home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kukoricatörés régi hagyományok szerint
Tóth Tibor
2021.10.22.
LXXVI. évf. 42. szám
Kukoricatörés régi hagyományok szerint

A MAG Hagyományápoló Egyesület szervezésében 12. alkalommal tartottak hagyományos kukoricatörést és babfőző versenyt a zentagunarasi Tájházban. A koronavírus-helyzet miatt a megszokottnál kevesebb csapat jelent meg az eseményen, a kukoricát hat együttes törte, babot pedig tíz csapat főzött.

A csapatok a reggeli órákban kivonultak a kukoricaföldre, és vidám hangulatban kezdődött meg a munka, a tengeri törése, a szárvágás, a kúpozás.

— Kézzel szedjük a kukoricát. A gazdával megegyeztünk, hogy mennyiért, mi 100 euróra gondoltunk holdanként, de a végén lealkudta 30 euróra, ennyiben egyeztünk meg. Még az ebédet is sajnálja tőlünk, mert csak akkor kapunk, ha főzünk magunknak. Az idei termés elég penészes, kukacos, nedves is, hiába permetezték a növényt, nem ért semmit. Mindez a kedvezőtlen időjárás következménye, nagy volt a szárazság, nem kaptunk esőt. Tornyos és Topolya felé hullott csapadék, Zentagunarast elkerülte — mondta a Csipkerózsa Kézimunkacsoport tagja, Hunyadi Zoltán.


Reggeli

A csapatok a kukoricatörés mellett aratóreggeli-készítésben is versenyeztek. Barna Julianna, a Csipkerózsa tagja elmondta, hogy a hagyományos reggeli cipót, főtt tojást, főtt krumplit, vöröshagymát, fokhagymát, szalonnát, pálinkát tartalmaz. Ugyanazokat az ételeket hozták el, amelyeket őseik is fogyasztottak kukoricatörés alkalmával.

Ilanković Erzsébet Völgypartról érkezett csapatával a rendezvényre.

— A régi módszer szerint dolgozunk, vagyis előbb leszedjük a termést, utána vágjuk a szárát, majd kötjük, kúpozzuk. A reggeli hajába főtt krumplit, szalonnát, túrót, vörös- és fokhagymát, gibanicát és cipót tartalmaz. Gyakran járunk hasonló jellegű eseményekre, Zentagunarason kívül Felsőhegyre, Szajánba, Moholra, Adára, Szenttamásra. Az idei termés nem jó, penészes a kukorica. Állítólag valamilyen vírus támadta meg, nem érdemes góréban tárolni. A kukorica mázsája 2600 és 3000 dinár között mozog, ez elég jó árnak mondható. Nem tudom, hogy a termelőknek ez az ár megfelel-e, mert nekem nincs kukoricám. Nekem mint vásárlónak ez az ár elég magas — mondta Erzsébet.


A völgyparti csapat

A zsűri több szempontot vett figyelembe a csapatok értékelésekor. Hogy van kivágva a szár, milyen a rakás, milyen kemények és mennyire arányosak a kévék, hol kötötték meg őket, milyen tarlót hagynak a munkások maguk után. 

— A reggelit is értékeljük. Tudomásom szerint előírt szabály nincs, de a reggeli mindenkinél tartalmaz szalonnát, vöröshagymát, kenyeret. Ha ez a három étel megvan, akkor már olyan nagy gond nincs. Egyesek bővítették tavalyi füstölt kolbásszal, sonkával, tojással, szőlővel, almával, ez már bőséges reggelinek tekinthető. A nyári, nagy meleg rossz hatással volt az idei termésre. A kukoricamoly felülről támadta a növényt, lepetézett a szárba, és a csöveken is látszódik. A terméskiesés mintegy 40%-os — mondta Farkas Ferenc, a bírálóbizottság tagja.

A legidősebb kukoricatörő a nyolcvankét éves Szeverics Franciska, aki több mint negyven éve a Vöröskereszt aktivistája, és az eseményen is e szervezet színeiben vett részt.

— Valamikor, amikor a családdal szedtem a kukoricát, egyszerre két sort hajtottam. A lányomnak és a fiamnak is segítettem. A kukorica haját az egyik kezemmel azonnal leszedem, a másikkal pedig töröm, így gyorsabban lehet haladni. Ma is az elsők között végeztünk a parcellával. Nagyon gazdag reggelit készítettünk, a hagyományos ételek mellett tökös kalács is helyet kapott a terítőn. Más versenyekre nem járok, csak ide, ez itt helyben van. Számomra ez egy kikapcsolódás, szeretem csinálni, kint vagyok a természetben, a friss levegőn.


A nyolcvankét éves Szeverics Franciska az elsők között fejezte be a munkát

A munka végeztével a versenyzőkkel együtt visszatértünk a tájházba, ahol már javában főtt a bab. Kiss Oszkár pékmester üstjéből ínycsiklandó illatok szálltak tova, belengve a tájház udvarát.

— Beleteszem a zsírt, megdinsztelem a hagymát, felöntöm vízzel, hozzáadom a babot, és főni hagyom. Különféle fűszerekkel ízesítem. Minden évben itt vagyok a főzőversenyen, már több első, második és harmadik helyet is szereztem.


Muzsika mellett főtt a bab

Az ügyességi játékok előtt Sípos Attilát, a MAG Hagyományápoló Egyesület elnökét is megszólaltattuk.

— Minden évben megpróbálunk egy kis újdonságot belecsempészni az eseménybe. Eddig egy tanyán szerveztük meg a kukoricafesztivált, tavaly óta azonban a tájház ad neki otthont. A rendezvény kukoricatörésből, babfőző versenyből és ügyességi játékokból áll, ahogy korábban is. Igaz, hogy a járvány egy kissé megtizedelte a csapatok létszámát, a szokásosnál kevesebben jöttek el hozzánk, de ennek ellenére kiváló a hangulat, és folytatjuk a hagyományt.

Az ügyességi játékok sora után, mely csutkavárépítésből, a piros szemes kukorica megtalálásából és célba dobásból állt, kihirdették az eredményeket. A legízletesebb babot a csantavéri Família Kft. készítette, a második helyen a topolyai Kinga-tanya, a harmadikon pedig a helybeli Armida Nőszervezet végzett. Kukoricatörésben a szabadkai Dužijanca diadalmaskodott, megelőzve a völgyparti Szélmalom és a Feketetó csapatait, míg az ügyességi játékokban Dužijanca, Feketetó, Csipkerózsa volt a dobogósok sorrendje. Az aratóreggeli versenyében a Csipkerózsa végzett az első helyen, a legszebb dekorációt pedig az Armida készítette.


Épül a csutkavár

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..