home 2024. július 20., Illés napja
Online előfizetés
Kreatív és biztonságos gyermekjátékok
Szakáll Laura
2023.08.20.
LXXVIII. évf. 33. szám
Kreatív és biztonságos gyermekjátékok

A gyermekjátékok esetében a szín és a forma mellett a biztonság is kiemelten fontos. Egyre több szülő vásárol kézművesjátékot, mert a készségfejlesztés és a szórakozás mellett a gyermekeik gondosan megtervezett és kivitelezett egyedi darabokkal játszhatnak. Sokaknak az is számít, hogy természetes anyagokból készüljön mindaz, amit a gyermek a kezébe vesz, esetleg megrág.

Az újvidéki Lahos Anna egyetemista. A szabadidejét vidám, színes, biztonságos fejlesztőjátékok és a gyermekszobák díszítésére is kiválóan alkalmas magasságmérők készítésével tölti. Mindig is szeretett alkotni, a barátait is saját készítésű ajándékokkal lepte meg. Az első magasságmérőt egy ismerőse kislányának szánta karácsonyra. Azóta számtalan tárgyat készített már. Bár többen kérdezték, alkotna-e dísztárgyakat, ő az edukatív játékszerek megtervezésében és megalkotásában leli leginkább örömét. Mint mondja, nem haszonszerzés céljából vágott bele a fa ilyen jellegű megmunkálásába. Számára az alkotás öröme a legfontosabb.

— Már csak a diplomamunkám maradt az egyetemen, defektológiára járok, és ez kapcsolódik is ahhoz, amivel foglalkozom. Mindenki azt mondja, kreatív lélek vagyok. Apukámnak is, nagytatámnak is mindig segítettem a műhelyben. A nagytatám asztalos is volt. Egyszer a barátnőm kislányának szerettem volna ajándékot adni. Az interneten nézelődtem, és megláttam ezeket a magasságmérőket. Nem tűnt bonyolultnak, és el is készítettem, de közben érdeklődni kezdtem, hogy mi az, ami szintén könnyen előállítható, ötletes, érdekes a gyerekeknek, és nem lehet beszerezni Újvidéken. Puzzle kirakósokat terveztem, majd a közösségi oldalakon is létrehoztam a profilomat, ahol meg lehet nézni az általam készített magasságmérőket és kreatív kirakókat, melyeket különféle motívumokkal díszítek. Ilyesmit nem lehet a boltokban megvenni.

* Hogyan készül el egy-egy tárgy?

— Minden faanyagot, melyet felhasználok, azt apukám szerzi be. A kirakósok esetében a motívumokat a neten keresem, azokat illusztrátorprogram segítségével átrajzolom, átalakítom, egy kicsit változtatok rajtuk. Kinyomtatom, előkészítem a fát, rárakom a papírt a fára, majd moduláris fűrésszel kivágom. Ez hasonló a lombfűrészhez. Miután kivágtam a körvonalakat, következik az első csiszolás, melyet durvább smirglivel végzek, majd jön az alapfesték, mely teljesen biztonságos, mert nincs benne semmilyen káros anyag. Erre nagyon ügyelek, hogy olyan festékeket használjak, amelyek nem okoznak gondot, ha a gyermek szájába kerülnek. Az első alapfesték után ismét smirglizés jön, majd a szín. Két rétegben festem színnel, majd megint csiszolás következik, és a végén egy újabb réteg festés. A magasságmérőknél is kikeresem a motívumot, a figurát, melyet használni szeretnék, például Micimackót vagy különféle állatkákat. Megrajzolom, kinyomtatom, átrajzolom a fára. Egy szerszámmal rávésem a körvonalat követve, bejelölöm az 5 és a 10 centimétereket, majd csiszolom és festem.

* Mely korosztálynak készítesz játékokat?

— Nem határoznám meg, hogy hány éves kortól ajánlom a játékaimat, mert minél kisebb a gyerek, illetve minél korábban megismerkedik a természetes anyagokból készült játékszerekkel, annál jobban fejlődik a motorikája, az érzékei. Az egyik barátnőm kisfia hat hónapos, és a kezébe adtam az egyik termékemet. Természetesen ő még nem tudja kirakni, de az elemeit megfogja, megrágcsálja. Másfél éves kortól már össze tudják rakni az elemeket.

* Tervezel-e bővítést?

— Néhányszor írtak az emberek, hogy dísztárgyakat szeretnének, de nekem ahhoz nincsenek megfelelő szerszámaim. Őszintén szólva, engem az érdekel jobban, hogy a gyermekek számára készítsek játékokat, olyanokat, amelyek edukatívak is. Ebbe az irányba mennék tovább, hogy még néhány fajta játékkal bővítsem a kínálatomat. Voltam már vásáron is Újvidéken, sokan eljöttek, megnézték a játékokat, még a felnőttek is kipróbálták őket. Látom, tapasztalom, hogy a gyerekeknek nagyon tetszenek ezek a játékok, de a szülők sokallják az árat, pedig én valóban minimális haszonnal kínálom. Mondták néhányan, hogy a szupermarketekben vagy a kínai üzletekben olcsóbb. Ez egy kicsit rosszulesett. Sok szülő nincs tisztában azzal, hogy mi az, ami biztonságos a gyermek számára, mi az, amire figyelmet kell fordítani, amire megéri egy kicsivel több pénzt szánni, ami tartósabb is lesz, mint egy műanyag játékszer. Nem azért csinálom ezt, hogy profitot valósítsak meg, hanem azért, mert érdekes számomra, van rá időm, lehetőségem, és ezt szeretem.

Lahos Anna játékait és magasságmérőit a közösségi oldalakon ŠarenoDrvo néven találhatják meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..