home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közösen az aracsi pusztatemplomért
Zséli Ágnes
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Közösen az aracsi pusztatemplomért

Az aracsi pusztatemplom és környezete műemléki helyreállítása és örökségalapú fejlesztése című projektum keretében szerveztek szakmai találkozót Törökbecsén. A résztvevők a bánáti rónaságból kimagasló, kultikus emlékhelyet is meglátogatták azzal a céllal, hogy a helyszínen győződjenek meg a kutatások eddigi eredményeiről. A tanácskozás a Községi Művelődési Házban folytatódott, ahol Jugoslav Pendić tudományos kutató, archeológus, a műszeres vizsgálatok vezetője bemutatta az aracsi pusztatemplomról lézeres térszkennerrel és háromdimenziós technológiával készült vizsgálatok adatait, mégpedig térbeli formációk virtuális megjelenítésével, háromdimenziós modellek megalkotásával. Dr. Slavica Vujović, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet építészmérnök-konzervátora, az architektonikai osztály vezetője a régészeti kutatások eddigi eredményeit ismertette. 

A Magyar Nemzeti Tanács egyik legfontosabb projektumának helyszínére látogattunk — nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. — Láttuk az aracsi pusztatemplom szakmai felújításának kezdeteit, a tudományos kutatások eredményeit. Ami ennél jóval fontosabb, hogy egy olyan projektum kezd kibontakozni, sőt bízunk benne, hogy a megvalósulásig is eljut, mely a vajdasági magyarság számára ezt a templomot még inkább a közösség életének részévé, látogathatóbbá teheti. Magának az épületnek a megőrzésével, a környék rendezésével, egy látogatóközpont kialakításával, út biztosításával és mindazzal, ami a mai turisztikai igényeknek megfelelő, egy olyan helyzet alakulhat ki, amely nemcsak az itt élő magyarság, hanem egész Szerbia idegenforgalmának is a jelentős állomáshelye lesz. A mai nap azért fontos, mert azok az emberek voltak itt, akik szakmai és politikai szempontból is érzik ennek a súlyát, jelentőségét. A találkozó arra szolgált, hogy ne csak összegezzünk, hanem a legrövidebb időn belül megszülessen az az elképzelés, amely mind a magyarországi, mind a szerbiai igényeknek megfelelően egy-két év alatt megvalósítja mindazt, amit célul tűztünk ki.

— Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdődött el ennek a történelmi örökségnek a megóvásával kapcsolatos közös gondolkodás — mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. — Amikor a közösről beszélek, akkor az itteni és a magyarországi műemlékvédelmi szakmára, intézményekre, az itteni magyar közösségre, a Magyar Nemzeti Tanácsra gondolok. Ez egy 2013-as konferencia volt, és ennek eredményeként megegyezésre került, milyen módon, eszközökkel, technikákkal, milyen alapállással történik meg az építménynek a megóvása. Ez egy hihetetlenül fontos momentuma volt ennek az erőfeszítésnek, mert attól kezdve ez idáig szakmai kérdések a témával kapcsolatban nem merültek fel. Ami viszont felmerült, az a kötelezettségvállalás, a pénzek biztosítása, a tervdokumentáció előállítása, kidolgozása, előkészítése ennek a nagyon összetett, de ugyanakkor nagyon fontos feladatnak. Ezzel nem állunk a legjobban, még mindig vannak nyitott kérdések azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen kötelezettségei vannak. Ezeket szeretnénk pontosítani, hogy hozzá tudjunk fogni a munkához úgy, hogy ne csak az elejét lássuk, hanem a végét is.

Az elnök azt is hozzáfűzte, hogy a magyar kormány által jóváhagyott és a Magyar Nemzeti Tanácsnak már folyósított összeg megközelítőleg 5 millió euró. A tervek szerint a projektum egy paritásos nagyberuházás lesz. Az összeg felét a magyar kormány utalja majd, a másik felének pedig itteni forrásokból kellene megvalósulnia.

A Törökbecsén megszervezett szakmai találkozón jelen volt többek között Danijela Vanušić, a kulturális és tájékoztatási minisztérium kulturális örökségért és digitalizálásért felelős segédminisztere, Milan Micić, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára, Zoran Vapa, a Köztársasági Kormányalelnök Kabinetirodájának tanácsosa, Saša Maksimović törökbecsei polgármester, valamint Saša Martinović, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet megbízott igazgatója is.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..