home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe, Úrnapja
2023.06.09.
LXXVIII. évf. 23. szám
Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe, Úrnapja

Az Oltáriszentség ünnepe az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, Szabadkán.

„Dicsérd Sion Üdvözítőd, jó Pásztorod, hű segítőd, áldja hangos éneked.”


Fotók: Attila Kovács / Subotička biskupija - Szabadkai Egyházmegye

Ünnepélyes Úrnapi szentmisére gyűltek össze a Szabadkai Egyházmegye hívei, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, Szabadkán, 2023. június 8-án. Ezt a napot külön örömmel várták az idei elsőáldozók, akik a körmenet élén, rózsaszirmok hintésével készítették elő az Oltáriszentség útját.

A szentmisét Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye, egyházmegyei kormányzója mutatta be, a szabadkai és környékbeli plébániák plébánosainak koncelebrálásával.

Idén a szokásosnál sokkal több hívő vett részt ezen a szentmisén. Sokuk már reggel, a saját egyházközségükben is részt vettek a szentmisén, mégis bejöttek a „nagytemplomba“, hisz Úrnapja, igazi örömünnep Szabadkán is és sokuk elfogadta az Egyházmegye felhívását, miszerint „..mutassuk meg országnak-világnak, hogy a húsvétvasárnap feltámadt, majd áldozócsütörtökön mennybe felment Krisztus nem távozott el közülünk, hanem velünk van mindennap a világ végezetéig – mégpedig az Oltáriszentségben!"

Az egyházmegyei kormányzó szentbeszédében kifejtette, hogy a sziklából fakasztott víz, a manna, az égből szállott kenyér, amelyekben Izrael részesült a pusztai vándorlás ideje alatt, a keresztség és az Eucharisztia, az Oltáriszentség előképei. A keresztény életünk vándorútján, az Úr ma is gondoskodik táplálékról. Egyik Isten Igéje a Biblia, a másik pedig a Megtestesült Ige, Jézus Krisztus, a föld és a szőlőtő termésében, és az emberi munka gyümölcsében, a kenyér és a bor színe alatt. Ezeket az eledeleket nyújtja a jó Isten Egyháza által minden Szentmisében. Itt táplál bennünket Igéjével a szentírási olvasmányok révén, valamint a mennyből alászállott kenyérrel, Krisztus Testével, a szentáldozásban.

A szentmisén, a fehér ruhába öltözött kisgyermekek mellett, népviseltbe öltözött fiatalok és az egyházmegye területén működő vallási mozgalmak képviselői is jelen voltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..