home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat október 9-étől 15-éig
MTVA
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
Közmédia-javallat október 9-étől 15-éig

Katona Márta heti ajánlója

Katona Márta a Bartók rádió szerkesztő-műsorvezetője. Egy évtizede dolgozik a közmédiában, és a Zeneakadémia zenetudomány szakán, valamint az ELTE német szakán szerzett ismereteit kamatoztatja műsoraiban.

 

Hétfőn (október 9-én) lélekben az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra látogatunk: a nézők Wagner A bolygó hollandi című operáját láthatják. Érdekes előadás, és mivel a rendezvényre a Dóm téren kerül sor, a környező épületek is a díszlethez tartoznak. A bemutató is alkalmazkodott a környezethez, s a címszereplő nem a megszokott hajón, hanem egy űrhajón érkezik. E felfogás nagy vitákat gerjesztett: miért van szükség arra, hogy szkafanderes hősök galaktikus díszítésekkel népesítsék be az operaszínpadot? Egy bizonyos, a rendezés elgondolkodtató ugyan, de a német nyelvű, magyar feliratos előadás zeneileg lenyűgöző. (M5, 21.10)

A CAFe Budapest keretében ismét megrendezik az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző versenyét, és kedden (október 10-én) a zenekari döntőbe kapcsolódhatunk be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. Csodálatos, hogy otthon kényelmesen hallgathatjuk a nagyon izgalmas versenyt, és megismerhetjük a jövő tehetséges, fiatal zeneszerzőit. Horváth Balázs, Tornyai Péter és Magda Dávid szerzeményeit egy fiatal karmester, Hámori Máté vezényli. (Bartók rádió, 19.35)

Aki ráér szerda (október 11-e) délelőtt, az kapcsoljon az M2 gyerekműsoraira! Olyan klasszikus magyar rajzfilmeket élvezhet, mint a Vízipók-Csodapók, A kockásfülű nyúl és a Magyar népmesék. Ezek mind képi világukban, mind pedig szövegükben kiváló alkotások. Nekem A kockásfülű nyúl volt a kedvencem, s olyannyira tökéletesnek éreztem intenzív képi világát, hogy csak felnőttkorban ébredtem rá, hogy a sorozat némafilm. (11.05)

A csütörtöki (október 12-ei) kínálatból egy spanyol filmszatírát ajánlok. Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén rendezője az a híres Pedro Almodóvar, akinek alkotásait a Müpa sorozatában a bevezető előadásokon is megnézhetjük. A főszereplő Antonio Banderas, viszont az igazi főhős az a másodvonalbeli színésznő, akinek szerepe szerint élete a munkahelyén és a szerelemben is összeomlik. Az ő viszontagságait élhetjük át a késői órákban, keserű humorral fűszerezve. (Duna, 0.05)

Péntekre (október 13-ára) A méhek világa című dokumentumfilmet ajánlom. Nem láttam még, de azt tudom, hogy napjainkban ezek a rovarok az érdeklődés középpontjába kerültek. Lenyűgöző, ahogy a társadalmuk felépül, ahogy vonulnak, ahogy dolgoznak. Viszont sokszor olvashatjuk, hogy ha a méhek kihalnak, akkor a virágok, a többi közt a gyümölcsfák beporzása is veszélybe fog kerülni, sőt, ökológiai katasztrófa is bekövetkezhet. (Duna, 23.45)

Szombaton (október 14-én) ismét a Müpába kapcsolunk, ahol a világ egyik legjobb zenekara játszik, a világ egyik legjobb karmesterével: az amszterdami Concertgebouw zenekarát Eötvös Péter vezényli. Liszt, Bartók és Sztravinszkij művei hangzanak el, így a közönség Liszt egyik kevésbé ismert művét, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költeményt is élvezheti. Érdekes lehet, hogy Bartók Táncszvitjét hogyan játssza egy holland zenekar egy magyar karmester vezényletével. (Bartók rádió, 19.35)

Vasárnapra (október 15-ére) egy megunhatatlan klasszikust, a Körhinta című magyar alkotást karikáztam be. A filmdrámát olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Törőcsik Mari, Soós Imre és Szirtes Ádám. (Duna, 21.00)


A nyitókép Zih Zsolt felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..