home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmunkaprogram Törökbecsén
Zséli Ágnes
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
Közmunkaprogram Törökbecsén

Törökbecsén kilenc személyt alkalmaznak közmunkaprogramban, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével kaptak munkalehetőséget. A programban május elejétől kezdve főként szakképzetlen, egészségügyi problémákkal küzdő személyek, köztük fogyatékkal élők is dolgozhatnak a település központjában lévő Rekreációs Sportközpontban. 

A hatvanéves Ruža Dobožanov tizennégy éve próbál munkát találni, ez idáig azonban nem járt sikerrel.

— Egyedül élek, szociális segélyt kapok, ami havi 7500 dinár. Ez az egyetlen bevételem, amit jól be kell osztani. Több éve dolgozok közmunkásként, ami mindannak ellenére, hogy csak négy hónapon át tart, s ez idő alatt nem vagyok jogosult szociális segélyre, az ily módon befolyt 22 000 dináros havi munkadíj mégis jelentősen könnyít a mindennapjaimon. Idén a Rekreációs Sportközpont tisztaságáról gondoskodom, s igazán jól feltaláltam magam. Örömmel járok dolgozni, hiszen ezt a feladatkört két állandó alkalmazottal végezzük, akik jól befogadtak a kis csapatukba. Dolgozunk, társalgunk, s a napok is gyorsabban múlnak. A közmunkaprogramnak elsődlegesen anyagi szempontból örülök, másodsorban pedig azért, mert ilyen idős koromban lehetőséget kaptam, hogy dolgozhassak.

A negyvenkilenc éves Takács Attila mindmáig sikertelenül keresett munkát. Mint mondja, számára ez egy óriási lehetőség, melyet örömmel vállalt. Egyébként Attilának havi 9800 dináros szociális segélyből, valamint az édesanyja nyugdíjából kell gazdálkodnia, ami korántsem könnyű, hiszen a rezsiköltségeket fizetni kell, a betévő falatot pedig elő kell teremteni.

— Nekem ez a közmunka sokat jelent, mivel amellett, hogy hasznos munkát végzek, a segélyhez viszonyítva jóval nagyobb pénzösszeget kapok. A munkafeladatot illetően elmondhatom, hogy egyáltalán nem nehéz. Társaimmal együtt a sportközpont falairól a falfirkákat tüntetjük el, söprögetünk, s az udvar tisztaságáról gondoskodunk. A jövőben is vállalom a feladatot, mert ez a közösségnek és nekem is sokat jelent.

Ranko Janjić, a törökbecsei Rekreációs Sportközpont igazgatója kiemelte, hogy a jövedelem mellett az ilyen lehetőség segíti az egészségügyi problémákkal küzdő és a fogyatékkal élő személyek szocializálódását is.

— A közmunkaprogramra az idén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kilenc személyt hagyott jóvá. A program hivatalosan május 1-jén kezdődött és augusztus 31-éig tart, tehát négy hónapon át foglalkoztatunk közmunkásokat, mely időszakban egészségügyi és szociális biztosításban is részesülnek. Tudjuk, hogy a jövedelmük korántsem sok, de bizonyos mértékben ezzel a munkalehetőséggel is segítünk nekik, melyet mindannyian szívesen vállaltak. A kilenc alkalmazott közül heten általános iskolát végeztek, míg ketten középiskolát. A munkakört illetően a sportközpont tisztaságáról gondoskodnak, így van, aki a takarítókkal dolgozik, de vannak, akik az udvarban, az intézményünkhöz tartozó sportpályák, tekepálya tisztaságával foglalkoznak. Így jelentősen hozzájárulnak az eredményesebb munkánkhoz, a legfontosabb azonban, hogy ne feledkezzünk meg az egészségügyi problémákkal küzdő, fogyatékkal élő emberekről, gondoskodjunk róluk, hogy érezzék, ők is a közösséghez tartoznak.

A kilenc közmunkás jövedelmét a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fedezi, amire az idén mintegy 1,5 millió dináros keretösszeget irányoztak elő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..