home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Közös örökségünk nyomában
2020.06.30.
LXXV. évf. 26. szám
Közös örökségünk nyomában

A Szabadkai Városi Múzeum Közös örökségünk nyomában elnevezésű projektumának részese volt a helyi J. J. Zmaj Általános Iskola 2. c osztálya is Grubanov Martinek Emília tanítónő vezetésével.

A tanulók a foglalkozáson megismerkedhettek a kerámiaedényekkel, megtekinthették az egyéb helyi néprajzi tárgyakat, használati kellékeket, melyekből ihletet meríthettek munkáikhoz, és a kartonmetszetnyomást is kipróbálhatták. A diákok munkáját dr. Ninkov K. Olga, a múzeum művészettörténésze és Mihájlovity Bába Anikó munkatárs koordinálta.

Arról, hogy a gyerekek hogyan érezték magukat az alkotóműhelyben, az alábbi gondolatok tanúskodnak:

— Olga néni kerámiatárgyakat mutatott, és vetített is. Mi különböző kerámiatárgyakat terveztünk. Nagyon szépek lettek a munkák. (Csákány Petra)

— Olga néni kivetítette, hogyan készültek régen az agyagedények, tányérok, köcsögök, butellák. Utána megterveztük, lerajzoltuk a saját vázánkat, edényünket. A szünetben pizzát is ettünk, melyet Anikó rendelt nekünk. Nagyon jó volt a múzeumban! (Ahmetagić Hana)

—Kartonmetszetet is készítettünk. Kartonból kivágtuk a megtervezett tárgyat és annak díszítését is. Ragasztás után a dúcot lekentük nyomdafestékkel, és prés segítségével nyomatot készítettünk. Ez tök jó volt! Örültem, hogy a múzeumban lehettem. (Mačković Tatjana)

A hangulatról pedig, illetve arról, hogy milyen szép alkotások készültek, a mellékelt fényképek tanúskodnak.


Csoportkép


Munka közben


Az osztálynak Ninkov K. Olga tartott előadást


A tanító néni a kartonmetszetnyomás technikáját mutatja be


Ügyes, kis alkotók


Gombás Tamás munkája


Kujundzsity Leon alkotása


Nagy Kanász Kata metszete

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..