home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Köztünk vannak!
(tv.)
2006.07.05.
LXI. évf. 27. szám
Köztünk vannak!

Részlet a Rómeó és JúliábólTársadalmunkban számos olyan jelenség van, amely nem kap megfelelő figyelmet. Ez más országokra is jellemző, noha ők nem éltek át a közelmúltban vérzivataros időket. Az emberek ösztönösen idegenkednek, illetve félnek mindentől, amit nem ismernek. A homoszexuálisok...

Részlet a Rómeó és Júliából

Társadalmunkban számos olyan jelenség van, amely nem kap megfelelő figyelmet. Ez más országokra is jellemző, noha ők nem éltek át a közelmúltban vérzivataros időket. Az emberek ösztönösen idegenkednek, illetve félnek mindentől, amit nem ismernek. A homoszexuálisoktól kezdve egészen a fogyatékkel élő emberekig egyfajta társadalmi kirekesztettség érezhető. Úgymond ,,normális emberek nem tudják megfelelő módon kezelni ezeket a problémákat, nem kapnak megfelelő figyelmet, mert az emberek sokszor tájékozatlanok.
Az értelmi fogyatékos emberek is tagjai a társadalomnak, és az államnak kötelessége gondot viselni rájuk. Fontos lenne olyan körülményeket teremteni a számukra, amelyek közepette teljesebb életet élhetnének és a fogyatékosságukból fakadó terheik csökkenthetők lennének. Ilyen intézmény a Miloš Crnjanski Álltalános Iskola udvarában működő is, amely a Žarko Zrenjanin Speciális Általános és Középiskola kihelyezett tagozataként működik. Az iskolába 18 évnél idősebb középsúlyos értelmi fogyatékos emberek járnak. Tulajdonképpen ez az egyetlen esélyük arra, hogy a társadalom szerves részévé váljanak, mert a tanulás mellett munkát is végezhetnek.
- Harminchatan vannak a csoportban. Két nyelven folyik a munka. Nem tanítási órák folynak, hanem foglalkozások, amelyek az ő képességeikhez, érdeklődési körükhöz, adottságaikhoz vannak szabva. A lényeg az, hogy jól érezzék magukat. Minden alkalommal örömmel térnek be ide a védenceink. A foglalkozásokkal igyekszünk minden idejüket kitölteni. A tavalyi évtől kezdve már agyagozó műhelyünk is van, az elkészült alkotásokat kiállítjuk, illetve vásárt szervezünk belőlük, megpróbáljuk pénzzé tenni őket, és a befolyt összegből az iskola felszerelését bővítjük. Szövőszékünk is van, tehát szőtteseket készítünk, amelyeket szintén kiállítunk - mondta Jenei Lívia, az iskola gyógypedagógusa. Emellett tolltartókat, táskákat, ajándék- és díszdobozokat is gyártanak, vagyis igen sokféle munkát végeznek. A csoport színjátszással is foglalkozik, már több előadáson is túl vannak, és a közönség minden alkalommal vastapssal jutalmazza a fellépőket. Még a Rómeó és Júliát is feldolgozták, de rendszeresen szerveznek karácsonyi és nőnapi műsorokat is. Legutóbb június 16-án álarcosbált szerveztek. A szerb foglalkozásokat Andrašiæ Danijela végzi, a munkaterapeuta pedig Mlekov Stojan.
Jenei Lívia elmondta, hogy ha egy mondatban kellene jellemezni az intézménybe járó védenceket, a következőképpen fogalmazna: ,,Nem tudom olyan jól és szépen, mint te, de én is szívből adom. A középsúlyos értelmi fogyatékos emberekre általában az jellemző, hogy érzelmeiket fokozottabban tudják kifejezésre juttatni, és sok olyan érték van, amit meg tudnak és meg akarnak mutatni másoknak is, a társadalom többi tagjának is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..