home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat október 19-étől 25-éig
(—)
2015.10.17.
LXX. évf. 41. szám
Közmédia-javallat október 19-étől 25-éig

Devich Márton heti ajánlója — Devich Márton a mérnöki pályát cserélte újságírásra. A Magyar Nemzetnél és a Heti Válasznál eltöltött két évtized után az MTI-ben alapította meg a kulturális szerkesztőséget. Jelenleg a Duna Médiaszolgáltató Zrt. kulturális főszerkesztője. Három gyermek édesapja, felesége zongoraművész, és mint az ajánlójából kiderül, az ő élete is szorosan kötődik a zenéhez.

A Magyar Krónika az azonos című folyóirat írásai alapján készül. Az első adás azért állt közel a szívemhez, mert a Zeneakadémiára kalauzolta el a nézőket. A nagyon szép képvilágú műsor csupa olyan embert szólaltat meg — a legutóbb például Vígh Andreát és Freund Tamást —, akire mindig érdemes odafigyelni. (Hétfő, október 19-e, Duna, 23.15)

A keddi (október 20-ai) kínálatból ismét a zenét választom, és a MüpArt Classic koncertjére hívom fel a figyelmet. A késői óra ellenére is érdemes fennmaradni, hiszen Bogányi Gergely A határtalan Liszt című zongoraestje igazi csemegének ígérkezik. (Duna, 22.50)

Szerdán (október 21-én) újfent egy kései adást, az Aranymetszést ajánlom. A kulturális főszerkesztőség egyik legfontosabb heti műsora mindig a legizgalmasabb eseményeket mutatja be, így az ötletek nyomán színvonalas hangversenyekre, színielőadásokra és kiállításokra látogathatunk el. (Duna, 23.00)

Legyünk következetesek, ezért másnapra is egy éjszakába nyúló érdekességet karikáztam be. Az Ars nova kortárszenei összeállítás mindennap meghallgatható, és a XX—XXI. század zenéjét teszi közkinccsé. Csütörtökön (október 22-én) többek között két csodálatos előadó, Maros Éva hárfaművész és Pászthy Júlia énekes játékában/hangjában gyönyörködhetünk. (Bartók rádió, 23.00)

Az október 23-ai (pénteki) ünnepi műsorfolyamban igazi kuriózumra — Mészáros Péter Radio Free Moscow című rádiójátékára — bukkantam. A kerete egy amerikai, orosz nyelvű rádióadó 1956. október 23-a és november 4-e között sugárzott adása, és a fő cselekményszál értelemszerűen a magyar forradalom. A történetszövésbe jól illik a műsorvezető néhány szerelmi konfliktusa is. (Kossuth rádió, 21.30)

Kálmán Imre örökzöld operettje, a Csárdáskirálynő fontos évfordulóhoz közeledik: november 13-án lesz egy évszázada, hogy bemutatták Bécsben. A művet ebből az alkalomból ismét megtekinthetjük Szinetár Miklós rendezésében, az immár klasszikus film főbb szerepeit pedig olyan világsztárok alakítják, mint René Kollo vagy Anna Moffo. (Szombat, október 24-e, Duna, 14.55)

Vasárnap (október 25-én) az egész családunk a Magyarország, szeretlek!-et nézi. Már az is elévülhetetlen érdeme a műsornak, hogy e fontos szókapcsolatot széles körben népszerűsítette. A hét méltó lezárásaként a profi műsorvezetőknek és a témaválasztásnak köszönhetően mindig egy nagyon vidám, felhőtlen estének lehetünk részesei. (Duna, 19.40)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..