home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat október 17-étől 23-áig
MTVA
2016.10.16.
LXXI. évf. 41. szám
Közmédia-javallat október 17-étől 23-áig

Horváth Ágnes heti ajánlója — Horváth Ágnes kiemelt szerkesztő-műsorvezető 1998-ban jegyezte el magát a rádiózással. A Mi időnk című műsorban debütált, majd némi szünet után tért vissza a közmédiába. A hallgatók jelenleg a Napközben, a Szombat reggel és a Vasárnapi újság adásaiban találkozhatnak vele.

 
Kezdjük a hetet egy rádióműsorral! A Rádiószínház kora délután sugározza A boldogság 33 pillanata sorozatának A vihar című epizódját. A darabot Lin Jü-tang Az élet sója című műve felhasználásával alkalmazták rádióra. Felhívom a figyelmet a közmédia rádiójátékaira — ritka műfaj, igazi kincs az éteri tengerben. (Hétfő, október 17-e, Kossuth rádió, 13.06)
 
Kedden (október 18-án) késő este kerül adásba Sára Sándor Feldobott kő című dokumentumfilmje. Amikor már elcsendesedett a világ, mindig felemelő egy mélységekben gazdag magyar filmet megnézni. A rendező neve garancia arra, hogy a történelmi visszapillantás hiteles, és elgondolkodtató legyen. (M5, 22.15)
 
Ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek még vannak emlékei arról a bizonyos tonettszékről, amely megjelent a képernyőn, mielőtt Vitray Tamás hellyel kínálta volna beszélgetőpartnerét. A Csak ülök és mesélek legendás sorozatnak bizonyult, nem tudom, napjainkban lehet-e úgy tartalmasan gondolatokat cserélni, mint valamikor a ’70-es években. (Szerda, október 19-e, M3, 23.15)
 
Ahogy közeledünk a hétvégi ünnephez, a műsorok egyre többet foglalkoznak a hatvan évvel ezelőtti ’56-os eseményekkel. Jóllehet a Napközben délelőtti magazinműsornak nem igazán profilja a történelem, mégis kapcsolódik a hallgatóság gondolataihoz. Ezen a napon mi azzal foglalkozunk, hogy a történelem hogyan mutatható be filmkockákon, vannak-e egyáltalán történelmi filmek, hogyan lehet a film nyelvével segíteni az ifjúságot a tanulásban. Arról is beszélgetünk, hogy milyen filmeknek örülne a néző. Ismeretes, hogy amíg Hollywood ontja a történelmi mozikat, addig nálunk az ilyen alkotások csak csordogálnak. (Csütörtök, október 20-a, Kossuth rádió, 9.00)
 
A Bartók rádió klasszikus zenei csatorna, de a déli órákban mindig a népzenéé a főszerep. Pénteken (október 21-én) a Népzene — Sebő műsorban Rajeczky Benjámin meséli el, hogy milyen volt Kodály Zoltánnal együtt dolgozni az MTA Népzenekutató Csoportjában. A műsor azért is figyelemreméltó, mert kevés nemzet büszkélkedhet olyan népzenei kinccsel, mint amilyen a miénk. Még közel van hozzánk az az időszak, amikor autentikus népzenét lehetett gyűjteni a Kárpát-medencében. (12.05)
 
A Soha, sehol, senkinek című dokumentumfilmhez is emlékek fűznek — valamikor a nagyszüleimmel néztem együtt. A másfél órás alkotás olyan korszakba vitt bennünket, amelyről ők kevésbé mertek beszélni. A film hatására mégis feloldódtak, és szomorúan emlékeztek a kitelepítésekre, amikor emberek tízezreinek életét nyomorította meg a diktatórikus rendszer. (Szombat, október 22-e, M3, 21.05)
 
Vasárnap (október 23-án) emlékezünk a forradalom kitörésének hatvanadik évfordulójára, és az ünnephez számtalan műsor kapcsolódik. A Szabadság tér ’56 a legparázsabb hangulatú napokat idézi fel (Duna World, 13.45). A Szerelmesfilmet, az egyik kedvenc alkotásomat az M3-on tekinthetik meg a nézők (14.45), a Napló gyermekeimnek című mozit a Duna sugározza (22.55), A néma tüntetés pedig már azt az időszakot tárja elénk, amikor elnémult az egész ország. (Duna World, 22.25)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..