home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kreativitás, találékonyság, megfigyelés
Kartali Róbert
2021.06.10.
LXXVI. évf. 23. szám
Kreativitás, találékonyság, megfigyelés

Az idén 25. alkalommal, de rendhagyó módon szervezte meg a hagyományos Kárpát-medencei Honismereti Versenyt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, Zrínyi Miklós — Szigetvári veszedelem címmel. A történelemtudás mellett az idén a kreativitás, a találékonyság és a megfigyelés is előtérbe került a verseny folyamán, melynek helyszíne ismét a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tornaterme volt.  

A honismereti verseny huszonöt évvel ezelőtt azzal a céllal indult el, hogy a vajdasági diákok alaposabban megismerjék a magyarság múltját, történelmét és kultúráját, ezzel is erősítve magyar nemzeti identitásukat. Az idén Vajdaság területéről összesen huszonöt általános iskolás csapat vett részt a június 1-jén megrendezett rendhagyó versenyen, melyet a szervezők eredetileg tavaly novemberre hirdettek meg, de a járványügyi helyzet miatt akkor nem tudtak megtartani.

— Az idei év különlegessége, hogy nem kellett a diákoknak esszét írni és kiselőadást készíteni, ezt most nem kértük a tanároktól, hiszen tudjuk azt, hogy az iskolában szűkített tanmenettel folytatják az oktatást és a különórákat, szakköröket nem lehetett megszervezni, ezért a játékszabályok módosításával mi is alkalmazkodtunk a helyzethez, így a megmérettetést itt tartottuk meg a helyszínen. Tehát az idei versenyen nem csupán a tudásra építettünk, hanem egyéb képességekre és a kreativitásra is — emelte ki lapunknak De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. Mint mondta, nagyon örülnek, hogy a tömbön kívül a szórványtelepülések is képviseltették magukat a versenyen, így voltak diákok Torontálvásárhelyről, Kisoroszról és még számos településről. — A diákok érkezését erre a versenyre egy rövid felkészülés előzte meg az iskolában, itt kapták a feladatokat, itt kellett bemutatniuk, mennyire találják fel magukat. Volt egy kis filmvetítés, az alapján lettek megfogalmazva a kérdések, visszamentünk 450 évet az időben, mert 1566-ból Zrínyi Miklós és a szigetvári veszedelem volt a verseny témája. Ebből lettek összeállítva a történelmi és az irodalmi feladatok, illetve kreatív kihívásként a helyszínen kellett megalkotni egy plakátot, mely egy, a témával kapcsolatos színházi előadásra készült. A verseny jól sikerült, látni lehetett a diákokon, hogy élvezték az alkotást és a csapatmunkát. Összesen 75 versenyzőnk volt, mindenki kapott emléklapot és egy alkalmi ajándékot, a díjazottak és a felkészítő tanáraik pedig a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából gazdag könyvjutalomban részesültek.

A versenyen kishegyesi, hajdújárási, szabadkai, szajáni, temerini, bácskertesi, kisoroszi, palicsi, óbecsei, torontálvásárhelyi, magyarkanizsai, zentai, oromhegyesi, oromi és csantavéri diákok vettek részt. Az első helyet ezúttal a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola csapata szerezte meg, a pontszámok alapján a második helyen két csapat osztozott, mindkettő a bácskertesi József Attila Általános Iskolát képviselte. A temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulói lettek a harmadikak, különdíjat pedig a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola csapata kapott.

De Negri Ibolya továbbá kiemelte, hogy az idén novemberben ismét megszervezik a versenyt, mert szeretnének visszatérni abba a dinamikába, amelyet 25 évvel ezelőtt megkezdtek. A következő vetélkedő témáját a gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából megtartott Széchenyi-emlékév adja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..