home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat október 5-étől 11-éig
MTVA
2015.10.04.
LXX. évf. 39. szám
Közmédia-javallat október 5-étől 11-éig

Kacsó Hanga Borbála heti ajánlója — Kacsó Hanga Borbála, a 2014. évi Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny győztese a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Az éneklés mellett a tánc a hobbija.

Noha elég kései időpontban van, a hétfői (október 5-ei) kínálatból mégis a Hazajáróra hívom fel a nézők figyelmét. A turisztikai magazin a Kárpát-medence ismert és ismeretlen tájaira kalauzolja el az érdeklődőket. Családomnak erdélyi gyökerei vannak, és a műsorban Erdély számos szép vidéke is szerepel. (Duna, 4.25)

A Kívánságkosár sok nézőnek szerez örömet, hiszen általa szeretteinket kedves műsorszámokkal lephetjük meg. Ha engem kérdeznének, mindenképpen népzenét kérnék a Muzsikás vagy a Fonó Zenekar előadásában. (Kedd, október 6-a, Duna, 13.15)

A szerdai (október 7-ei) programból a Család-barátra esik a választásom. Nagyon fontos számomra a családom, a Fölszállott a páva versenyen elért eredményem is részben a hozzátartozóimnak köszönhető. A verseny utáni felkéréseknek sem tudtam volna eleget tenni édesanyám támogatása nélkül. Ő volt az, aki mindenhova elkísért, segítette a munkámat. Szükségem is volt rá, hiszen mintegy ötven helyen léptem fel. Különösen emlékezetes marad számomra az erdélyi Fölszállott a páva turné. (Duna, 10.00)

Csütörtökön (október 8-án) térjünk át a népzenéről az irodalomra. A kedvenc költőim: Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád és József Attila. Az érettségin egyébként szerencsém volt, József Attila költészetét húztam. (Vers mindenkinek, M3, 7.10)

Pénteken (október 9-én) mi mást is választhatnék, mint a Fölszállott a pávát. Az adás a pápai válogató versenyzőit mutatja be. Ez idáig — fellépéseim miatt — sajnos nem kapcsolódhattam be nézőként a versenybe, de amint lehet, megteszem. Szerencsés vagyok, mert a családom által valójában beleszülettem a népzenébe. Érdekes módon még így is megszeppentem, amikor a szüleim néptáncra vittek, de nekik köszönhetően átlendültem az első ijedtségen. A népzene és a néptánc egyvelege pedig csodálatos világot teremtett számomra. A gyermekkorom legkedvesebb emlékei is ehhez kapcsolódnak — remélem, a tehetségkutató kis versenyzői is hasonló érzésekkel, értékekkel gazdagodnak. (Duna, 20.30)

A Népzene határok nélkül szerkesztője Éri Péter. Nagyon kedvelem a Muzsikás együttes tagját, hiszen a híres csapattal többször felléphettem. Mindannyiukra csodálattal tekintek. (Szombat, október 10-e, Kossuth rádió, 20.06)

Vasárnapra (október 11-ére) a Népzene — itthonról műsort választom. A félóra az őszi kalákás munkák — mint a szüret vagy a kukoricafosztás — szokásait eleveníti fel. Nagyon gazdag a zenei tradíció is, lehet miből válogatni. (Bartók rádió, 14.30)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..