home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat március 2-ától 8-áig
MTVA
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
Közmédia-javallat március 2-ától 8-áig

Maksay Ágnes heti ajánlója — A kolozsvári médiaélet meghatározó műhelye a Video Pontes stúdió. Ennek egyik alapítója és mostani vezetője Maksay Ágnes. Dolgozott a kolozsvári televízió munkatársaként, és a Video Pontes megalakulása óta rendszeres tudósítója a Duna Televíziónak. Rendezőként mintegy félszáz dokumentumfilm fűződik a nevéhez. Jelenleg az MTVA határon túli tanácsadó testületének, a Kós Károly Kollégiumnak az alelnöke. Szívéhez a dokumentumfilm áll a legközelebb.

Régi dunásként, és mint a két műsor készítésében aktívan részt vevő alkotó, hétfőn (március 2-án) a Térkép (Duna, 16.30) és a Közbeszéd (Duna, 18.35) megtekintését javasolom. A Térkép igazi határon túli műsor, összefoglalja, mi történik a magyarokkal az országhatárokon kívül. Összehasonlít, elemzi a hírhátteret, és bevisz a Kárpát-medencei magyarok otthonába. A Közbeszéd színes politikai-közéleti háttérműsor, mely egyaránt figyelemmel kíséri a magyarországi és a határon túli történéseket. Politikai elemzők, szakemberek segítségével a lehető leggyorsabban reagál az eseményekre és értelmezi mindennapjainkat.

Kedden (március 3-án) a Kárpát Expresszre (Duna, 6.00) és a Kultikonra (Duna, 22.45) hívom fel a figyelmet. Én ezzel kezdem és zárom a napjaimat. A reggeli kávé elfogyasztása közben a Kárpát Expresszből értesülhetünk a külhoni magyarság politikai, gazdasági életéről és az oktatásával kapcsolatos eseményeiről. Este, mielőtt nyugovóra térnénk, a kortárs művészeti magazinból, a Kultikonból tudhatjuk meg, mi a trendi, és ötleteket meríthetünk, hogy hova kellene elmenni, mit lehetne megnézni.

Elfogult vagyok a dokumentumfilmek iránt. Ezért szerdán (március 4-én) a Gyógyító hagyomány — Bőkezű természet című alkotást fogom megnézni. Az erdélyi és a magyarországi helyszíneken készült film bemutatja a népi orvoslásban leggyakrabban használt gyógynövényeket és fortélyokat. (Duna, 15.00)

Csütörtökön (március 5-én) hallgassák meg velem a Határok nélkült. A műsor sugárzásakor gyakran autóban ülök, éppen akkor tartok hazafelé. A nemzeti összetartozásról szóló leckék, tanmesék és példabeszédek hosszú sorát hallhatjuk. (Kossuth rádió, 18.30)

Pénteken (március 6-án) a Ridikült fogom megnézni. Egy fárasztó nap vagy hét után jólesik lazítani, mosolyogni, látni, hogy mások is szembesülnek a mi hétköznapi gondjainkkal, és kinek-kinek sajátos megoldásai vannak ezekre a helyzetekre. (M1, 17.50; M2, 21.50)

Szombaton (március 7-én) a négyéves unokahúgommal nézem meg A kis Amadeust (M2, 17.30), este pedig Duna-mozizás lesz a gyermekeimmel. A francia-olasz filmdrámát, a Raszputyint fogjuk megtekinteni Gérard Depardieu főszereplésével. Az orosz történelem ugyan a fantasy világává alakul, ennek ellenére az utolsó orosz cár, II. Miklós és udvarának élete tanulságos kultúrtörténeti kaland. (Duna, 21.00)

Vasárnap (március 8-án) A világörökség kincseit fogom megnézni (A Loire völgye — Francia asszonysorsok). Mindig nagy örömmel merülök el azoknak az ismeretterjesztő filmeknek a világában, amelyek az európai művészettörténet kiemelkedő alkotásait mutatják be. Ez az epizód a XV. századi francia főúri életről, az asszonyok sorsáról szól, benne magyar kultúrtörténeti csemegékkel. Megtudhatjuk, ki volt az a magyar lány, aki VII. Károly francia király kedveseként bevezette a mély kivágású ruhák divatját az udvarban, és aki huszonnyolc évesen higanymérgezésben halt meg. (Duna, 19.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..