home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közösségmegtartó projektumok
(T. T.)
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Közösségmegtartó projektumok

Két jelentős projektum elkezdéséről írtak alá szerződést csütörtökön Noszán és Hajdújáráson. Noszán aláírásra került a helyi művelődési ház kiépítésének első szakaszáról szóló szerződés, Hajdújáráson pedig aláírásra kerültek a helyi közösség épületének felújításáról és hozzáépítési munkálatairól szóló szerződések. A két projektumra mintegy 50 millió dinárt különített el a Tartományi Nagyberuházási Alap.

A szerződéseket Somogyi Natália, a noszai Hinga Művelődési Egyesület elnöke, Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke és Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatója látták el kézjegyükkel. A noszai művelődési ház a tervek szerint 1000 négyzetméternyi területen fekszik majd, és egyben közösségi házként is szolgál. A földszinten egy nagyterem kap helyet színpaddal együtt, s szerepel a tervben egy galériarész, valamint az emeleti rész kiépítése is.
— Nemcsak a művelődési egyesületnek van szüksége színpadra, ahol próbálhatunk, ahol megfelelő feltételeink vannak arra, hogy színjátszó csoportjaink a lehető legjobbat tudják nyújtani, hanem az egész falunak, az egész közösségnek óriási szüksége van a művelődési házra. Egy közösségi ház lesz ez, ahol bármilyen, a falu érdekeit szolgáló rendezvényt tarthatunk. A jobb feltételek megteremtésével új szakosztályokkal is bővülhetünk — mondta Somogyi Natália, a Hinga ME elnöke.
Haskó István, a hajdújárási helyi közösség első embere kiemelte, hogy az 1948-ban elkészült épület rendkívül fontos szerepet tölt be Hajdújárás életében, hiszen a helyi közösségen és a Lifka Sándor Művelődési Egyesületen kívül ezek között a falak között tevékenykedik még kilenc civil szervezet is.
— Remélem, négy hónap múlva a felújított helyi közösség épületének megnyitását ünnepelhetjük. A hajdújárásiak nagyon szorgalmas emberek, és megérdemlik, hogy a gazdag kulturális és társadalmi tevékenység a felújított épületben folyjon. Az új helyiségek nagyobb teret adnak majd a falu kulturális és társadalmi életének továbbfejlesztésére — vélekedett Haskó István.
Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatója örömét fejezte ki e két projektum kapcsán.
— A noszai és a hajdújárási az 54. és az 55. művelődési ház, amit az alap eszközeiből pénzelünk Vajdaság területén azzal a céllal, hogy fellendítsük a közösségek társadalmi életét. Az újonnan létesülő és a felújítandó épületek a helybeliek, a civil szervezetek és mindazok számára egyaránt fontos, akik tesznek azért, hogy Nosza, Hajdújárás, Szabadka, Vajdaság és Szerbia még szebb és még sikeresebb legyen — mondta többek között Malenković.
Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese ugyancsak hangsúlyozta, hogy egy kis közösségnek az a legfontosabb, hogy iskolája, temploma, aszfaltozott utcái, művelődési háza legyenek.
— Nagy nap ez a mai, hiszen hamarosan megkezdődik a noszai művelődési ház építése és a hajdújárási felújítása. Számunkra nagyon fontos, hogy olyan projektumokat pénzeljünk, melyet a helybeliek megtöltenek élettel — emelte ki.
Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megjegyezte, hogy különösen a mai pénztelenségben nagy jelentőségű ez a két beruházás.
— A kapitális projektumok közé nemcsak az autóutak építése tartozik, hanem a művelődési házak, járdák és más objektumok is, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a települések életében. Országos szinten egy kis kultúrház építése nem számít nagy beruházásnak, az adott település lakói számára azonban hatalmas jelentőséggel bír — mondta többek között Pásztor.
A noszai művelődési ház a tervek szerint egy év múlva készül el, a hajdújárási helyi közösség felújítása és hozzáépítése pedig a tervek szerint novemberre fejeződik be.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..