home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat március 20-ától 26-áig
MTVA
2017.03.16.
LXXII. évf. 11. szám
Közmédia-javallat március 20-ától 26-áig

Kelemen László heti ajánlója

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncvetélkedő egyik megálmodója. Fontos feladatának tartja, hogy a Kárpát-medencében az élő és újraélhető népművészetre irányítsa a figyelmet.


Mindig nagy örömmel hallgatom a Bartók rádiót, s a hétfői (március 20-ai) kínálatban igazi különlegességre leltem: 125 éve született Lajtha László zeneszerző. Lajtha — Bartók és Kodály mellett — a XX. század emblematikus magyar komponistája és folklórgyűjtője volt. Elévülhetetlen érdeme, hogy széki gyűjtése a táncházmozgalom egyik alapja lett. (19.00)

A Hagyományok Háza hosszú évek óta együttműködik a közmédiával, és számos műsort készít. A korán kelőknek ajánlom a Hajnali népzenei összeállítást, melyet két éven át én is szerkesztettem. A félórában olyan eredeti, hiteles népzenészek szólalnak meg, akik már nincsenek ugyan köztünk, de művészetük — a rádiónak is köszönhetően — tovább él. (Kedd, március 21-e, Kossuth rádió, 4.03)

Felhívom figyelmüket a Bartók rádióban délben sugárzott népzenei műsorokra. Ezek nemcsak a tudásunkat bővítik, hanem szívünket is melengetik. Szerdán (március 22-én) a szászcsávási zenészeket hallhatjuk. Most éppen román népzenét játszanak, de ez ne tévesszen meg senkit: e dallamokhoz nekünk is legalább annyi közünk van, mint a románságnak. (12.05)

A Kossuth rádió régóta sugározza a Határok nélkül magazint. Már akkor hallhattuk, amikor a kulturális nemzetegyesítés még gondolati csírájában sem létezett a magyar közéletben. A műsor szinte orvosi látlelete a Kárpát-medencei magyarság politikai és kulturális harcainak. (Csütörtök, március 23-a, 18.30)

Nemeskürty István nevét nagyapám ajánlotta a figyelmembe, ő ugyanis a Don-kanyarban esett fogságba, s csupán 1948-ban térhetett haza. Az író-irodalmár pótolhatatlan műveket helyezett a nemzet asztalára — ezúttal A magyar irodalom képes története műsorban találkozhatunk életműve egy szeletével. (Péntek, március 24-e, M3, 0.05)

Éri Péter, a Muzsikás együttes meghatározó személyisége régóta végzi rádiós munkáját. A Népzene határok nélkül az ő szellemi terméke, s az eddigi műsorokban is nagyon sok okos gondolatot, élményszerű előadást osztott meg a hallgatókkal. (Szombat, március 25-e, Kossuth rádió, 20.06)

Az idén emlékezünk meg Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulójáról. Akit érdekel a nagy magyar zeneszerző pályája és személyisége, annak a Lexikon — Kodály adását ajánlom, mely az M5 csatornán lesz látható. (Vasárnap, március 26-a, 17.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..