home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat december 12-étől 18-áig
MTVA
2016.12.12.
LXXI. évf. 49. szám
Közmédia-javallat december 12-étől 18-áig

Gimes Júlia heti ajánlója — Gimes Júlia gyógyszervegyész végzettséggel kutatóként kezdett el dolgozni, de tudományos pályáját hamar lecserélte a rádiózásra. Huszonnégy éve dolgozik a közmédiában, a Kossuth rádió tudományos, ismeretterjesztő műsorait szerkeszti és vezeti. Jelenleg az aktuális tudományos hírek hátterét bemutató magazinműsor, a Szonda, valamint a Tér-idő adásaiban hallhatják a rádióhallgatók.

Hétfőn (december 12-én) a Tér-idő műsorában a húsz évvel ezelőtt született Dolly bárány történetével foglalkozunk. Emlékszem, milyen nagy volt az ijedelem és a felháborodás tudományos körökben is, azt hitték, hogy rövid időn belül lehetséges lesz az emberek klónozása. A műsorban a neves biotechnológus szakértőt, Dinnyés Andrást szembesítem a korabeli álláspontokkal. Az 1996-ban előrevetített emberszaporításos vízió nem vált valóra, viszont az őssejtkutatásban jelentős eredményt hozott a klónozás technikája. (Kossuth rádió, 14.34)

A keddi (december 13-ai) Vendég a háznál katartikusnak ígérkezik. Keresztes Ilona, a műsor szerkesztője egyedi riportok segítségével az örökbeadó szemszögéből is bemutat egy nem mindennapi élethelyzetet és a lelki vonatkozásait. (Kossuth rádió, 11.32)

Szerdára (december 14-ére) szeretettel ajánlom Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című művének filmváltozatát Páger Antal főszereplésével. Az ő páratlan alakításai is kezdenek feledésbe merülni, ezért nagyon jó, hogy a fiatalabbak is találkozhatnak vele a képernyőn, az idősebbek pedig bizonyára örömmel nosztalgiáznak. (M3, 20.45)

Csütörtökön (december 15-én) a szerdai Tér-idő folytatásaként Bicsák Eszter szerkesztő a földrengések kutatását, okait, az előrejelzés lehetőségeit járja körül, bemutatva az MTA szeizmológiai obszervatóriumát. Pusztító földrengésekről gyakran számolnak be a hírekben, ezért ez a közelmúltban is nagy területeket sújtó jelenség széles körű érdeklődésre tarthat számot. (Kossuth rádió, 14.34)

A péntek (december 16-a) esti televíziós kínálatból a Starsky és Hutch fogott meg: a könnyű esti kikapcsolódást ígérő sorozat sajátos humorú, a régi, lassúbb krimik sorába illeszkedik. (M3, 19.55)

Aki hozzám hasonlóan szereti a régi magyar filmeket, az szombat (december 17-e) este a Szegény gazdagokat nézze meg. Ez a különleges alkotás 1938-ban készült nagyszerű színészeink, Szeleczky Zita és Uray Tivadar főszereplésével. (M3, 21.45)

Vasárnapra (december 18-ára) Gellért András A Metro Klubtól a Szigetig című rocktörténeti sorozatát ajánlom. Egyedi hangvétel, nívós beszélgetések és jó zeneszámok jellemzik a műsort. A soron következő adás az LGT legendás tagjainak, Laux Józsefnek és Somló Tamásnak állít emléket. (Kossuth rádió, 15.30)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..