home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmunkások is gondoskodnak Törökbecse, Beodra és Kumán tisztán tartásáról
Zséli Ágnes
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
Közmunkások is gondoskodnak Törökbecse, Beodra és Kumán tisztán tartásáról

Július 15-étől Törökbecse községben 40 személyt alkalmaznak a közmunkaprogram keretében, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével kaptak munkalehetőséget. A programban november 15-éig többnyire szakképzetlen, munkanélküli személyeket alkalmaznak, akik Törökbecse, Kumán, Beodra helyi közösségben vagy éppen az idegenforgalmi szervezetnél tevékenykednek.

A hatvanegy éves Stevan Frković tizenhárom éve próbálkozik munkát találni, eddig azonban nem járt sikerrel. A havi 7300 dináros szociális segélyből él, melyet bizony jól be kell osztania.

— Hetedik éve dolgozom közmunkásként, ami évente négy hónapon át tart. Ilyenkor a 22 000 dináros havi munkadíj könnyít a mindennapjaimon. Jól jön, különösen a téli idény előtt, hiszen a fáskamrába be kell készíteni a tűzrevalót, aminek ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött. 

Stevan társa, Dragan Kovačev is a Törökbecse Helyi Közösségétől kapott munkafeladatát végzi.

— Húsz éve munkanélküli vagyok, és a szociális segélyre sem vagyok jogosult. Nem könnyű, de törekszem alkalmi munkákat találni. Ötödik éve kapok lehetőséget a közmunkaprogramban, mely november közepéig rendszeres jövedelemforrás. Társaimmal a Tisza-part, a strand, az azt övező közterületek tisztán tartásáról gondoskodunk, ami magába foglalja a szemét begyűjtését, fűnyírást, a padok, játszóterek eszközeinek festését.

A 40 közmunkás bérét Törökbecse Önkormányzata a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal közösen fedezi — nyilatkozta Miroslav Macura, Törökbecse Helyi Közössége titkára. Az illetékes a többi közt a feladatkörről is beszélt.

— Július 15-étől 8 személyt a helyi közösségünkben, 12-t az idegenforgalmi szervezetnél, valamint Beodrán és Kumánon 10-10 főt alkalmazunk, aki főként környezetvédelmi jellegű feladatokat végez. Vannak, akik a Tisza-parton, a közintézmények, az utak melletti közterületen füvet nyírnak, fákkal, vadhajtásokkal benőtt területet tisztítanak ki, szemetet távolítanak el, a folyó melletti földutak karbantartásáról gondoskodnak, vagy éppen a játszóterek eszközeit festik át. Mivel építőmunkások is vannak közöttük, hamarosan a megrongálódott gyalogjárdák javítását is elvégezzük. Közmunkásokat már több éve alkalmazunk, és tudjuk, hogy a jövedelmük korántsem sok, de ez is számít, ezért mindannyian szívesen vállalják. Négy hónapon át a 40 közmunkás egészségügyi-szociális biztosításban is részesül. A program sokban hozzájárul ahhoz, hogy városunk szép és tiszta legyen, ami a helyi közösségünk elsődleges feladata.

A 40 közmunkás jövedelmére Törökbecse Önkormányzata a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együtt az idén mintegy 5 800 000 dinárt irányozott elő. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..