home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Közös erővel
Kasza József a VMSZ elnöke
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt tizenkét év alatt mély és hatékony együttműködést alakított ki a vajdasági horvát közösséggel. Ez a törekvés a két népközösségnek, a horvátnak és a magyarnak azon közös igyekezetéből fakadt, hogy életterünket, szűkebb vidékünket - otthonunkat - közel szeretné t...

A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt tizenkét év alatt mély és hatékony együttműködést alakított ki a vajdasági horvát közösséggel. Ez a törekvés a két népközösségnek, a horvátnak és a magyarnak azon közös igyekezetéből fakadt, hogy életterünket, szűkebb vidékünket - otthonunkat - közel szeretné tudni az európai világhoz, ahová egyébként anyaországuk már tartozik.
A VMSZ által képviselt vajdasági magyarság és a vajdasági horvátok a békés problémamegoldó politikát szorgalmazták vállvetve, az emberi méltóság megtartásába és megóvásába vetett közös hitük tette lehetővé, hogy kitartóak maradjanak és megvalósítsák céljaikat.
A vajdasági horvátok céljainak megvalósításáért a VMSZ nemcsak síkraszállt, hanem konkrét eredményeket is felmutatott: a Magyar Nemzeti Tanács megalakulása után közös összefogással létrejöhetett a Horvát Nemzeti Tanács, megkezdődhetett a Szabadkai Rádióban a horvát nyelvű műsor, horvát tannyelvű tagozatok nyíltak, útjára indulhatott és tartományi szintű támogatáshoz juthatott a horvát nyelvű hetilap...
Mindezek az eredmények nem ígéretképpen hangzanak el a választási kampányban, hanem több éve megvalósult projektumok. És nem odavetett alamizsnaként, hanem a vajdasági magyarsággal való közös munka eredményeképpen. Ami azt jelenti, hogy a felsorolt eredmények ugyanazok, mint a vajdasági magyarság eredményei.
A közös kulturális háttér, az európai orientáltság, az a vágy, hogy szülőföldünkön boldogulva élhessünk (ne anyaországunkon csüngve, hanem egy európai ország adófizetőiként, akik elképzeléseiket igenis megvalósíthatják - méghozzá közös erővel), indít bennünket arra, hogy felkérjük a horvát közösséget: támogassa a Vajdasági Magyar Szövetséget a köztársasági választáson.
Kérjük ezt a horvát közösségtől, mert közös munkánk eredménnyel járt, és ezt a sikeresnek mondható tevékenységet, ha kell, küzdelmet, a jövőben is folytatni kívánjuk: a vajdasági horvátok és magyarok érdekei kulturális hátterüket, életterüket, elképzeléseiket illetően természetes partnerségben léteznek.
Ellentétben a belgrádi központú pártokkal a VMSZ nem kívánja a horvát közösséget asszimilálni.
Ellentétben a belgrádi központú pártokkal, a VMSZ jól ismeri a vajdasági horvátok problémáit, és nem a XXI. században jutott eszébe az itteni horvátok ügyének a felvállalása.
A Vajdasági Magyar Szövetség az autentikus érdekképviseletet tartja a legjobb megoldásnak, vagyis azt, hogy a horvát közösséget saját pártja önállóan képviselhesse köztársasági szinten is, amíg azonban ez nem valósul meg, addig a Vajdasági Magyar Szövetség vállalja a vajdasági horvátok érdekének a képviseletét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..