home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Közösség, fejlődés, jövő
Kartali Róbert
2024.05.16.
LXXIX. évf. 20. szám
Közösség, fejlődés, jövő

Június 2-án önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Belgrádon kívül 66 településen, köztük az összes vajdasági önkormányzatban kell majd dönteni a helyi hatalom összetételéről. A Vajdasági Magyar Szövetség csókai, törökkanizsai és óbecsei listavezetőjét kérdeztük a tervekről.

Csókán Monoki Elvira okleveles jogász a VMSZ listavezetője, aki az infrastrukturális fejlesztésekre, gazdasági támogatásra és oktatási, egészségügyi intézkedésekre helyezi a hangsúlyt.

— A közlekedésbiztonság és az áthaladó forgalom gördülékenyebbé tétele érdekében körforgalom létrehozását tervezzük Csókán a benzinkútnál. A tervek között szerepel Csókán a Zentai utca, valamint Padén a Felszabadulás és a Miloš Obilić utcák aszfaltozása. Szorgalmazzuk a gázvezeték-hálózat befejezését Csókán, ahol nem valósult meg a gázvezeték lefektetése. Bár az utóbbi években több szakasz megújult, azért most is több padéi falurészre jellemző, hogy csőtörés esetén nagy kiesések állnak be az ivóvízellátásban. Ezért sürgősen szorgalmazzuk a vízhálózat teljes felújítását. Fontosnak tartjuk temetőink fenntartásának támogatását és a csókai helyi temetőben található ravatalozó mielőbbi felújítását. A nagy érdeklődésre való tekintettel a vállalkozóink támogatására szánt vissza nem térítendő támogatási keretösszeget legalább a duplájára kívánjuk növelni. Új mezőgazdasági támogatási lehetőségek bevezetését tervezzük: állattenyésztési, méhészeti és fóliás termesztési ágazat keretében. Szorgalmazni fogjuk a rossz állapotban lévő határutak rendezését, szélvédő övezetek létrehozását és fásítási program megvalósítását az egész község területén. Szükségesnek tartjuk a mezőőrszolgálat működését minden településünkön, legalább kilenc hónapon keresztül. Mindemellett égető kérdés a padéi általános iskola mielőbbi teljes felújítása. Az egyetemi hallgatók támogatását az eddigi 5-ről 10 000, a hiányszakmát tanuló hallgatók esetében pedig az eddigi 10-ről 20 000 dinárra növelnénk. Fontos feladatként kívánjuk kezelni a csókai óvoda átfogó felújítását. Indítványozni fogjuk az ingyenes ellátást minden óvodás számára. A kistelepüléseinken élőknek kiemelten fontos az orvosi ellátás. Ezért támogatni fogjuk az egészségügyi szolgáltatás fejlesztését, akár a rendelők felújítása, akár emberi erőforrások kérdése vonatkozásában. Nagyobb összeget szeretnénk előirányozni egyházaink támogatására, mert azt gondoljuk, hogy a legtöbb jó esemény közelében ott az egyház. Egyúttal a családoknak és a fiataloknak szükségük van a hit megtartására. Nagyobb teret és támogatást kívánunk nyújtani egyesületeinknek, szervezeteinknek. A kulturális kínálatot változatosabbá szeretnénk tenni, a sporttevékenységeket pedig eredményesebbé. A civil szféra megerősítését a civil szervezetek támogatása révén szeretnénk elérni.

Törökkanizsán Újhelyi Nándor okleveles közgazdász, a VMSZ listavezetője kiemelte, hogy különösen fontos a kulturális örökség megőrzése és az ipari park fejlesztése.

