home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat február 16-ától 22-éig
MTVA
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Közmédia-javallat február 16-ától 22-éig

Klemm József heti ajánlója — Klemm József az elektronikus média nagy elkötelezettje. Harmincnyolc éve rádiós, illetve tévés újságíró. 1977-ben került a Vajdasági RTV-hez. Hat évig a tévénél gyakorolta a szakmát, majd a képernyőt az Újvidéki Rádió stúdiójára cserélte, ahol immár harmincharmadik éve dolgozik. Négy éve a tíz nyelven sugárzó vajdasági közmédia igazgatója. 2002 óta fiatal újságírók képzésével is foglalkozik. Az MTVA Kós Károly Kollégiumában a vajdasági régió képviselője.

A magyar dokumentumfilm világhírű, de gyakran mi magunk sem ismerjük eléggé filmeseink csúcsteljesítményeit, mert mostohán bánunk e műfajjal. Ezért dicséretes, hogy a Duna TV fő műsoridőben mutatja be Kovács Kristóf 2013-ban forgatott filmjét, mely egy alig száz lelket számláló ormánsági kis falu polgármesterének tenni akarásáról és hitéről számol be. A roma település első embere teniszpályát épít, neves edzőt alkalmaz, és csodát tesz: csakhamar a lakosság egyharmada teniszezik. A Besence Open 2013-ban bekerült az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál legjobbjai közé. (Hétfő, február 16-a, 21.15)

Sokak szerint a 8 és fél a filmtörténet első rendezői önvallomása. A Mester remekművét világszerte nagy lelkesedéssel fogadták: a Kelet a Moszkvai Filmfesztivál nagydíjával tüntette ki, a Nyugat Oscar-díjat adott neki. Federico Fellini e nagy sikerű alkotásával búcsúzott a fekete-fehér filmes korszakától. A közvélekedés szerint e mű széles körű hatása a filmművészetre és a későbbi nagy utódokra egyértelműen kimutatható. (Kedd, február 17-e, Duna, 23.10)

Szerdán (február 18-án) a rádiós portrésorozat fókuszában Várnagy Priszcilla áll, aki 2011-ben globális közösségi fórum indított társával. Hogyan lehet olyan ötleteket kitalálni és megvalósítani, amelyek rövid időn belül pozitívan hatnak egymillió ember életére? Erre kaphatunk választ a riportműsorban. (Kossuth rádió, 14.45, Arcvonások)

A francia film évtizedeken át az európai filmgyártás etalonjának számított. A kilencvenes évek hullámvölgye után újabb alkotó nemzedék tűnt fel, mely meg akarja mutatni, hogy helye van az európai élvonalban. Olivier Dahan A csodacsapat című filmje ötvözi az egykori francia hagyományokat az amerikai mozik jól bevált sémáival. A szétesettségükkel küzdő, levitézlett focisztárok jó célért, egy kisváros megélhetéséért szállnak harcba, s viszik sikerre az ügyet. Sablonos történet, de vicces és szerethető, kellemes esti időtöltést ígér. (Csütörtök, február 19-e, M1, 20.30)

Péntek esténként számomra kötelező műsor a Hazajáró. A külhoni magyar közösség körében egyike a legkedveltebb sorozatoknak, hétről hétre bebarangolja a Kárpát-medence gyönyörű tájait, bemutatja közös hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit, az ott élő emberek mindennapjait. (Február 20-a, Duna World, 20.35)

Az eurovíziós dalválasztó show második középdöntőjében kialakul a döntő mezőnye. A versenyt mi, határon túli magyarok is nagy érdeklődéssel követjük, lélekben készülve rá, hogy a kiválasztott dalt majd sok szavazattal fogjuk támogatni a bécsi, nagy erőpróbán (szombat, február 21-e, M1, 20.25). A verseny után az M2-n A Dal+ keretében érdekes háttér-információkat tudhatunk meg. (M2, 22.25)

Vasárnap (február 22-ei) esti kikapcsolódásként A Rózsaszín Párduc bosszúját ajánlom: az angol—amerikai vígjátékban Peter Sellers ismét remekel. A csetlő-botló detektív ezúttal is véletlenül keveredik bonyodalomba: önhibáján kívül megmenti egy szép nő életét. Ettől kezdve Clouseau élete tele van izgalmakkal. Kirabolják, női ruhába bújtatják, majd lepuffantják, és miután halottá nyilvánították, részt vehet a saját temetésén is. Aki ezt a filmet választja, zsebkendőt is készítsen a távirányító mellé! (Duna, 20.55)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..