home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat december 9-étől 15-éig
(—)
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Közmédia-javallat december 9-étől 15-éig

Oláh-Gál Elvira műsorajánlója — Oláh-Gál Elvira erdélyi magyar újságíró, rádiótudósító. Filozófia–történelem szakon fejezte be tanulmányait. 1990-ig pedagógusként dolgozott, nagyon szeretett tanítani. A Csíki Hírlap és a Kossuth rádió munkatársa.

A televízióban különösen a magazinműsorokat szeretem, ezért kezdjék a hetet egy délutáni kávé mellett a TÉRképpel! A Duna Televízió műsora a külhoni, illetve a külföldön szolgálatot teljesítő magyarokról szól. Szerkesztői kiváló érzékkel és helyismerettel választanak a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból érkező tudósításokból, riportokból, háttérelemzésekből (hétfő, december 9-e, Duna, 16.30).

Kedden (december 10-én) régi magyar filmet ajánlok figyelmükbe. Ne mulasszák el megnézni az Én, Strasznov Ignác, a szélhámos befejező részét! Keleti Márton alkotását egy igazi nemzetközi szélhámos élete ihlette. Hőse Mátészalkáról,  tisztes kereskedőcsaládból indult a nagyvilágba. Lopás miatt került börtönbe,  ahol sajátos életfilozófiát alkotott: „Ne vegyél el semmit, intézd úgy, hogy önszántukból adják!’’. Kiderül, miként csalja végig a világot, bemutatva az összeomlás előtt álló Monarchia hangulatát. A filmet Benkő Gyula címszereplésével láthatjuk (Duna, 20.20).

Örömmel fedeztem fel a műsorújságban Jankovics Marcell nevét. Ő lesz a Nap vendége a Duna Televízióban szerdán (december 11-én). Nehéz lenne felsorolni mindazt, amiben remekel. Igazi reneszánsz ember: mestere szakmájának, és érdeklődése a kultúrtörténet, a művészetek minden ágára kiterjed. Animációs filmjeivel — különösen a Magyar népmesék sorozatával — belopta magát a gyermekek szívébe, Az ember tragédiájával pedig meghódította a világot. Alig egy hónapja egy csíkszeredai kiállítás megnyitójára videoüzenetet küldött, és beszámolt elfoglaltságáról: az Árpád-házi fejedelmekről készít különleges alkotást, és éppen Európa különféle helyszínein forgat (Duna, 10.00).

A rádió hűséges barát, és azt ajánlom, hogy csütörtökön (december 12-én) semmiképpen se felejtsék el bekapcsolni a Kossuth rádiót! A Határok nélkül nemcsak a nemzetpolitika aktuális kérdéseivel foglakozik, hanem Kárpát-medencei tudósítóinak hála körképet ad a magyar közösségek gondjairól, ünnepeiről, hagyományairól és értékeiről is. Aznap feltétlenül maradjanak a rádió közelében, mivel ezután a Sportvilág következik, benne a Szerbiában megrendezésre kerülő női kézilabda-világbajnokság Magyarország—Románia mérkőzése. Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak (Kossuth rádió, 18.30, 20.05)!

Pénteken (december 13-án) kapcsoljunk a Duna World-re, és nézzük meg a Hazajáró sorozat újabb barangolását „A csitári hegyek alatt...” címmel! A honismereti magazin ezúttal Nyitra vidékére, Zoboraljára kalauzol, ahol nemcsak a csodálatos tájjal, hanem a sajátos népi kultúrával és „kemény, egyenes emberekkel” is megismerkedhetünk (Duna World, 19.30).

A hétvégi pihenéshez egy kis zenei csemegét választottam a Bartók rádió műsorkínálatából szombat (december 14-e) délutánra. A Rádióhangversenyek — Klasszikus és jazz nevű műsora egy fiatal magyar művészt mutat be. Mózes Tamara különleges repertoárjával többször fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. Ezúttal meghallgathatják azok is, akik nem lehettek a helyszínen, ugyanakkor kíváncsiak arra, hogy a fiatal zongorista, az improvizációs előadásmód elismert hangszer- és énekművésze hogyan játszik különféle korok zenéjével és stílusával. Ne feledjék, hogy a Magyar Rádió a világhálón is követhető, és Erdélyben az UPC kábeltelevízió rádiókínálatában is szerepel (Bartók rádió, 16.20).

Vasárnap (december 15-én) hangolódjunk a közmédiával a Jónak lenni jó akcióra! A Katolikus Karitászt segítő, egész napos műsorfolyam helyszíni közvetítésekkel jelentkezik. Különösen örülök annak, hogy ismét műsorra tűzték a Kóristák című filmet. Advent idején, a karácsonyi készülődés hangulatában nézzük meg, hogy Clément Mathieu munkanélküli zenetanár miként reformálja meg a nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézet rideg, kemény nevelési módszereit. A francia filmdráma a tiszta emberi érzésekről, az önzetlen szeretetről, a közös éneklés öröméről szól (M1, 15.30).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..