home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat február 27-étől március 5-éig
MTVA
2017.02.26.
LXXII. évf. 8. szám
Közmédia-javallat február 27-étől március 5-éig

Horváth Szilárd heti ajánlója

Horváth Szilárd szerkesztő-műsorvezető 1990-ben készítette el első riportjait. A közmédiában több éven át a Híradó, A Hét, a Ma reggel főszerkesztője volt, és sok egyéb mellett a Sorsok, a Tízórai, a Hétköznapi Mozaik és az Ablak című műsor is a nevéhez fűződött. Jelenleg a Napközben és a XX. századi történelem adásaival jelentkezik rendszeresen a Kossuth rádióban.


Hétfő (február 27-e) délután az Utazás a világ nagy vasútjain sorozat következő epizódját a bemutatott, mesés tájak és érdekes tudnivalók kedvéért követem nyomon, no meg azért, mert ifjúkoromban a fél világot bejártam Dél-Amerikától Kambodzsáig (M5, 13.55). Éjszakai tévézésre a Felvidék című, 2014-ben készült szlovák dokumentumfilmet ajánlom, mely egy áttelepült, tótkomlósi szlovák család kálváriáját meséli el. A film készítője a Felvidékre telepítettek leszármazottja. A hazavesztés fájdalma, a kényszerítő körülmények között hozott döntések következményei autentikus elbeszélések alapján vannak bemutatva — ezúttal szlovák nézőpontból. (Duna, 23.05)

Kedden (február 28-án) a XX. századi történelemben a Rákosi- és a Kádár-rendszer döntési mechanizmusait vetem össze. Az 1945-től 1990-ig tartó időszakban a pártállam működése és a pártállami diktatúrák lényegében megegyeztek, függetlenül attól, hogy ki volt a vezetőjük. (Kossuth rádió, 15.10)

Szerda (március 1-je) estére szeretettel ajánlom A fehér királyné angol filmsorozatot. A cselekmény történelmi hűséggel mutatja be a Tudorok hatalomra kerülését. Hiányát érzem hasonló, a magyar történelmet az államalapítástól egészen a XX. századi eseményekig feldolgozó filmalkotásnak. Sokakat érdekelne egy, az Álmos vezér korát, Boldog Özséb vagy Szent László életét, a tatárjárást vagy a várak építésének időszakát feldolgozó sorozat. (Duna, 21.25)

Csütörtökön (március 2-án) — ahogy a többi hétköznap délelőtt is — érdemes a Napközben adásait követni. Nagyon fontosnak, a média valódi feladatának tartom, hogy konkrét kérdéseket válaszoljon meg, segítséget nyújtson hétköznapi élethelyzetekben. Ez a magazinműsor szakértők bevonásával válaszol a hallgatók nyugdíjjal, fűtéssel vagy egészségügyi gondokkal kapcsolatos kérdéseire. (Kossuth rádió, 9.00)

Péntek (március 3-a) estére jó szívvel ajánlom az Ön is tudja műveltségi vetélkedőt. A jóval ismertebb, korábban indult Maradj talpon! mellett ezt is szívesen és gyakran nézem. A műveltséget népszerűsítő vetélkedők szórakoztatva tanítanak, témáik sokszínűségével betekintést nyújtanak a körülöttünk levő világba. (M5, 16.50)

Szombat (március 4-e) éjszakára Az én '56-omat választottam. „1956 egységbe babonázta a nemzetet!” — mondja Szerencsés Károly történész, és magam is azt gondolom, hogy hasznos volna rendbe tenni a múltat, megélni a nemzet egységét. (Duna, 1.00)

Rendszeresen követem, és mindenki figyelmébe ajánlom a Világhíradót. Amellett, hogy tájékozódunk a hazánkat, tehát a Kárpát-medencét közvetlenül érintő kérdésekről, elengedhetetlen, hogy rendszeresen kipillantsunk a nagyvilág eseményeire is. (Vasárnap, március 5-e, M1, 21.35)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..