home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat november 28-ától december 4-éig
MTVA
2016.11.28.
LXXI. évf. 47. szám
Közmédia-javallat november 28-ától december 4-éig

Agócs Gergely műsorajánlója — Agócs Gergely népzenész, népzenekutató Felvidéken született. A nézők hetente találkozhatnak a Hagyományok Házának munkatársával a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zsűrijében.

Hétfőre (november 28-ára) a Bartók rádió déli népzenei magazinját választom, melyet szakavatott kollégák készítenek, és hihetetlen értékes tartalmakat közvetítenek a hallgatóságnak. A népzene világának legaktuálisabb eseményeit osztják meg az érdeklődőkkel, ezzel egy színvonalas népművelő munkát is magukra vállalnak. (12.05)

Keddre (november 29-ére) mindenki figyelmébe ajánlom a Tudós Társaságot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a közmédia kiemelten és korrektül foglalkozik a magyar tudomány eredményeinek népszerűsítésével. Büszkén mondhatom, hogy mi, magyarok nagyon ügyesek vagyunk, viszont a mai korunkban, amikor eredményeink közzététele szinte fontosabbá vált, mint maga az eredmény, egy kicsit mintha lemaradtunk volna a világ mögött. (M5, 18.25)

A szerdai (november 30-ai) kínálatból a Brit követi jelentések, 1956-ra esett a választásom, mely izgalmas betekintést nyújt a politika háttéreseményeibe. A néző szembesülhet vele, hogy a hivatalos politika mögött mennyi politikus és diplomata „szurkolt” a magyar forradalom sikeréért. (Duna, 21.35)

A Bartók Táncegyüttes volt az az első „fecske”, amely a táncházas gondolatot és élményt a színpadon is népszerűsítette. Tímár Sándor, az együttes vezetője Martin György és társai gyűjtései alapján anyanyelvként tanulta meg a magyar néptáncot, és amikor már tökéletesen beszélte ezt az „anyanyelvet”, elkezdte megalkotni a saját koreográfiáját. (M5, csütörtök, december 1-je, 19.55)

A Fölszállott a páva negyedik évadában ismét a gyermekek mutatkoznak be: a 6 és 14 év közötti korosztály. Hihetetlenül tehetséges kis versenyzőket látunk a színpadon, és általuk felmutathatjuk, milyen kiváló eredményeket ért el a magyar népművészet értékeinek oktatása. A műsor a hagyományos műveltségünk értékeit nagyon hatékony módon tudja átadni az ifjabb nemzedéknek. (Duna, péntek, december 2-a, 19.30)

Szombaton (december 3-án) a Népzene itthonról című műsorban számomra nagyon kedves előadók, egyúttal barátaim, Berecz András, Sebestyén Márta és mások felvételeit hallhatjuk. Az ABT kiadó a táncházmozgalom slágereit rögzítette lemezre. Az Ökrös és a Muzsikás együttes a ’90-es években élte fénykorát, s úgy zenélt, hogy bátran odaállhatott hagyományőrző mesterei mellé. E tapasztalattal akár egy kalotaszegi vagy ördöngösfüzesi lakodalmat is végig tudott zenélni.

A hetet fejezzük be egy szép játékfilmmel. A vasárnap (december 4-én) látható El Greco című alkotás a spanyol festészet óriásának állít emléket. A mozi 2007-ben görög—magyar—spanyol koprodukcióban készült. (M5, 21.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..