home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Köztársasági Választási Bizottság közleménye
2022.01.11.
LXXVII. évf. 1. szám
Köztársasági Választási Bizottság közleménye

A népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvény (az SZK Hivatalos Közlönye, 111/21 és 119/21 szám) alapján, a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. január 8-án tartott ülésén meghozta a következő utasítást a 2022. január 16-ra kihirdetett népszavazás lebonyolításáról a COVID-19 járvány körülményei között

I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉS

Az utasítás tárgya

1. szakasz

(1) Ez az utasítás szabályozza részletesen a Szerb Köztársaság Alkotmányát módosító aktus megerősítésére 2022. január 16-án tartott országos népszavazás lebonyolításának módját a COVID-19 fertőző betegség okozta járvány körülményei között.

(2) A jelen utasításban nem szabályozott kérdésekre a szavazatszámláló  bizottság országos népszavazás alatti munkájára vonatkozó utasítás (az SZK Hivatalos Közlönye, 113/21 és 117/21 sz. - helyesbítés), a szavazóhelyi szavazás lebonyolítására vonatkozó utasítás (az SZK Hivatalos Közlönye, 113/21 sz.) és a szavazóhelyiségen kívüli szavazásra vonatkozó utasítás (az SZK  Hivatalos Közlönye, 113/21 és 125/21 sz.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

II. A SZAVAZÓHELY

A szavazóhely takarítása és fertőtlenítése

2. szakasz

(1) A helyi önkormányzat és a községi/városi közigazgatás választási bizottsága köteles biztosítani, hogy a szavazóhely a szavazás napja előtt legalább 24 órával ki legyen takarítva, fertőtlenítve és szellőztetve.

(2) A szavazóhelyiségben levő eszközöket (asztalok, székek, kilincsek stb.) a szavazás napja előtt legalább 24 órával fertőtleníteni kell.

(3) A szavazóhely egészségügyi helyiségeit fel kell szerelni szappannal, papír kéztörlővel és a használt papírtörlő eldobására szolgáló, szemeteszsákkal ellátott szemetes edénnyel.

 

A szavazóhely felszerelése

3. szakasz

A szavazóhelyiségnek helyet adó épület bejáratánál jól látható helyen a COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozására vonatkozó információkat tartalmazó plakát, valamint a szavazók közötti kötelező távolságot ismertető plakát áll.

A szavazóhely helyiségének elrendezése és karbantartása

4. szakasz

(1) A szavazóhely reggel 7.00 órakor történő megnyitása előtt a szavazóhelyiséget jól ki kell szellőztetni és minden munkafelületet és felszerelést fertőtleníteni. A szavazás előtt, alatt és a 20.00 órakor történő lezárás után is, a szavazóhely helyiségét lehetőség szerint minél gyakrabban kell szellőztetni és a munkafelületeket és a szavazás titkosságát biztosító paravánokkal elkerített helyeket fertőtleníteni, különös tekintettel a választópolgárok számára a szavazáshoz biztosított golyóstollak fertőtlenítésére.

(2) A szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiséget úgy rendezi be, hogy a szavazóhelyiség bejáratától az urnáig a tevékenységek végzésének helyei úgy legyenek kialakítva, hogy a közöttük levő távolság legalább másfél méter legyen.

(3) A szavazás titkosságát biztosító paravánok közötti távolságnak legalább másfél méternek kell lennie.

 

III. A SZAVAZATSZÁMLÁLÓ BIZOTTSÁG MUNKÁJA

Szavazás a szavazóhelyen

5. szakasz

(1) A szavazóhelyiségben legalább másfél méteres távolságot kell biztosítani a szavazatszámláló bizottság tagjai és a szavazóhelyiségben tartózkodni jogosult többi személy (választó, felhatalmazott megfigyelő, az országos választási bizottság vagy a helyi önkormányzat választási bizottságának tagja, újságírók) között.

(2) A szavazatszámláló bizottság tagjai kötelesek a szavazás előtt és alatt, valamint a szavazás eredményének megállapításakor a védőmaszkot az arcukon megfelelően viselni. Ez a kötelezettség minden más személyre is vonatkozik, aki a szavazóhelyiségben tartózkodni jogosult. Aki ezt a kötelezettséget a figyelmeztetés ellenére is megszegi, el kell távolítani a szavazóhelyiségből.

(3) A szavazatszámláló bizottság UV-lámpa kezelésével megbízott tagja köteles gondoskodni arról, hogy a választópolgárok, valamint minden más, a szavazóhelyiségben tartózkodni jogosult személy megfelelően felhelyezett védőmaszkkal az arcán és kézfertőtlenítés után lépjen be a szavazóhelyiségbe. Ha a választópolgár védőmaszk nélkül lát a szavazáshoz, a szavazatszámláló bizottság e tagja védőmaszkot ad neki, és gondoskodik arról, hogy azt megfelelően használja.

