szám
Külön utakon

A fideszes EP-képviselők kilépése — Csehországban pusztító a harmadik hullám — Kiszáradás fenyegeti Velencét

A fideszes EP-képviselők kilépése

A Fidesz minden európai parlamenti képviselője kilépett az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából azután, hogy az EPP-frakció olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely a koronavírus-világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait — közölte a Fidesz—KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

A Fidesz—KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta több ezer európai ember életét követelő járvány idején az EPP-frakció „kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályok által korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”. Azt is hangsúlyozták, hogy a Fidesz—KDNP európai parlamenti delegációja több alkalommal kifejezte jogi és politikai aggályait a tárgyalások során, a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata azonban ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.


Fotó: MTI

Csehországban pusztító a harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európában Csehországot sújtja a leginkább, a napi esetszám már 16 000 felett jár, az aktív fertőzöttek száma pedig meghaladta a 154 000-et, azaz a lakosság 1,44%-a aktív fertőzött. Sok beteget már inkább német kórházakba szállítanának. A járvány terjedését, illetve az egyre kritikusabbá váló helyzetet a cseh kormány új óvintézkedésekkel próbálja kezelni. A cseh kórházak továbbra is rendkívül megterheltek, és a COVID-os, speciális ágyak szinte már mind foglaltak. A hivatalos jelentés szerint mindössze a 14 százalékuk szabad, azaz mintegy 180 fekhely. A férőhelyhiány régiónként eltérő, ezért a betegeket több esetben távoli kórházakba kell szállítani, ahol még van szabad ágy.

 

Kiszáradás fenyegeti Velencét

Az olaszországi város egyik különlegessége a házak közötti vízfolyosók, vízutcák. Most úgy tűnik, búcsút mondhatunk mindennek. Iszap és alacsony vízszint — így írják le a kiszáradt velencei sikátorokat az arra járók. Tömegközlekedés már csak a szélesebb és mélyebb csatornákban van, az alacsony vízszintű folyosókat már a gondolák sem tudják használni. A vízszint mostani csökkenése felszínre hozta az épületeket tartó cölöpöket, melyeket a szakértők szerint a szétrohadás fenyeget — elsősorban az apály és a dagály rendszeres váltakozása miatt. Több helyen erős csatornaszag érezhető. Az apály egyébként teljesen megszokott jelenség Velencében, de az ilyen mértékű szárazság rendkívülinek számít. Egy évvel ezelőtt hatalmas áradással is szembe kellett nézniük a helyi lakosoknak, 2019 novemberében ugyanis az utóbbi ezer év második legmagasabb vízszintjét, 187 centimétert mértek a városban, a szigetek majdnem egy hétre teljesen víz alá kerültek. Velence polgármestere arra gyanakszik, hogy a globális felmelegedés lehet az oka a vízszint ilyen mértékű csökkenésének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..