— A választáson teljes listával indulunk, melyen 31 rábéi, majdányi, oroszlámosi, törökkanizsai és szerbkeresztúri képviselőjelölt neve szerepel, átlagéletkoruk negyvenkét év. A jelöltek között vannak mezőgazdasági termelők, vállalkozók, pedagógusok, közgazdászok, jogászok, valamint egyetemi hallgatók és középiskolai tanulók is. Mint az elmúlt nehéz időszakok során, ezúttal is azért harcolunk, hogy a választások után megtartsuk, illetve megerősítsük a VMSZ meghatározó befolyását, valamint a törökkanizsai magyar közösség erejét az önkormányzati döntéshozatali helyeken. Törökkanizsa a szőke Tisza, az illatozó hársfák, a barátságos emberek és a kastélyok városa. Bízunk abban, hogy mindez az elkövetkező időszakban így marad. Megteremteni a szülőföldön való boldogulás feltételeit, a minőségi mindennapi élet, a XXI. század kihívásainak megfelelő és nemzeti önazonosságunkat támogató körülményeit, hogy saját városunkban teljes szívvel és lélekkel otthon érezzük magunkat, hogy kölcsönösen tiszteljük és becsüljük egymás szomszédjait, hogy hazahívjuk a nagyvilágban élő polgárainkat. Három kiemelkedő közösségépítő elképzelésünk van az elkövetkező időszakra. A Vajdasági Magyar Vadászmúzeum létrehozása: a Schulpe- és Tallián-kastélyok megvásárlásával megteremtődnének a feltételek egy múzeum létrehozására, ahol többek között Tallián Emil hagyatéka is helyet kapna. Egyúttal összekötve a község más idegenforgalmi kínálatával, a nagyvárosok értékeivel azonos értékeket tudnánk bemutatni a szőke Tisza partján is. Nem kevésbé fontos a törökkanizsai városmag jelentős kultúrtörténeti tájegységgé való nyilvánítása, vagyis városunk kultúrtörténeti és történelmi szempontból legfontosabb, tehát a hídtól a városházáig terjedő, másrészt a Tiszától a kastélyparkkal határolt részének a levédése. A Törökkanizsa külterületén lévő ipari park befejezése, illetve infrastrukturális felszerelése igen fontos célunk, mellyel lehetőség nyílna kisebb ipari-kisipari cégek megnyitására, hozzájárulva így községünk gazdasági fejlődéséhez. Valljuk, hogy közösségünktől a választás napján kapott támogatás egy hatalmas, megelőlegezett bizalmat jelent, melyet a VMSZ képviselői elkötelezett munkájukkal szeretnének megszolgálni.

Óbecsén Kiss Igor szociológus a VMSZ listavezetője, aki a község tekintetében a közbiztonságot, az egészségügyi fejlesztéseket és az egyenletes infrastrukturális előrelépést említi prioritásként.

— Az önkormányzati listánkon 36 a közösségért aktívan tevő, a szülőföldhöz ragaszkodó, megalapozott, biztos nemzettudatú szakember, civil, orvos, pedagógus van. Átlagban fiatalok, akik kellő tapasztalattal bírnak. A VMSZ listája az, amely garantálja Óbecse község fejlődését, közép-európai, polgári arculatát és szellemiségét. Olyan jelöltekkel indulunk, akik őseink révén tisztelik településeink múltját, de látják a jövőt, a fejlesztési lehetőségeket. Múlt és jövő egyben. Szilárd, konkrét, reális elképzeléseink vannak Óbecse község közelebbi és távolabbi jövőjét illetően. Meggyőződésünk, hogy az általunk elképzelt és kijelölt út a jelenleginél hatékonyabb működést biztosít közigazgatásunknak. Ez lehetővé teszi, hogy a távolabbi jövőbe tekintő ötleteink, terveink alapos, hatékony, megfelelő szakértelmet felvonultató munkával valósuljanak meg, legyen szó épületek, közutak felújításáról, gazdasági jellegű befektetésekről, a kulturális, művelődési élet történéseiről. Folyamatosan figyeljük a község polgárainak igényeit, számunkra az emberekkel való mindennapos kommunikáció nem politikai közhely, hanem a sikeresség alapfeltétele. Terveink kidolgozásánál igyekszünk figyelembe venni a közakaratot. Fontos, hogy az emberek valóban azt érezzék, tevékenyen képviseljük az érdekeiket. Egyszersmind minden fejlesztés hiábavaló, ha a polgáraink nem érzik magukat biztonságban. Elmondhatjuk, hogy Óbecse településen kielégítő a közbiztonság, de nem így van a hozzá tartozó településeken. Ezért erélyesen kiállunk a rendőrőrs visszaállításáért Péterrévén, ez pedig biztosítaná a 24 órás rendőri jelenlétet a faluban. Szükségesnek látjuk a rendőrállomány növelését is, azon belül is a magyarul is tudókét. Továbbá a fejlett köztéri kamerarendszert ki kell szélesíteni a falvakra is. A szociális háló kiépítése és erősítése is kulcsfontosságú Óbecse község polgárai számára. Kiemelten fontosnak tartjuk ezt a fejlesztést, különösen a falvakban. Péterrévén elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a gyermekorvosi és fogorvosi, valamint szélesítsük és könnyebben hozzáférhetővé tegyük a szakorvosi ellátást. Ez nemcsak a város, hanem a környező falvak lakosai számára is létfontosságú, például olyan településeken, mint Pecesor vagy Drea. Mindeközben a legfontosabb, hogy minden település egyforma mértékben tudjon fejlődni. Mi ebben hiszünk. Mi ezért dolgozunk. Óbecse egész községe el kell hogy érje, hogy ne legyen egy méter földesútja sem. Az Óbecse—Topolya állami közút Óbecséhez tartozó részét a legrövidebb idő alatt teljesen fel kell újítani, a többit tisztességesen karbantartani.

A VMSZ csókai, törökkanizsai és óbecsei listája is a 2-es számmal indul az önkormányzati választáson.

Képek: VMSZ-sajtóiroda

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..