(4) A szavazatszámláló bizottság tagjai a lehető leggyakrabban mossák meg és fertőtlenítsék a kezüket (alkohol alapú minimum 70%-os alkoholtartalmú készítménnyel), és kerüljék a szemük, szájuk és arcuk érintését.

(5) A választópolgár személyazonosságát megállapító szavazatszámláló bizottsági tag és a választói névjegyzék kivonatát kezelő szavazatszámláló bizottsági tag köteles védőkesztyűt viselni, amit időnként fertőtleníteni kell, és lehetőség szerint lecserélni.

(6) A választópolgár köteles a védőmaszkot addig levenni, amíg személyazonosságát a megfelelő személyazonosító okmány alapján meg nem állapítják.

(7) A szavazatszámláló bizottság köteles gondoskodni arról, hogy a szavazóhelyiségben a szavazatszámláló bizottság a szavazás megkezdése előtti gyülekezésétől kezdve a szavazóhelyen végzett munka befejezéséig a szavazóhelyiségben tartózkodók közötti kontaktust a minimálisra csökkentse.

(8) A szavazás lebonyolítása során a szavazatszámláló bizottságnak biztosítania kell a választópolgárok ellenőrzött bejutását és mozgását, hogy ne alakuljon ki tömeg és megfelelő távolság legyen közöttük.

(9) A szavazók csak akkor léphetnek be a szavazóhelyiségbe, ha a szavazóhelyiségben van szabad szavazóhely. A szavazóhelyiségben tartózkodásra jogosult más személy a szavazóhelyiségbe csak akkor engedhető be, vagy tartózkodhat ott, ha biztosítható a jelenlévők közötti megfelelő távolság.

(10) A szavazás eredményének meghatározásakor a szavazatszámláló bizottság minden tagja köteles a védőmaszk mellett védőkesztyűt is viselni.

 

Szavazás a szavazóhelyiségen kívül

6. szakasz

(1) A választópolgár szavazóhelyiségen kívüli szavazása bejelentését átvevő személy köteles megkérdezni a választópolgárt, hogy milyen okból kíván a szavazóhelyiségen kívül szavazni, illetve COVID-19 betegségben szenved-e, vannak-e arra utaló tünetei (hőemelkedés, légúti problémák stb.) vagy karanténba került.

(2) A szavazóhelyiségen kívüli szavazással megbízott  szavazatszámláló bizottsági tagok (a szavazatszámláló bizottság megbízottai) kötelesek védőmaszkot és védőkesztyűt viselni és kesztyűiket a szavazóhelyiségen kívül szavazóhoz érkezéskor és onnan távozáskor is fertőtleníteni.

(3) A szavazatszámláló bizottság megbízottjai a szavazóhelyiségen kívül szavazó választópolgárokhoz érkezve fertőtlenítik a választópolgár és a segítő kezét, ha van ilyen, és egyúttal ügyelnek arra, hogy a védőmaszkot egész idő alatt szabályosan viseljék.

(4) Ha a választópolgár COVID-19 fertőző betegségben szenved, ilyen tünetei vannak, vagy karanténba került, a szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségen kívüli szavazásra előírt összes intézkedést a szavazóhelyiségen kívül szavazó választópolgár tartózkodási helye - lakás vagy ház bejárati ajtaja előtt alkalmazzák.

 (5) A COVID-19 fertőző betegségben szenvedő választópolgár nem érintkezhet közvetlenül a szavazóanyaggal, és csak asszisztens segítségével szavazhat, aki helyette átveszi és átadja a szavazóanyagot a szavazatszámláló bizottság biztosainak, ideértve a szavazó megfelelő személyazonosító okmányát is.

(6) Ezen utasítás szerint segítőnek minősül az a személy, aki nem kapta el a COVID-19 fertőző betegséget.

(7) A választópolgár köteles a védőmaszkot addig levenni, amíg személyazonosságát megfelelő személyazonosító okmány alapján meg nem állapítják.

(8) A szavazóhelyiségbe való visszatéréskor fertőtleníteni kell a szavazatszámláló bizottsági megbízottak által visszavitt minden anyagot.

 

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉS

7. szakasz

Jelen utasítás a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében való közzétételét követő napon lép hatályba.

02 Szám 014-23/22

Belgrád, 2022. január 8.

ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

Vladimir Dimitrijević

ELNÖK

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..