home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat szeptember 7-étől 13-áig
MTVA
2015.09.07.
LXX. évf. 35. szám
Közmédia-javallat szeptember 7-étől 13-áig

Csűrös Csilla heti ajánlója — Csűrös Csilla eredetileg magyar—történelem szakos tanárnak készült, de már egyetemi évei alatt elcsábította a rádió. Szinte minden műfajban kipróbálta már magát, ám a portré áll hozzá a legközelebb. A hallgatók a többi közt a Történet, hangszerelve című portrésorozatban, a Belépő kulturális magazinban, a Gondolat-Jel és a Határok nélkül című műsorban találkozhatnak vele.

Pozsgay Imre a rendszerváltás meghatározó személyisége volt. Családi indíttatásból sem voltam híve a letűnt korszaknak, így fiatal újságíróként nagy figyelemmel kísértem a politikus munkáját. A politikai változások idején Pozsgay a katalizátor szerepét töltötte be, hiszen ő volt az, aki a nyilvánosság előtt elsőként nevezte 1956-ot népfelkelésnek. Véleménye a világról ma is megszívlelendő. (Homo politicus, hétfő, szeptember 7-e, Duna, 22.20)

Nem túlzunk, ha azt mondjuk: Európa válságban van, így különösen fontos, hogy az ember tisztában legyen a gyökereivel. A Szerelmes földrajz ehhez segít hozzá: tudjuk, hogy hova és kikhez tartozunk. (Kedd, szeptember 8-a, Duna, 3.15)

Ahhoz, hogy egy nemzet saját jelenét és jövőjét úgy élje meg, illetve építse, hogy az a nemzet többsége számára kedvező legyen, ismernünk kell a múltunkat. Különösen meg kell becsülnünk azoknak a honfitársainknak a teljesítményét, akik felfedezéseikkel, találmányaikkal, gondolataikkal nemcsak a magyarság, hanem az emberiség sorsát is jobbították. (Magyar Elsők, szerda, szeptember 9-e, Duna, 4.30)

Csütörtökön (szeptember 10-én) a Rádiószínház adását, a Kocsik szeptemberben részletek Németh László regényéből című műsort ajánlom a figyelmükbe. Az író olyan erkölcsi-nemzeti értékekben gondolkodott, amelyek az összmagyarság számára mindmáig fontosak. Ő is azok közé a szerzők közé tartozott, akiket a szocializmus éveiben jobbára a „tűrt” kategóriába soroltak. (Kossuth rádió, 13.06)

A ma embere számára nagyon fontos, hogy olyan kortársak gondolataival, érzéseivel ismerkedjen meg, akik vállalható, követhető értékeket kínálnak számukra az általános értékválságban. Ilyen szilárd értékrendű személyiségeket mutat be a Történet, hangszerelve. A műsornak mindig van aktualitása, s a megszólalók közül sokan — valóban, és nem a közhelyek szintjén — az Isten, haza, család pilléreire építik életüket. (Péntek, szeptember 11-e, Kossuth rádió, 14.05)

200 éve született Mosonyi Mihály. A zeneszerző, zenepedagógus munkássága a korábban megfogalmazott gondolatokra rímel: a közmédia azoknak is emléket kíván állítani, akiket a szocializmus kultúrpolitikája jóformán feledésre ítélt. (Szombat, szeptember 12-e, Bartók rádió, 16.30)

A Határok nélkül című műsort mindig a nemzeti összetartozás jegyében szerkesztik. A félóra megkoronázhatja a hét műsorválogatását, hiszen egy hazában élünk, és a velünk történtek híre is határok nélkül kell, hogy eljusson a Kárpát-medence minden pontjára. (Vasárnap, Kossuth rádió, 18.30)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..