home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 26-ától június 1-jéig
MTVA
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
Közmédia-javallat május 26-ától június 1-jéig

Jónás István heti ajánlója — Jónás István három évtizede dolgozik a közmédiában. Kezdetben a Petőfi rádióban ifjúsági magazinokat, dokumentumműsorokat, ezután a Kossuth rádióban belpolitikai, közéleti műsorokat vezetett. Emberöltőnyi tapasztalatait 2010-től a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hasznosítja.

A hétfői (május 26-ai) kínálatból nagyon csábít fiatalkorom kedvelt sorozata, a Linda. A krimi akkoriban igazi újdonságnak számított: páratlan ritmusában, és a főhős kilétében is különbözött a hasonszőrű alkotásoktól. A főszerepet — sok kedvességgel, ötlettel — egy belevaló, verekedni tudó nő játszotta. (Duna, 19.40)

Keddre (május 27-ére) egy kulturális iránytűt ajánlok. A Kultikon a világ bármely pontján élő magyarság számára kiváló eligazodási pont. A műsor legnagyobb erénye, hogy páratlan kínálatával a magyar kultúra metszetét tárja a nézők elé, és semmit sem zár le végérvényesen. Ezáltal kíváncsiságot, várakozást is indukál, a választ pedig nekem, a nézőnek kell megadnom. (Duna, 22.50)

A szerdai (május 28-ai) programból a Minden hajnalban — „A Somló hegy bejött” című magyar dokumentumfilm keltette fel érdeklődésemet. Választásomat személyes ok vezérelte: egy barátomnak van e hegyen pincéje. Aki egyszer járt már a vidéken, az megerősítheti, hogy a tájnak különleges kisugárzása van. Az odalátogató nemcsak a borra, hanem a másikra is jobban odafigyel utána. (Duna, 15.30)

Csütörtökön (május 29-én) ugyan az esti mese környékén a Családi sávban hallható, viszont mindenkihez szól a Robinson. Defoe remekművét Cserhalmi György tolmácsolásában hallhatjuk. A kiváló színész sajátos értelmezése nyomán a klasszikus ifjúsági regény a felnőtteket is lebilincseli. (Kossuth rádió, 19.30)

Pénteken az Ars nova — a XX-XXI. század zenéje összeállításra hívom fel a figyelmet. A kortárs zenét bemutató sorozatban Copland egyik művét hallhatjuk Leonard Bernstein vezényletével. A világ zenekedvelő közvéleménye sokat köszönhet az amerikai karmesternek, akinek ismeretterjesztő, zenével illusztrált előadásai a Magyar Televízióban is népszerűek voltak. Napjaink kínálatából hiányzik egy hozzá mérhető személyiség, aki az ifjabb generációkkal játékosan szerettetné meg a muzsikát. (Bartók rádió, 23.00)

Nemrégiben indult a Szellem a fazékból című gasztronómiai magazin. A szerteágazó témákhoz a szerkesztő, Vinkó József a kultúra minden területéről: a világ- és a magyar irodalomból, a zenéből keres párhuzamokat, sajátos módon felértékelve ezzel az adott kulináris csemegét. (Szombat, Kossuth rádió, 9.30)

Ha már az étkeknél tartunk, akkor vasárnap egy régi, de mára megújult műsort, a Jó ebédhez szól a nóta című örökzöld válogatást kapcsolom be. Az egy órában nem csupán nótákat hallhatunk, Tarnai Kiss László ugyanis odaillő, a hallgatóktól levélben érkezett történetekkel színesíti az elhangzottakat. (Dankó Rádió, 12.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..