home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kreml: törvénytelen a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozása
2022.06.21.
LXXVII. évf. 24. szám
Kreml: törvénytelen a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozása

Példa nélküli és törvénytelen Litvánia döntése a Kalinyingrádba irányuló orosz vasúti tranzit korlátozásáról — jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak Moszkvában.

A szóvivő szerint az orosz hatóságok elemzik a helyzetet, és majd annak alapján döntik el, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek. A minisztérium rámutatott, hogy Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról. Moszkva nyíltan ellenségesnek tekinti őket, és követeli a teherszállítás mielőbbi teljes körű helyreállítását.

Valódi háborús bűnnek számít, ezért elszámoltathatóvá kell tenni Oroszországot azért is, ha továbbra is akadályozza az élelmezés szempontjából létfontosságú gabonakivitelt Ukrajnából — jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülése előtt.

Szeverodoneckből kis csoportokban evakuálják a civileket a biztonsági kockázatok miatt — jelentette ki Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” alezredese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva. A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba. A luhanszki hatóságok szerint a szeverodonecki Azot üzem területén akár ezer civil is lehet még. A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében „operatív gyűrűt” vont az ukrán erők köré. A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.

Csapást mértek az ukrán fegyveres erők Csornomornaftohaz gázfúrótornyaira — közölte Szergej Akszjonov krími vezető hétfőn a Telegramon. Akszjovov szerint a fúrótornyokon a reggeli támadás idején 109 ember tartózkodott, közülük 21-et kimentettek.


Andrij Jermak (fotó: Wikipedia/ Andriy Yermak)

A kijevi vezetésben nincs senki, aki támogatná egy újabb minszki típusú megállapodás aláírását Oroszországgal — szögezte le Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az lb.ua ukrán hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában. Ukrajna két megállapodást írt alá Minszkben 2014 őszén, illetve 2015 elején, ezek alapján vállalta a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezését az úgynevezett normandiai formátum által, melynek tagjai rajta kívül Oroszország, Franciaország és Németország — emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Mivel Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt drámai helyzetbe került a világ, elérkezett az ideje, hogy a tábornokok helyett a diplomatáké legyen a főszerep — jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése (PACE) nyári ülésszakának első munkanapján az MTI-nek telefonon nyilatkozva.


Novák Katalin (fotó: Facebook/ Novák Katalin)

Az ukrajnai béke és Magyarország érdekei mellett állt ki Novák Katalin köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján hétfőn Rigában. Az államfő Facebook-posztjában az áll: a 2015-ben indult Három Tenger Kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy Európa meglévő kelet—nyugati közlekedési és energiaszállítási infrastruktúrája mellett mihamarabb épüljenek ki az észak—dél irányú útvonalak is. A tizenkét országot felölelő kezdeményezés rigai csúcstalálkozóján Novák Katalin három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország és a magyar emberek számára fontos — írta. Az első, hogy mielőbb meg kell teremteni a békét Ukrajnában, a magyar emberek a béke mellett vannak. A második: a tengerrel nem rendelkező országok érdekeit messzemenőkig figyelembe kell venni akkor, amikor az energiaellátásról tárgyalnak. Továbbá „támogatjuk Ukrajna és a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai uniós tagjelöltségét”.

Az ukrán—magyar határszakaszon hétfőn 5523 ember lépett be Magyarországra, a román—magyar határszakaszon 4339-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 143 ember, köztük 54 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..