home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat január 27-étől február 2-áig
2014.01.26.
LXIX. évf. 4. szám
Közmédia-javallat január 27-étől február 2-áig

Gyergyói Zsolt heti műsorajánlója — A múlt század végén kezdett dolgozni a köztelevízióban, s számos szerkesztőségben, hír- és hírháttérműsorban fordult meg. Jelenleg a Ma Reggel műsort szerkeszti, valamint hírszerkesztő-hírolvasóként a rádióban is gyakran megszólalal.

Hétfőn (január 27-én) a Kevés pénzzel Európában című spanyol ismeretterjesztő film egyetemi éveimet idézi. Többször vállalkoztam hosszabb útra: egyszer Szíriáig is eljutottunk egy barátommal. Anyagiakban nem bővelkedtünk, így Törökországon át helyi buszjáratokkal, iránytaxikkal — úgynevezett dolmusokkal — utaztunk a látnivalókban bővelkedő országba (Duna, 7.35).

Keddre (január 28-ára) a Közbeszédet ajánlom. Színvonalas hírháttérműsorba tekinthetünk be. A félórás adás alkalmas arra, hogy felszínes információk helyett az aktuálpolitika mélyébe kapjunk betekintést (Duna, 18.30).

E héten már javában tart a farsangi időszak, így gondolataink a mulatság, a kulináris élvezetek, az italok körül foroghatnak. Nem véletlen, hogy a szerdai (január 29-ei) kínálatból a Hungarikum: A pálinka sorozat epizódján akadt meg a szemem. E nemes ital reneszánszát éli. Még ínyenc társaságokban is divatosabb, mint a korábban felkapott italok (pl. a whisky, a gin vagy a vodka). Barátaimmal gyakran mentünk síelni, és a hosszú téli esték alkalmat adtak pálinkakóstolásra is. Mindenki minőségi italokkal kedveskedett társainak, így a különbségeket is jobban észrevehettük. Ha választanom kellene, a tarpai szilvapálinkára szavaznék (Duna, 15.05).

Csütörtökön (január 30-án) a FÁBRY című műsort nézem meg. A humorista igazi unikum a magyar szórakoztatóipar palettáján. Egyediségét szókultúrájának is köszönheti: a legalpáribb témákat is mitológiai és más megközelítésből tudja szalonképessé tenni. Szarkasztikus, csipkelődő humora szintén példaértékű (M1, 20.20).

Pénteken (január 31-én) saját műsoromra, a Ma Reggelre hívom fel a figyelmet. A háromórás adás mindenki kedvére tesz: az első két órában komolyabb, az utolsó szakaszban könnyebb témák várják a nézőket. Az utóbbi időben a tudományos érdekességek is gyakran szerepelnek az adásban (M1 ,5.55—9.00).

Egykor zenei általánosban tanultam, így a klasszikus zene nagy hatással volt rám. Az érdeklődésem azóta bővült, de most is követem a Bartók rádió igényes műsorait. Szombaton (február 1-jén) hallgassunk komolyzenét: az Egy zenemű — több előadás című sorozatban Mahler I. szimfóniáját karikáztam be. A műsorban Mácsai János Katona Mártával beszélget a műről, melyet a szerző Budapesten mutatott be, s az utókor A titán jelzővel illette (Bartók rádió, 15.05).

Vasárnap (február 2-án) nosztalgiából A Mézga család különös kalandjait várom. Gyerekkoromban még nem lehetett válogatni a csatornák között, s az egész család egy műsort nézhetett csak. A Mézga-sorozatot minden generáció kedvelte, Romhányi József ötletes szövegéből nem is egy szállóigévé vált (M2, 9.15).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..