home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Külföldi befektetők Zentán
Tóth Lívia
2015.10.05.
LXX. évf. 39. szám
Külföldi befektetők Zentán

Aleksandar Vučić szerb kormányfő egy év alatt kétszer járt Zentán. Mindkét alkalommal azért érkezett a Tisza-parti városba, hogy külföldi tulajdonban lévő új üzemet adjon át rendeltetésének. Tavaly, szeptember 30-án Pásztor István tartományi házelnökkel nyitották meg a RASCO-TAMP Kft.-t, az idén, szeptember 23-án pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel vágták át a szalagot a Tisza Automotive Kft. csarnokának bejáratánál. A két beruházás eddig 550 új munkahelyet teremtett, de a foglalkoztatottak számát mindkét vállalatban tovább szeretnék növelni.

A magyar—szerb gazdasági együttműködés hatékonysága

— A barátságok a kihívásokkal teli időszakokban értékelődnek fel — hangzott el Zentán, ahol Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel hivatalosan is megnyitotta a magyar tulajdonban lévő, a Tisza Cipő Csoporthoz tartozó Tisza Automotive üzemet.

A gépjárművekhez szükséges kábeleket gyártó csarnokokban valójában már egy évvel ezelőtt megkezdődött a próbatermelés. A vállalatban jelenleg 490-en dolgoznak — közülük 310-en állandó munkaviszonyban —, a jövő év végére azonban 1000-re szeretnék növelni a foglalkoztatottak számát. A beruházás létrejöttét a köztársasági és a tartományi kormány mellett a zentai önkormányzat is támogatta.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta, hogy a két ország erőfeszítésének köszönhetően több száz munkahely jött létre, ami a magyar és a szerb közösség érdeke is.

— Ez a beruházás azért is jelentős — mondta —, mert még szorosabbra fűzzük a Kárpát-medencei gazdasági együttműködést, és közösen dolgozhatunk azért, hogy Közép-Európa a jövőben is a gazdasági növekedés motorja legyen.

A külügyminiszter hangsúlyozta, a magyar—szerb gazdasági együttműködés soha nem volt olyan jó és hatékony, mint amilyen most. A két ország közötti kereskedelmi forgalom dinamikusan növekszik, 2014-ben már elérte az 1,7 milliárd eurót, az idei esztendő első félévében pedig még négy százalékkal növekedett. A folyamat erősítése érdekében a magyar Eximbank és a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodát nyit Belgrádban, a Közép-európai Gazdasági és Kereskedelmi Fejlesztési Hálózat pedig Újvidéken és Szabadkán hoz létre képviseletet.

A szerb kormányfő kiemelte: egyre több magyar beruházó van Szerbiában, és az országban folyó privatizáció iránt is növekszik az érdeklődés. Teljesen biztos vagyok benne, hogy Szerbia és Magyarország előtt nagyon szép közös jövő áll — fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a magyaroknak és a szerbeknek nem kellene elhagyniuk a városaikat, falvaikat, hanem a saját munkájukból kellene tisztességes keresethez jutniuk, és abból megélniük.

A migránskérdés nem befolyásolhatja a kétoldalú kapcsolatokat

Habár nem ez volt a találkozó témája, elengedhetetlennek bizonyult, hogy a két politikus a migránsok okozta gondokra is kitérjen.

Szijjártó Péter szerint egy új világrend van kialakulóban, melynek a hatását a magyarok és a szerbek egyszerre érezhetik a bőrükön nap mint nap.

— Azért is fontos ez a mai alkalom, mert itt tudjuk demonstrálni, hogy sem a szerb, sem a magyar kormány nem fogja hagyni, hogy ez a nagyon nagy európai kihívás hatással legyen a kétoldalú kapcsolatainkra, melyek még sohasem voltak ilyen jók — mondta.

A megoldást abban látja, ha Európa visszaszerzi a kontrollt a saját határai felett, és létrejön egy olyan erő, amely képes lesz Görögország határait megvédeni. Emellett uniós támogatást kell nyújtani a már létező menekülttáboroknak, valamint pénzügyi segítséget küldeni Szerbiának és Macedóniának mint tranzitországoknak.

Kétmillió eurós beruházás

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő zentai TAMP korábban különféle szerelékeket gyártott, a nem megfelelő magánosítás miatt azonban kis híján megszűnt. A horvát RASCO cég 2013 augusztusának elején vásárolta meg, és az üzembe az elmúlt két évben több mint kétmillió eurót fektetett be. Már az első évben felújították az elöregedett épületek egy részét, modern gépeket vásároltak, új termelési vonalat állítottak be.

A hivatalos átadás első évfordulójára meghívták az üzleti partnereket és a potenciális vevőket, akiknek bemutatták a teljes termékpalettát. A vendégek Horvátországból, Németországból, Csehországból, Magyarországról, Romániából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából érkeztek.

— Nem csak a régi csőszerelvényprogramot folytatjuk, hanem modern kommunális berendezéseket, sószórókat, hóekéket és más gépeket is gyártunk, illetve kínálunk itt, Zentán — mondta Csajkó Géza, a RASCO-TAMP Kft. igazgatója. — Most már hazai, vajdasági termékről beszélhetünk, hiszen a cégnek éppen az az előnye, hogy a kommunális felszerelést nem kell külföldön megvásárolni, ráadásul szervizszolgáltatásról is gondoskodunk. A vevőink, akik főleg utak, autópályák karbantartására szakosodtak, nálunk mindent megtalálnak.

A RASCO-TAMP-ban jelenleg 63-an dolgoznak, viszont a cég a zentai városvezetőséggel együttműködve megkezdte további húsz fiatal átképzését is. Ezeknek a személyeknek az elméleti oktatását az önkormányzat pénzeli, a gyakorlatot pedig a leendő munkahelyükön szerzik meg. Ezt a programot a következő két évben is folytatni szeretnék, az üzemben ugyanis száz dolgozóra tervezik a gyártási folyamatot.


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is (Szabó Attila képriportját), melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..